Sport
25 november 2015 15:19

Klart för start i Friends

Friends Arena är återigen invaderad av fyrbenta atleter och deras ryttare. I morgon drar årets Sweden International Horse Show igång, och ett starkt startfält väntar på att få ge sig in i fajten om de fem bilarna som står som pris.

Klart för start i Friends
Titelförsvararen Niklas Lindbäck är tillbaka i Friends Arena. Photographer Roland Thunholm

Ulf Rosengren, mannen bakom hela showen, mötte pressen på onsdagen. Premiärnerverna från förra året har lagt sig.
– Vi lyckades bra med det mesta redan förra året. Men det som inte blev 100-procentigt då har vi nu gjort till 110 procent. 

Han är nöjd med innehållet i årets upplaga, både när det gäller show och tävling. 
– Lorenzo anses vara en av de bästa showartisterna inom hästvärlden, och även Alizée Froment, som rider Grand Prix dressyr utan träns och sadel, är en uppenbarelse till häst. 

Malin Baryard Johnsson, som är både sportchef och hoppryttare i Friends, har haft som uppgift att få de internationella hoppryttarna till tävlingen. 
– Det känns väldigt bra, Bertram Allen ville vi ha redan förra året men då tackade han nej. Nu sa han ja redan i somras. Och det blir roligt med det svenska gänget, särskilt med de tre hemvändarna Jonna, Charlotte och Angelie.

Douglas Lindelöw är en av de svenska uttagna ryttarna, men det är ännu oklart om han kommer till start då han stängts av från tävling i två månader. Ridsportförbundet avvaktar svar om Douglas överklagan, men det bör komma senast torsdag. Man vill heller inte uttala sig om det finns någon reserv som kan hoppa in på Douglas plats om det blir aktuellt.  

Bland årets nyheter finns söndagkvällens hoppklass Sweden Masters, dit sex ryttare kvalar i fredagens 1,50-klass. Masters-klassen går till så att varje ryttare som kommer in på banan får höja ett hinder, och sedan fortsätta till ännu en omgång så länge ekipaget är felfritt. Totalt kan det bli upp till fyra rundor per ekipage. 

Jonna Ekberg är en av de svenska hoppryttarna i Friends.
– Jag har precis sett arenan, det ser fantastiskt ut, jag ser mycket fram emot att rida där. Jag har hört mycket om stämningen här i Stockholm, den är alltid bra på svenska tävlingar, så det ska bli spännande.  

Niklas Lindbäck vann premiären av inomhusfälttävlan 2014, med sin trotjänare Mister Pooh. Nu sitter han på en lånad häst, men siktar ändå på att rida hem ännu en traktor, som är förstapriset. 
– Jag har kanske inte lika bra häst i år, eller det vet jag inte än. Man måste vara otroligt snabb och chansa lite, eller mycket, om man ska vinna. 

Efter terrorattackerna i Paris är säkerheten en prioriterad fråga för arrangören. 
– Säkerhetschefen säger att det finns inga hot mot arenan eller arrangemanget i dagsläget, berättar Rosengren. 

Program Sweden International Horse Show

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 102 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden