Avel
22 juni 2019 10:52
Ridsportplus

Klonernas era – hur funkar det med avelsframsteg, juridik och pengar?

Fakta och analys"Varför inte låta de tio högst rankade ryttarna få varsin klon av Casall och All In?" Läs om kloning och avelsskribent Peter Ljungcrantz analys om vad det kan få för betydelse för aveln i framtiden.

Klonernas era – hur funkar det med avelsframsteg, juridik och pengar?
Flera exemplar av samma häst – är kloning framtidens melodi eller inte? Bilden är ett montage. Foto: Ann-Sofi Hjärn

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Vid premieringen hos belgiska BWP i år godkändes hingsten Gem T Z (e Gemini xx–Contendro). På Eklunda stuteri utanför Örebro står den 5-åriga hingsten Otard van’t Roosakker (e Gemini xx-Kashmir van Shuttershof) stationerad. Fadern till dessa båda hingstar, Gemini xx, är en klon till Gem Twist xx, en hopphäst som bland annat vann silvermedaljer vid två OS med sin ryttare Greg Best. Han var dessutom bästa häst i finalen under VM 1990 i Stockholm.

    Springen Onder Eigen Ruiter 2 - Opglabeek 2019
    Gem T Z godkändes av BWP i år. Han är efter Gemini xx, en klon till Gem Twist. Foto: Dirk Caremans
    Greg Best På Gem Twist XxTroligen 1990. Foto: Jan Gyllensten
    Gem Twist xx, riden av Greg Best, var en av de allra bästa hopphästarna under 80-90-talet. Nu för flera kloner hans talang vidare. Foto: Jan Gyllensten

    Många uppfödare av hopphästar letar förgäves efter fullblodshingstar som passar i hoppaveln för att erhålla den förädling och energi som fullblodet kan tillföra. Det var därför väldigt tråkigt att Gem Twist var kastrerad och inte kunde användas i avel. Men med hjälp av den nya tekniken kloning kunde man helt plötsligt ta fram genetiska kopior till Gem Twist xx, som dessutom var fertila och kunde användas i avel.

    Den första sporthästen som klonades var Quidam de Revel. Ägaren Fleming Velin lät göra ett par kloner och den första föddes 2005. När de ledande avelsorganisationerna i Europa hörde talas om detta blev de förskräckta och diskussionerna gick höga inom World Breeding Federation om hur dessa kloner skulle hanteras. Man var dock överens om två saker. Det ena var att FEI aldrig skulle tillåta dessa kloner att tävla och det andra var att kloning inte kunde leda till några avelsframsteg. Det man gjorde var ju bara att kopiera redan befintliga individer.

    Det visade sig att man hade fel på båda dessa punkter. Efter att först ha beslutat att kloner inte skulle få starta, ändrade FEI sitt beslut 2012 och det blev tillåtet att tävla med dem. En av anledningarna var att det inte går att fastställa om en häst är en klon eller inte. Man kan ju alltid hävda att hästen har okänd härstamning och det går ju inte att dna-testa alla hästar med okänd härstamning.

    Kostar över en miljon

    I dag kostar det över en miljon kronor att klona en häst men det kommer säkert att bli betydligt billigare i framtiden när tekniken utvecklats.

    Då kommer det att bli säkrare att få fram en mästerskapshäst genom kloning av en redan framgångsrik häst, än att föda upp den på normalt sätt. Man räknar i dag med att en häst av tusen uppfödningar blir en mästerskapshäst och därför betingar de bästa hästarna priser på över 100 miljoner och därför är det redan ekonomiskt försvarbart med kloning av de framgångsrikaste hästarna.

    Det är ju också en kittlande tanke att man kan kora den skickligaste ryttaren genom att flera ryttare rider kloner av samma häst. Varför inte låta de tio högst rankade ryttarna få varsin klon av Casall och All In, och så låta dem förbereda sig under ett år inför en stor tävling där den skickligaste ryttaren skulle kunna utses?

    Gemini Cl XxKlon Till Gem Twist Xx Foto Gfe P: 2018-02
    Gem Twist-klonen Gemini är far till flera talangfulla hopphästar. Foto: GFE

    Gömdes på ö

    En annan intressant infallsvinkeln är den juridiska frågan. Har man rätt att plocka upp gödsel eller ta lite man från en berömd häst och göra sin egen klon av hästen? Och om en hästägare misstänker att en häst är en klon av den egna hästen, har denna då rätt att dna-testa någon annans häst?

    Leon Melchior, som grundade Zangersheidestuteriet, är den hästägare som låtit göra flest kloner. Han har klonat såväl hingstar som ston för att använda i sitt avelsarbete. Under några år lånade han Carthago (f -87 e Capitol-Calando I) från Holsteinerförbundet och hade väldigt stora framgångar med hans avkommor. När det blev tydligt hur bra Carthagos avkommor blev, var hingsten redan tillbaka i Holstein och hans fertilitet var inte den bästa. Melchior erbjöds sig då att låta tillverka två kloner från hingsten, en till sig själv och en till Holsteinerförbundet.

    Detta ville man absolut inte höra talas om i Holstein. För att försäkra sig om att ingen skulle få för sig att klona Carthago mot förbundets vilja, gömdes han undan på en ö ute i Östersjön.

    Vita tecken skiljer sig åt

    Hur är det då med avelsframsteg med hjälp av kloning?

    En klon är ju i stort sett en kopia av sitt original. Det har dock visat sig att de vita tecknen på klonerna inte blir desamma som på originalet och två identiska kloner kan alltså ha helt olika teckning. Jac Remijnse driver stuteri Adelheid i Holland och har under många år varit avelsrådgivare till Leon Melchior, fram till dennes död år 2015. Han har sett klonerna på Zangersheide och är överens med dem som driver stuteriet i dag om att klonerna har samma temperament och beteende som sina original och att de dessutom hoppar med exakt samma teknik.

    Med hjälp av kloning kan man alltså få fram en fertil hingst från en valack. Detta är gjort med till exempel Gem Twist och Hugo Simons tidigare topphäst ET. Det är också möjligt att låta originalhingsten koncentrera sig på tävling och sedan låta hans kloner sköta om avelsarbetet.

    De kan då placeras ut på flera olika ställen i världen så att man inte behöver skicka sperman så långt.

    Img_7851 (kopia)
    Företaget Cryozootech har klonat fler stjärnhästar – här en klon av Hugo Simons topphäst ET. Foto: Cryozootech

    Man kan ta fram flera kloner från ett sto, som man gjort med Ludger Beerbaums mästerskapshäst Ratina Z. Om man då tänker sig att man har tillgång till ett flertal kloner från samma sto och sedan gör fem-sex embryon från varje klon, så kan ett sto få nästan lika många avkommor som en hingst.

    Man kan också tänka sig att man tar cellkärnan från en häst som hoppar fantastiskt och sätter in den i en äggcell med mitokondrier som ger den optimala energiproduktionen. Då kan man verkligen tala om avelsframsteg.

    ”Etiskt tveksamt”

    När man läser om kloner på SWB:s hemsida framgår det att SWB inte registrerar kloner. Detta motiveras med att det är etiskt tveksamt eftersom det blir så många missbildade foster. Dessutom är forskarna inte säkra på om arvsanlagen påverkas av kloningen och om detta på något sätt följer med till avkommorna. När en stoägare beställer sperma från en hingst går det inte att fastställa med dna-test om avkomman är fallen efter originalhingsten eller en klon till hingsten.

    SWB lyfter också fram problemet med vem som är uppfödare till klonen. Är det den som fött upp originalet eller är det den som gjort klonen? Avkommor till kloner går däremot utmärkt att registrera i SWB, för då är det ju ingen tvekan om vem som är uppfödare.

    Fakta

    Så fungerar kloning

    Hos både människor och andra däggdjur förekommer naturliga kloner. De kallas enäggstvillingar.

    Enäggstvillingar uppstår när ett befruktat ägg delar sig och ger upphov till ett eller flera embryos som bär samma dna. Enäggstvillingar har samma dna som den andra tvillingen men skiljer sig genetiskt från sina föräldrar.

    När ett djur klonas tas en somatisk cell (= har dubbla uppsättningar kromosomer), till exempel en hudcell, från det djur som man vill kopiera. Cellkärnan (dna) flyttas från donatorns cell till en äggcell där man tagit bort den egna cellkärnan med sitt dna. Ägget utvecklas till ett embryo i ett provrör och sätts sedan in i livmodern på ett mottagarsto, på samma sätt som sker vid embryotransfer.

    Än så länge är denna teknik inte speciellt väl utvecklad och därför blir många embryon missbildade. Det första djuret som klonades var fåret Dolly – det behövdes 277 försök innan detta lyckades.

    Många forskare tror att dna i hudcellen har en viss genetisk ålder och att en klonad individ därför inte kommer att leva så länge. Dolly dog också ganska tidigt, men man har inte sett några sådana tendenser bland alla de hästar som klonats.

    Ett annat problem är att det finns dna på andra ställen i cellen än i cellkärnan. I mitokondrien, som är en organell eller ”rum” i cellen där energiproduktion sker, finns också dna. Detta dna ärver individen bara från modern och vissa forskare tror att detta kan vara förklaringen till stofamiljernas egenskaper. Alla hästar i samma stofamilj har samma mitokondrie-dna. Vid kloningen blir det då äggcellens mitokondrier som följer med till klonen.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 99 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden