Hästliv
22 februari 2019 12:09
Ridsportplus

Equiterapeuten om att hålla koll på hästens muskler

MuskulärtHästens muskler talar ett tydligt språk, för den som förstår. En spänd muskel är en varningssignal om att något är fel.
– En spänd muskel kan inte spänna sig ytterligare för att utföra en rörelse utan att det leder till kompensation, vilket i sin tur innebär att hästen snedbelastar sig, säger equiterapeut Petra Cederroth som uppmanar hästägare att hålla koll på och förstå hästens muskulatur.

Equiterapeuten om att hålla koll på hästens muskler
”En häst med ett tippande, sluttande bäcken får lättare en stark höftböjarmuskel, som gör det lättare för hästen att få ett bra tryck i samalande rörelser” säger Petra Cederroth . Här på en clinic om hållbarhet tillsammans med Anders Eriksson och Stig H Johansson. Foto: Roland Thunholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Kunskapen om vilka muskler som påverkar lederna till att bli mer hållbara är något som equiterapeuten Petra Cederroth är angelägen om att sprida till ryttare. En djupare förståelse för hästens anatomi och rörelsemönster är enligt henne nyckeln till att få en häst som rör sig harmoniskt och för att förebygga skador.

Du rekommenderar ryttare att känna igenom muskulaturen för att upptäcka spänningar. Varför är det viktigt?
– En spänd muskel kan inte spänna sig ytterligare för att utföra en rörelse utan att det leder till kompensation, vilket i sin tur innebär att hästen snedbelastar sig. En mjuk muskel däremot ger spänst.

Kan du nämna några viktiga muskler att ha koll på?
– En häst med ett tippat, sluttande bäcken får lättare en stark höftböjarmuskel, som gör det lättare för hästen att få ett bra tryck i samlande rörelser. Men då behöver man i stället ofta stärka ryggens muskler för att de ska bli jämt fördelade. På en ung häst som har stor aktion och rörlighet bör fokus vara att långsamt stärka musklerna runt bakknän. Det ökar hållbarheten för ländrygg och frambensleder.

Musklerexp

Enligt Petra Cederroth är det olika muskler som tenderar att vara spända hos dressyrhästar jämfört med hopphästar. Bland dressyrhästar har hon ofta sett underutvecklade och spända coremuskler, vilket kan leda till spända och stumma bäcken. Hon varnar för att det i sin tur gör att hästarna får mindre aktivitet vid  samlande rörelser.

Hur kan vi märka att coremusklerna är spända?
– Oftast märks det genom att hästen går emot skänkeln eller är kittlig när den borstas eller klipps i dessa områden.

Var brukar problem sitta hos hopphästar?
– Bland hopphästar handlar det ofta om att ta hand om spända mankar eftersom de jobbas mycket bakom lod. De har också ofta spända triceps, vilket inte sällan leder till frambensrivningar. Hopphästar mår bra av en stor variation av tempoväxlingar och övergångar och att inte ridas för låga bakom lod.

Hur märker jag att min häst har en spänd manke?
– Det första jag gör är att kolla hur utvecklad trapeziusmuskeln är och hur mycket stuns den har. Ser man en grop framför manken jobbar inte den muskeln som den ska. Det innebär att hästen lyfter sina framben med halsmuskeln i stället för att lyfta bogen för att lätta framdelen och öka bärigheten.

Hur behandlar du en spänd manke?
– För att lösgöra trapeziusmuskeln söker jag med fingerspetsarna efter knutor. Dessa knutor kan alla känna. De känns som kokt hopklibbad spagetti. Massage är bra för tillföra blodflöde och mjuka upp muskeln.

Ridsport
Enligt Petra Cederroth är det olika muskler som tenderar att vara spända hos dressyrhästar jämfört med hopphästar. Foto: Roland Thunholm

Hur är det med ett ridunderlag som fibersand, går det att rida på det varje dag?
– Nej, det är variationen som är viktig även om fibersand naturligtvis är ett bra underlag med tanke på svikten. Men det är lite som att jobba hästar med fyra brodd varje dag. Det begränsar eller tar bort glidmomentet i hästens nedsättning av hoven. Det innebär påfrestningar i hovled och bicepsmuskeln. En stum biceps innebär en viss ”handbroms” i hästens rörelse och fart, vilket utvecklar bogstumhet.
– Jag vill framför allt slå ett slag för att rida i skogen över stock och sten med den unga hästen. Det bygger såväl styrka som hållbarhet

Tips för att...

…undvika de vanligaste muskelåkommorna

Stärk den unga hästens muskler i bakbenens knän

Det ökar hållbarheten i ländrygg och frambensleder. Du kan dagligen arbeta med att stärka knämuskulatur genom att rygga. Svänger hästen gärna åt vänster i ryggningen, är det den svaga sidan. Gör då fler galoppfattningar åt vänster. Om ett ridpass består av 16 fattningar, gör tio åt vänster och sex åt höger under en period.

Ut och cantra hästen i skogen en dag i veckan

Svaga coremuskler leder till stumma bäcken och mindre aktivitet i de samlande rörelserna – ta skogen till hjälp.

Variera tempo och gör många övergångar

Det förebygger en spänd manke. Undvik att rida bakom lod.   

Tänk på din egen balans när du sitter på hästen

Kontrollstretcha dina båda sidor. För att hitta höftböjarmusklerna kan du exempelvis lägga dig på ett bord med rumpan i bordskanten och låta båda benen hänga över kanten. Når ditt ena ben längre ner mot golvet är detta det mer rörliga och mjuka benet. För då det rörliga knät upp mot magen, låt det andra fortsätta hänga och stretcha med hjälp av sin egen tyngd. 

Artikeln publicerades första gången i Ridsport nr 3/2019.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 100 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 122 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

59:- i månaden