OlyckaLite bus med kompisarna i hagen höll på att kosta blivande ridskoleponnyn Ville livet. Plötsligt hade han spetsat sig själv på en stor gren. Ridsport har pratat med stallchefen på Värmdö Ridklubb och klinikchefen på Evidensia om olyckan och den lyckade operationen. Se bilder och klippet när Ville får komma hem igen – utan gren.
Kolla klippet: Spetsades på pinne – hade änglavakt

Hej, kul att du vill läsa artikeln!
”Ibland går det riktigt illa.” Det skriver Evidensia Djursjukvård, Hästsjukhuset Stav, i sociala medier, där de berättar om den blivande ridskolehästen Ville som på egen hand lyckades spetsa sig på en en lång pinne ute i hagen. Tack vare rådigt arbete av Värmdö Ridklubbs kunniga personal lyckades man få in 3-årige Ville i släpet och transportera honom till kliniken, där ett team stod redo för att bedöma hans skador. Efter en kortare undersökning fattades beslut om operation, där den första utmaningen var att lägga omkull Ville utan att skada honom ytterligare.
Väl uppe på operationsbordet kunde pinnen försiktigt undersökas, för att avgöra dess riktning och skadornas omfattning. Det visade sig att Ville haft änglavakt. ”Lyckligtvis har pinnen gått upp i ljumsken och snuddat bukhinnan utan att förstöra den och dessutom missat alla stora kärl i området”, skriver Evidensia. Därefter drogs pinnen ut, sårhålan rengjordes och spolades ut och packades slutligen med gasväv. Se bilderna från händelsen och ingreppet här under. OBS! Känsliga varnas för grafiska bilder. Längre ner ser du ett klipp där Ville får lämna sjukhuset – utan pinne.
– Det är faktiskt inte helt ovanligt. Det är den tredje som vi har varit med om, säger klinikchefen Malgorzata Dziurla till Ridsport.
– Ofta brukar pinnen kila in sig mellan bukväggen och låret, och det går inte alltid så här bra. Vi har haft en där den gick rakt upp i bukhålan.
– Hästen kan ha busat och trampat på pinnen som har rest sig. Det är ingen som vet vad som har hänt, fortsätter Małgorzata Dziurla.
Hon kommenterar den kritiska punkten när hästen läggs omkull:
– Eftersom man inte vet hur högt upp pinnen går, vill man inte dra ut den innan hästen är sövd om det skulle bli en stor blödning. Risken är också att man trycker in pinnen ännu djupare.
– Det behövs ett helt litet gäng som kan lägga hästen ner åt rätt håll, och stötta och fånga upp. Det går bra med en lite mindre häst – det är lite svårare när det är en stor häst på 600-700 kilo. Då är det en utmaning.



Hur ska man agera om man hittar sin häst i hagen så här?
– Vi hade kontakt med dem hela tiden. Det är en ridskola med erfaren och rutinerad personal som ringde direkt och skickade bilder. Hästen forslades sedan till kliniken i samråd med oss. Ibland kan man behöva komma ut och titta först innan hästen lastas, men här bedömde kirurgen att de vågade lasta hästen. Du ska alltid ta kontakt med din veterinär, säger Małgorzata Dziurla.
Stor dramatik
Dramatiken var stor när Ville i onsdags hittades i hagen med pinnen utstickandes mellan bakbenen, berättar Andrea Eriksson, stall- och anläggningschef på Värmdö Ridklubb. Ville går i hage med fyra andra unghästar, som brukar busa runt tillsammans. Men plötsligt stod Ville stilla vid grinden och flyttade inte på sig trots att en av hans kompisar nafsade på honom, berätta hon vidare. Eftersom det var påsklov gick några av klubbens ungdomar bort till hagen för att se till Ville.
– De kom tillbaka helt skräckslagna och berättade att han hade en pinne, eller egentligen en gren, som satt rakt upp på insidan av höger bakben vid sidan av skapet. Vi har tyvärr lite dålig erfarenhet av en sådan skada och förstod att vi måste köra in honom så fort som möjligt, berättar Andrea Eriksson.
– ”Är det slut nu?” tänker man. Han har ju hela livet framför sig.
Var det inte svårt att få upp honom på släpet?
– Han har ju inte åkt så många gånger i sitt liv och han var inte så villig att röra sitt bakben, men efter lite övertalning gick han på. Sedan stod han som ett ljus hela vägen till kliniken. Han var säkert lite smärtpåverkad och lite hög på arenalin, säger Andrea Eriksson.


Operationen gick bra och de fick bort alla flisor och all smuts. Nu är det ett hål rätt upp som vi spolar varje dag.
Andrea Eriksson, stallchef på Värmdö Ridklubb
Efter ett par dagar på kliniken är Ville nu hemma i sin box och mår efter omständigheterna bra, berättar Andrea Eriksson.
– De säger att pinnen hade gått upp på ett bra ställe och inte punkterat några viktiga delar. Operationen gick bra och de fick bort alla flisor och all smuts. Nu är det ett hål rätt upp som vi spolar varje dag. Han är väldigt snäll för att vara unghäst, och han köper det med en liten slickburk, berättar hon.
Ridskolerekryten Ville
C-ponnyn Ville heter egentligen TG’s Devil, han är född 2020 och kom till klubben i höstas. För att fylla på med ridskolehästar har Värmdö Ridklubb sedan ett antal år tillbaka ett koncept där de själva föder upp i liten skala, men främst köper de in unga hästar som sedan utbildas och skolas in i verksamheten. Ville kommer från Tossene gård, därav prefixet ”TG”, och hästhandlaren Stefan Andersson, som klubben har ett långvarigt samarbete med.
– Det är ett problem att hitta lämpliga individer som kan trivas och arbeta på ridskolan, och här utbildar vi hästarna själva med hjälp av våra elever. Vi väntar vårt fjärde föl om ungefär en månad, vi har lite miniavel, men framför allt köper vi trevliga unghästar, berättar Andrea Eriksson.
– Jag tror att det är ett vinnande koncept, då det bara blir svårare och svårare att hitta lämpliga individer som är i rätt prisklass för vad man kan lägga ut på en ridskola.
God prognos
Ville ska stå på box i totalt tio dagar innan han får komma ut i en liten sjukhage – om han håller sig lugn, berättar Andrea Eriksson.
– Hålet ska växa igen och förhoppningen är att han är helt återställd om sex månader. Prognosen är god, men det är först då vi vet om han har fått några hältor eller andra bekymmer av det här hålet.
– Det känns också bra att vi hade hunnit rida honom lite i skritt och trav innan, så vi vet att han fungerar när vi börjar om efter ett halvår. Han känns verkligen trygg.
Vi tror att han kanske har lekt med en kompis och tagit ett hopp, eller stegrat sig, och missbedömt landningen.
Andrea Eriksson gissar hur olyckan gick till
Vad tror ni hände?
– Han är ganska busig som 3-åringar är, och i hans hage ligger det lite pinnar och grenar. Vi tror att han kanske har lekt med en kompis och tagit ett hopp, eller stegrat sig, och missbedömt landningen där han har spetsat sig själv, säger Andrea Eriksson.
Här under är inläggen från Evidensia i sociala medier.
Så arbetar Ridsport
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.
Följ Ridsport på