Ridsport Play, Veterinärt
30 oktober 2021 11:28
Ridsportplus

Kolla klippet: Så klickertränar du hästen för bättre säkerhet

SäkerhetI en undersökning av arbetsförhållandena för brittiska veterinärer uppgav hela 92 procent att de utsattes för fara minst en gång i månaden när de behandlade hästar. Även i Sverige förekommer incidenter och under året har hjälmkrav börjat införas för veterinärer. Men du som hästägare kan också bidra till ökad säkerhet.

Kolla klippet: Så klickertränar du hästen för bättre säkerhet
Veterinärer riskerar många gånger att råka illa ut när de behandlar hästar som inte står still. Men det finns sätt att förbättra säkerheten och lydnaden hos din häst. Den skotska forskaren Gemma Pearson visar i ett klipp hur du bland annat kan använda en klicker till hjälp. Foto: iStock

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Den skotska forskaren Gemma Pearson har genomfört flera projekt kring veterinärers arbetsmiljö, men även undervisning i hur man kan bli bättre på att ta itu med svårhanterliga hästar. De vanligaste händelserna brukar vara att hästarna inte stod stilla, tryckte upp folk mot väggen, vägrade att lyfta benen och sparkades.
    – De flesta veterinärer löste detta genom lugnande medel, brems och ögonbindel på hästen, noterar Gemma Pearson. Men tittar vi på den höga andelen skadade veterinärer är det inte säkert att det är bästa metoden.

    Mer inlärningsstudier behövs

    Pearson skulle önska att veterinärstudenter fick lära sig mer om principerna för hästars inlärning och beteende under sin utbildning och därmed kunna ta itu med problemen på ett annat sätt.
    – Som flyktdjur vill hästarna dra sig ifrån obehagliga situationer. Om de hindras att göra detta kan de bli aggressiva och det överraskande fort, menar Gemma Pearson.

    Hon har bland annat genomfört utbildningar i grunderna för hästars inlärning och redan efter en kurs på 45 minuter kände sig veterinärstudenterna säkrare i sättet att hantera besvärliga hästar.

    Hjälmkrav för svenska distriktsveterinärer

    I Sverige pågår en liknande utveckling mot skador eller tillbud för veterinärer när de utför sitt arbete. Det har bland annat förekommit spark mot huvudet i samband med att en häst stegrat sig vid näsprovtagning och ett antal andra spark- och klämskador. Detta har medfört att distriktsveterinärerna från och med i år ska bära hjälm vid all hantering av häst.

    Samma sak anser Arbetsmiljöverket ska gälla på SLU. De har i ett tillsynsmeddelande angett att medarbetare ska bära hjälm vid hantering av stora djur på SLU.

    Klickerträning kan hjälpa

    Gemma Pearson tycker att det ligger i hästägarnas intresse att hästen är lätt att hantera för veterinär och hovslagare och hon tipsar om att träna hästen i att till exempel stå stilla när den ska få en spruta. I samarbete med brittiska veterinärorganisationen BEVA har hon gjort en serie korta filmer om hur man tränar genom positiv förstärkning.

    I den första filmen kan man bland annat se hur hon genom klickerträning snabbt ändrar beteendet hos en tidigare spruträdd häst.

    Källor: Difficult horses – prevalence, approaches to management of and understanding of how they develop by equine veterinarians. G. Pearson et al Equine Veterinary Education
    Arbetsmiljöverket kräver att SLU inför hjälm för stordjursveterinärer, VeterinärMagazinet 5 sept 2021

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden