Sport
27 februari 2015 16:22

”Detaljer som gör skillnad”

Avspänt ekipage, noga med detaljerna och bra kommunikation både med sig själv och sin tränare. Det var några råd som Patrik Kittel delade med sig av under fredagens miniclinic på Scandinavium.

”Detaljer som gör skillnad”
"Det är viktigt att få både häst och ryttare att slappna av i början" var en av lärdomarna på Patrik Kittels clinic.

Direkt efter fredagens Grand Prix-klass höll Patrik Kittel en clinic med ekipaget Rose Mathisen/Zuidenwind 1187 (hingst f 2004 e 00 Seven-Jazz) inne på tävlingsarenan. 

Åskådarna fick en liten smakbit av Patrik Kittels träningsfilosofi. När ekipaget började värma upp påtalade han flera gånger vikten av att både häst och ryttare ska vara avspända. 
– Det kanske ser så mycket ut så här i början, men det behöver det inte göra heller. 

Patrik Kittel sa också att det hästar kan behöva olika slags uppvärmning. För en del fungerar det bäst att bara rida runt.
– Men den här hästen är ganska smart. Han behöver lite att tänka på, lite att göra, fortsatte Kittel om den godkände hingsten och instruerade Rose Mathisen att börja rida slutor åt båda hållen. 

Patriks instruktioner var överlag enkla och tydliga. ”Tänk lite mer utåt där”. ”Sitt kvar på honom”. ”Läng halsen”. 
– Det är så jag jobbar när jag instruerar. Det är ingen mening med att säga massa saker hela tiden, ryttaren hör ändå bara de första två grejerna jag säger. 

Ekipaget tränar för Patrik även till vardags och det märktes att han visste vad som behövdes för att öka kvaliten i arbetet och formen ytterligare. 
– Jag vill gärna se att Rose kan länga ut halsen på honom när som helst. Och att han skrittar avspänt då och då eftersom han är lite het. 

Ekipaget fick flera spontana applåder av publiken, bland annat för sina bytesserier och den fina piaffen. 
– Det här är en jättefin häst och passagen och piaffen tillhör godsakerna, sa Patrik. 

Han gav också rådet att man som ryttare är ärlig i sin kommunikation med både sig själv och sin tränare. 
– Om du kommer hem från en tävling och har fått 60 procent måste du ta en diskussion med din tränare, titta på protokollet vad som kan förbättras och också fråga dig själv vad du kan göra bättre. 

En annan av Patriks käpphästar under clinicen var vikten av att arbeta med detaljer. 
– Det är ofta detaljer som gör skillnad. 

Direkt efter clinicen blev Patrik Kittel tilldelad utmärkelsen Årets tränare för andra året i rad. Det är Dressytränarklubben och Dressyrringen som står bakom priset. 

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 120 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden