Dressyr, Ridsport Play
28 augusti 2023 17:56
Ridsportplus

Kolla klippet: Patrik Kittel hyllad efter dubbelseger

InternationelltEfter att Patrik Kittel tagit över tyglarna på den nygamla bekantskapen Bonamour blev det lite av en berg- och dalbana när de gjorde comeback på tävlingsbanan för ett par veckor sedan. Men i helgen startade de nationellt i Tyskland, och åkte därifrån med två vinster. "Vi utvecklar oss hela tiden", konstaterar Kittel, och berättar även mer om varför han red med spö på helgens tävling, valet av EM-häst och avsaknaden av tävlingsnerver.

Kolla klippet: Patrik Kittel hyllad efter dubbelseger
Patrik Kittel laddar nu inför ännu ett EM, men några mästerskapsnerver känner han dock inte av. Foto: Roland Thunholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Hingsten Bonamour (WESTF f -10, e Bonifatius-Rousseau, uppf Andreas & Ute Brinkmann) stod i Patrik Kittels stall under våren 2021 och ekipaget vann en världscupdeltävling i Ungern, innan Bonamour såldes till en tysk U25-ryttare. Men nu är hingsten tillbaka för försäljning, då ryttaren satsar på sin utbildning.

    – Tjejen som äger honom har väldigt mycket med sin skola, så han har gått lite på sparlåga sedan hon tog över. Men nu har han gått riktigt fint, säger Patrik Kittel, som planerar att återvända till Ungern i slutet av september för ännu en världscupstart med fuxhingsten – om han blir kvar.

    Efter en svajig inledning på tävlingsbanan tillsammans för ett par veckor sedan – ”det är ju så det är med hästar”, konstaterar Kittel – rätades frågetecknen ut till utropstecken när det var dags igen i helgen. Ekipaget lämnade den nationella tävlingen i tyska Münster med blågula rosetter i både Grand Prix och küren.

    – Det var en stor nationell tävling och Bonamour var jätteduktig. Det var flera tusen personer i publiken och när vi fick stående ovationer var det faktiskt jättekul. Vi utvecklar oss hela tiden, hittar nya små idéer, men det är också det som är tjusningen med ridningen tycker jag. Man gör fel, man lär om och man gör rätt.

    Man gör fel, man lär om och man gör rätt.

    Hyllad av speakern

    Efter avslutningen av küren, där Bonamour fick ”låna” den Billy Idol-kür som Kittel använde till Scandic för över tio år sedan, var det inte bara publiken som jublade – speakern fick nästan slut på superlativ när han tackade ekipaget för ritten.

    Kittel red båda klasserna med dressyrspö, något som är tillåtet i nationella Grand Prix-klasser om arrangören väljer det. Även världsettan Jessica von Bredow-Werndl syntes i helgen rida med spö på en yngre förmåga i ett klipp i sina sociala medier.

    – I Tyskland är det tillåtet, det är nog lite olika från land till land. Jag tycker att det är bra, det är ju inte så att jag behöver använda spöet utan det är till för att kunna ge en mjukt framåtdrivande hjälp ibland. Kanske vågar man ta bort benen lite mer, så att man inte sitter och trycker med skänkeln om man har en häst som är lite seg, funderar Kittel.

    Används i utbildningssyfte

    På internationella tävlingar är det inte tillåtet att ha med spöet inne på banan. Att hästarna skulle ”vänja” sig vid att gå med spö och sedan agera annorlunda när de kommer ut på internationell tävling ser inte Patrik Kittel som ett problem.

    – Nej, jag tycker snarare det är tvärtom. Jag gör själv olika hela tiden, ibland har jag spö, ibland inte. Det är så himla olika och helt beroende på hästen. Här används det mer i utbildningssyfte, om hästen till exempel kommer in på banan och stannar upp i första piaffen. Har man då ett spö kan man mjukt driva hästen framåt genom ett litet pet, så att de lär sig att inte stanna av, och slappna av i det utan att man måste sitta och klämma med benen.

    I de tyska mästerskapen är det inte tillåtet med spö, och på vissa andra nationella tävlingar väljer arrangören att inte låta ryttarna tävla med spö. Skulle någon överdriva användningen av spöet brukar det ge konsekvenser direkt.

    – Det är förbjudet att använda för mycket spödrivning naturligtvis, gör du det i Tyskland så blir du typ utblåst, säger han.

    ”Utvecklas varje dag”

    Närmast väntar ännu ett internationellt mästerskap för Patrik Kittel, som nu gör sig redo för sitt sjunde senior-EM – denna gång i sadeln på Touchdown, som är den av hans två EM-hästar som gjort bäst resultat den senaste tiden.

    47-åringen har ridit i det svenska laget på samtliga EM sedan 2009, men fanns inte med 2021. Några nerver känner Kittel, som även ridit fyra VM och tre OS, inte av.

    – Nej jag är inte så där jättestirrig. När det kommer till mästerskap är jag snarare lugnare än vanligt. Jag är den som blir lugnare ju mer press jag har. Det är faktiskt skönt, jag var mycket mer nervös när jag red Lätt C än när jag red OS, säger han och skrattar.

    När det kommer till mästerskap är jag snarare lugnare än vanligt.

    Se Patrik Kittel och Bonamours avslutning på küren – och hör en exalterad tysk speaker hylla ritten – här nedan via ClipMyHorse:

    Resultat Münster

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden