Hästägartips
23 januari 2021 14:26
Ridsportplus

Kolla klippet: Vila och dags för inhoppning

Unghäståret del 7Det är höst och unghäståret är till ända. Nästan. 
Nu jobbar vi med de 3-åringar som inte gått något championat och som ska slutföra sitt första utbildningsår — och så handlar det mycket om hoppning i den artikeln som även innehåller nyttiga filmklipp.

Kolla klippet: Vila och dags för inhoppning
En fem-och-en-halva är en travbom med kryss och en liten oxer 5,5 meter därefter. Det blir en inbjudande serie för unghästen. Foto: Lottapictures

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Så fort Breeders Trophy var över fick alla deltagande 3-åringar semester. De som stannar kvar hos oss drog vi av skorna på och släppte ut på lösdrift. De som åkte hem till sina ägare ska också förhoppningsvis vila. Breedershästarna fick ju bara en månads bete och de har gjort sina två månader i träning, så jag tycker inte de ska göra mer utan få ledigt till nästa år.

    De som inte gick Breeders tog vi in i oktober. De har fått tre månaders bete efter de sena 3-årstesten i juni och de var redo för nya uppgifter. Precis som Breedershästarna tidigare under året blev det först lite repetition av vad de lärt sig och sedan har de tränats efter samma program – med skillnaden att de här inte haft någon ”examen”, det vill säga att de inte gått i något championat.

    Börja med löshoppning så hästarna känner igen sig

    För hopphästarna börjar också inhoppning med ryttare. Alla, även gångartshästarna, har ju löshoppat tidigare, så de vet vad bommar och hinder är, men det är ändå annorlunda för dem när någon sitter på. Vi börjar med löshoppning så att de känner igen sig. Nästa pass får de gå över cavaletti och något upphöjda bommar på töm för att vi ska kontrollera att de är styrbara.

    Det handlar om att ge den unga hästen en positiv upplevelse.

    Om detta funkar sitter vi upp under nästa pass. Vi lägger ut bommar på marken i hela ridhuset, exempelvis fyra per långsida och några på diagonalen. Då blir det som en hel bana och helt naturligt för hästarna att trava över.

    Utifrån detta är det lätt att börja travhoppa. Det blir på travbom och 2,3 meter till ett kryss. Travbommen gör att hästarna lätt känner igen sig och att de vet att det kommer något mer sedan.

    Fakta

    Camilla tipsar:

    • Har du svårt att få den unga hästen att galoppera rakt fram efter hindret så lägg ut bommar på längden efter, så att det blir som en tunnel. Det hjälper dem att fokusera på att gå rakt fram och att inte vingla.
    • Undvik också hinderifyllnad om hästen är spänd. Det är bättre att den bygger upp sitt förtroende genom att hoppa enkla bomhinder.

    Efter det lilla skuttet på krysset är vi väldigt noga med att hästarna landar i galopp. Landar de i fel galopp saktar vi alltid av och fattar ny galopp. Hästen ska fortsätta rakt fram, inte vingla åt sidorna eller gena efter hindret.

    Det är här grunden läggs för framtiden

    Det är oerhört viktigt med skolningen, det går inte att poängtera för många gånger. Det är ju här vi lägger grunden för framtiden och det ska vara rätt från början. Hästarna ska vara lydiga, allt inom hoppningen (och givetvis även dressyren) handlar om lydnad och styrka.

    Inhoppning-3
    Lägg ut bommar i hela ridhuset, på långsida och diagonalen. Då blir det som en hel bana och det faller sig helt naturligt för hästarna att trava över. Foto: Lottapictures

    Allt hindermaterial så här i början ska vara enkelt, enbart vanliga bommar, inga ifyllnader eller vattenmattor. Man får inte bara släpa in en vattenmatta och sedan begära att den unga hästen ska hoppa över den.

    Däremot är det väldigt bra om det ligger en vattenmatta och står några ”tittiga” grindar någonstans i ridhuset. Då vänjer sig hästarna vid att de finns där och att de inte är farliga.

    Jag gillar att bygga serier till de unga hästarna. De är inbjudande och de bygger upp dem. Vi (och många andra) bygger gärna fem-och-en-halvor, det vill säga travbom och kryss och sedan en liten oxer fem och en halv meter efter. Har man varit noga med att rida rakt fram efter krysset tidigare, så blir det tillagda hindret inga problem, oxern kommer naturligt.

    Inhoppning-7
    Solfjädern Foto: Lottapictures

    Camilla använder sig av övningen ”solfjädern”

    En annan övning för 3-åringarna är ”solfjädern”. Då lägger vi tre bommar på en 20-metersvolt. Så här i början lägger vi dem vid kortsidan för att underlätta genom att väggen ger stöd. Den mittersta bommen ligger på medellinjen, de övriga två ligger med 3,30 meter i ytterkant och 2,5 meter i innerkant på var sin sida om mittbommen.

    Den första gången får hästarna galoppera över bommarna på töm för att hästarna ska förstå vad vi vill och efter bara några gånger så kan de det. De allra flesta gör det enkelt men har man en häst med riktigt stor galopp får man ibland utöka
    avståndet mellan bommarna. Ganska snart kan man också lägga upp bommarna på bockar, då blir det en ännu mer effektiv gymnastik- och styrkeövning.

    Efter hand kan man lägga till nya uppgifter. Exempelvis några travbommar på diagonal, sedan travhoppa ett kryss på nästa diagonal, fortsätta i galopp över solfjädern, bryta av till trav och travhoppa en fem-och-en-halva på långsidan. Jag gillar när man kan sätta ihop några hinder till en bana, det är otroligt lärorikt. Hästen ska tycka att det är lätt och därmed roligt – den ska suga tag i hindren.

    Vid det här laget kan man också utveckla fem-och-en-halvan genom att lägga en bom mellan krysset och oxern och sedan kryss och räcke efter oxern. Då blir det en studsserie. Då kommer det också naturligt att fortsätta hoppa i galopp, mot ett nytt hinder, med galoppbom framför

    Skiss
    Den här banan är en av de övningar som Camilla Axelsson jobbar med med de hästar som kommit en bit i sin inhoppning.

    Självklart gör vi inte allt detta under samma ridpass utan det handlar om att bygga på, att lägga till, och kanske även dra ifrån om hästen behöver lite mera tid på sig. Men när hästen känns klar för uppgiften kan man galopphoppa en hel liten bana, undantaget första hindret som alltid ska vara ett litet kryss med travbom framför. Hinderna bör inte vara högre än 50 centimeter. Det handlar ju om att ge den unga hästen en positiv upplevelse, att den har förtroende för hinderna.

    Som jag sagt tidigare, all utbildning går ut på att bygga upp och därför är det så viktigt med skolningen. Hästen måste vara rak, den ska galoppera i rätt galopp, den ska vara avspänd, bjuda framåt och den ska kunna runda sig för skänkeln på böjt spår.

    Där tycker jag att den 3-åriga hästen ska vara när året är slut. Till våren är det dags för nya uppgifter.

    Inhoppning-10
    90 centimeter – högre än så bör man inte hoppa med en 3-åring. Det är ju på den höjden den ska tävla som 4-åring, så det finns ingen anledning att hoppa högre. Foto: Lottapictures

    Fakta

    Om tränaren

    Axelsson_augusti_-26
    Camilla Axelsson Foto: Lotta Brundin Gyllensten

    Camilla Axelsson, 40, välmeriterad unghästtränare.

    Bor på gård utanför Skurup i södra Skåne.

    Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 19/2020.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 103 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym