Veterinärt
13 februari 2018 18:54

Kolik på tävling eller hemma – veterinären ger goda råd

Att hästen får känning av kolik under ett tävlingsmeeting är inte direkt vad ryttare drömmer om. Veterinären ger dig svaren på vad du ska göra om det händer där eller hemma och hur du kan förebygga det på bästa sätt.

Kolik på tävling eller hemma – veterinären ger goda råd
Kolik är extra vanligt under den kallare delen av året. Arkivbild: Istock

Vissa hästar kan reagera på att det är stökigt runt omkring dem i tävlingsstallet och de kanske inte får ro att äta och dricka som vanligt, utan får lätt kolikkänning på grund av allt detta. En del hästar är mer känsliga än andra för miljön.

Att hästen slutar äta och antingen står nedstämd i boxen eller vandrar omkring omväxlande med att stanna upp och bita sig i flanken kan vara tecken på att allt inte står rätt till i mag-tarmkanalen. Vissa hästar flemar på grund av smärta, ofta svettas de också. Andra reser och lägger sig ofta.

– Om hästen visar symtom på kolik, ska tävlingsveterinären underrättas direkt, säger Charlie Lindberg, veterinär med erfarenhet som tävlingsveterinär både nationellt och internationellt under många år.
– Som tävlingsveterinär undersöker man hästen och ger råd om hur den ska behandlas. Det finns möjlighet att ge en del icke karensbelagda preparat om det krävs.

Lättare kolikanfall kan hävas

Ett lättare kolikanfall kan i regel snabbt hävas och då fungerar i regel hästen som vanligt igen. Så snart den är bra, görs en bedömning om den kan starta eller ej.

– Hästen ska vara i tävlingsmässigt skick, vilket det är tävlingsveterinärens ansvar att avgöra från fall till fall. En häst som behövt upprepad behandling tillåts i allmänhet inte att starta, berättar Charlie Lindberg.

När det gäller FEI-klasser är det lite annorlunda bestämmelser kring behandling. Då kan hästen få kramplösande medicin (Buscopan) och vid behov intravenös vätska, men inte närmare än ett dygn före start.
– Där är det Veterinary Delegate som avgör om den är i tävlingsmässigt skick.

Förebygg kolik

på tävling

Förebygg risken för kolik genom att ha med eget foder vid meetings, gärna eget vatten också om hästen brukar vara kräsen och dricka dåligt.

Planera tävlingsdagen så att hästens rutiner kan hållas så väl som möjligt, både vad gäller utfodring och rörelse.  Låt den inte stå i box större delen av tiden utan se till att den kommer ut på skrittpromenader flera gånger per dag, utöver att ridas för själva tävlingsmomentet.

Viktigt på hemmaplan

Det är under perioden oktober till mars som flest kolikfall inträffar. På hösten är det övergången från bete till grovfoder som kan vara orsaken, under vintern kan mag-/tarmstörningarna bero på att hästarna är tröga med att dricka och inte rör sig tillräckligt mycket.

180211vattenhagekcl
Vatten är viktigt. Foto: Kim C Lundin

– De flesta hästägare känner säkert till att det är god tillgång på grovfoder, frostfritt vatten och en miljö som stimulerar till rörelse, som är de viktigaste åtgärderna, säger veterinär Charlie Lindberg.
– För att få hästarna att verkligen röra sig på vintern, kan man sätta upp foderhäcken i motsatt ände av insläppet eller ha flera foderhäckar på olika platser i hagen.

Just nu är det på brist på grovfoder på vissa håll i landet och då är det viktigt att inte förledas att ge hästarna hö/hösilage av sämre kvalitet som annars skulle ha slängts. ¨
– Låt inte snålheten bedra visheten, utan köp grovfoder av bra kvalitet även om transportkostnaden blir hög och var noggrann vid övergången mellan olika foderpartier, berättar Charlie Lindberg.

Loppfrön kan hjälpa

Hästar som går i hage eller paddock på sandjord och får för lite grovfoder, kan drabbas av sandförstoppning. Om det finns glest gräsbestånd äter de gräset och sanden följer med rötterna in i mag-tarmkanalen. När det har samlats tillräckligt mycket sand får hästen problem.

– En god förebyggande åtgärd, utöver att ge tillräckligt med grovfoder i foderhäck (inte på marken), är att ge loppfrön, de hjälper till att föra ut sanden från tarmarna.

Hästar på lösdrift får sällan kolik, de rör sig kontinuerligt och har fri tillgång på grovfoder. Om en sådan häst visar koliksymtom, måste veterinär tillkallas direkt, för då är det i regel något allvarligt, inte bara en lättare störning av fodersmältningen.

Kort om

kolik

Kolik är ett samlingsnamn för flera olika sjukdomstillstånd i hästens buk. Förutom att det kan bero på störningar i mag-/tarmkanalen kan smärtan komma från urinvägarna eller könsorganen. Varifrån i bukområdet smärtan än kommer visar hästen det på ungefär samma sätt.

Håll koll på hästen

Kanske har hästen inte ätit upp sitt foder eller står lite hopsjunken i boxen. Det kan vara första tecknen på kolik.

En del hästar är mer utåtagerande när de har besvär i mag-tarmkanalen, de vänder sig om och tittar mot flankerna, kanske nafsar eller biter sig i sidorna, skrapar med hovarna och slår med svansen på ett irriterat sätt.
– Vissa kan flema också, det är ett tecken på att de har ont, säger Ridsports veterinära expert Charlie Lindberg.

Andra symtom är att hästen lägger och reser sig flera gånger, svettas och rullar sig. Ibland kan man se att det handlar om förstoppning, hästen står och krystar lite då och då utan att få ut något.

180211ledart
Att leda hästen kan hjälpa till vid mildare symptom. Arkivbild: Roland Thunholm

Vad ska man göra?
– Eftersom kolik kan ha så många olika orsaker är det mycket svårt att ge råd om vad hästägaren ska göra själv, säger Charlie Lindberg. Detta skiljer sig helt från fall till fall.
– En lättare förstoppning kan klaras av hemma i stallet medan till exempel tarmlägesförändringar kan kräva operation.

  • Först och främst bör man kontrollera om hästen haft någon avföring samt eventuell avvikande färg på urinen. Skriv gärna upp allt, klockslag och beteende, det kan vara bra att ha för en redogörelse när och om veterinär kontaktas.
  • Lyssna på buken – lägg örat intill eller lyssna med stetoskop om sådant finns tillgängligt. Om normal tarmaktivitet råder hörs ett knorrande och bubblande ljud – jämför gärna med andra hästar i stallet – medan tystnad tyder på att hästen är sjuk.
  • Ta temp och puls och se hur hästen andas. Om den andas mycket häftigt är det tecken på smärta.
  • Vid milda symtom är det oftast bra att leda ut hästen på en kort promenad, inte alltför långt bort från stallet om den skulle lägga sig ner. Man ska helst vara fler än en person, ifall hästen plötsligt blir sämre och försöker lägga sig, då är det bra med en medhjälpare som kan mana på den.

– En enklare gaskolik som uppstått för att hästen fått stå inne för mycket eller nyligen har bytt foder, kan hävas på detta sätt, liksom vissa förstoppningsfall. Lätt förstoppning kan även lossna genom att man kör hästen en kort runda i transport, men det rådet gäller bara om den är lättlastad och inte svårt sjuk.

När behöver jag kontakta veterinär?

  • Om inte hästen verkar bättre efter att ha rört på sig, utan symtomen tilltar eller om temp, puls eller andning verkar onormala bör veterinär rådfrågas.
  • Skulle hästen ha kraftig diarré eller om den rullar sig mycket våldsamt ska veterinär kontaktas direkt! Vid kraftig diarré krävs snabb vätsketillförsel för att den inte ska torka ut.
  • Veterinär ska också kontaktas direkt om det är en häst på lösdrift som får kolik. Då handlar det sällan om direkt foderrelaterade sjukdomar utan något mer allvarligt tillstånd.

Många kolikfall kan klaras av hemma i stallet, genom att veterinären sätter in något kramplösande i form av dropp. En del är dock av allvarligare art och då får man överväga att åka till klinik. Vissa tillstånd kräver buköppning.

Kort om

puls och temperatur

  • Normal kroppstemperatur för en vuxen häst är 37,5-38 grader C.
  • Normalpulsen varierar mellan 28-44 slag/min.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 101 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden