Sport
13 september 2018 10:50

Kommentar: Inte ett sådant här VM vi ville ha

Det är dags att se över VM-formatet med ett samlat mästerskap för åtta grenar. Det skriver Ridsports VM-reporter Annelie Frank i den här kommentaren efter kaoset på distansen i Tryon på onsdagen.

Kommentar: Inte ett sådant här VM vi ville ha
Crewen tar emot sina ekipage vid gaten under VM i distansritt förra året. Foto: Roland Thunholm

”Det här kommer att skaka VM i grundvalarna. Vi måste tänka till om det är ett sådant här VM vi vill ha.” Det är Svenska Ridsportförbundets sportchef Andrea Barth som sätter ord på det jag själv har tänkt ända sedan jag började kliva runt i byggdammet på VM-arenan i Tryon.

Hon sitter i pressrummet och ser ganska uppgiven ut. Det kunde ha blivit så bra. Tryon är en fantastisk plats med en natur som tar andan ur en. Och anläggningen har så mycket potential.

Men det blev så fel. Byggkaoset är en sak även om det visar på svårigheterna att ro ett sådant här  jättearrangemang i land. Någonstans kan vi hästfolk ta det så länge det är bra sport, bra för ekipagen, ett bra säkerhetstänk och någorlunda välordnat när det gäller mat, toaletter och annat som en saknar intensivt när det fattas.

På onsdagen bevittnade jag fälttävlanshästarnas besiktning som var en katastrof ur säkerhetssynpunkt med hästar, publik och ekipagens entourage i en salig blandning. Det var vara tur att ingen häst eller människa fick sig en spark. Det är ALLTID mycket folk som vill se den inledande besiktningen av de här hästarna på mästerskap. Det borde inte ha varit en överraskning.

Och så kaoset kring distansen ovanpå det – med en tävling som bröts för att hästarnas välmående inte kunde garanteras.

Ryttar-VM har blivit för stort. Vilken arrangör ska klara av att göra högkvalitativt mästerskap i åtta grenar som alla kräver helt olika förutsättningar när det gäller väder, underlag och faciliteter?

Inte Tryon i allafall.

Även om allt byggande blir klart inom några dagar, inför VM:s andra vecka, så har den första tävlingsdagen talat sitt tydliga språk. Jag tror inte att det som hände för VM-ekipagen i distansritt hade hänt om grenen hade fått en plats, en tidpunkt och ett arrangemang bara för dem. Jag tror också att fälttävlans inledande besiktning hade kunnat bli ett säkert och trevligt evenemang att bevittna om den hade ordnats av folk som vet hur det brukar vara.

Ryttarna, hästägarna, sponsorer, de nationella ridsportförbunden – alla satsar så oerhört mycket för att ta sig till VM. Det måste finnas så många garantier det bara går för att det ska bli sportsliga tävlingar. Att dra ihop åtta grenar på det här sättet har inte gett de garantierna vare sig i Frankrike 2014 eller nu i Tryon.

Jag tror säkert att arrangörerna i Tryon har gjort sitt allra bästa för att få till ett bra VM. Tyvärr så räckte det inte den här gången. Det räckte inte i Normandie heller. Tanken på ett samlat Ryttar-VM är hur trevlig som helst, men det har blivit för stort, svårt och dyrt att arrangera.

Det ska mycket till för att rädda den här situationen. Jag tror att hela konceptet med ett Ryttar-VM står på spel efter första tävlingsdagen i Tryon. Och det är på tiden.

PS. Flera grenar har ju redan sina egna VM de år det inte är VM. Att de fortsätter med det skulle vara ett sätt att minska Ryttar-VM:s storlek och därmed göra mästerskapet mer lätthanterligt.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 85 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 115 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

Nu från endast 39:-