Sverige
6 februari 2017 13:52

Komposterbart hinder vann designtävling

Ecoestrian - Ett hinder av tidningspapper - blev det vinnande bidraget i tävlingen "Miljösmart hinder" som utlystes tidigare i vinter. Nu kommer det återvinningsbara hindret stå inne på arenan under Gothenburg Horse Show.

Komposterbart hinder vann designtävling
Ecoestrian utsågs till det vinnande bidraget i tävlingen om miljösmart hinder.

Strax före jul utlyste Lövsta Future Challenge, Svenska Ridsportförbundet och Gothenburg Horse Show en tävling i att utforma ett miljösmart hinder (Du kan läsa mer om tävlingen här). Nu har hindret Ecoestrian utsetts till vinnare av tävlingen.

Hindret bestär av återvunnet tidningspapper med inblandning av ostron- och musselskal. Man har valt bort vissa färgpigment som har negativ inverkan på miljön. För att få ett utseende som liknar klassiska, tvåfärgade bommar har de dekorerats med mörkare fält av tidningssidor. Infångarna är gjorda av formpressad returpappersmassa.

Den dagen hindret inte längre kan användas ska det enligt uppgift gå att slänga på gödselstacken eller kompostera.
– En positiv effekt av hindret är att det inte är en slutprodukt utan kan ses en startpunkt, säger Maria Sundin som är en av dem som ligger bakom det vinnande hindret.
– Fler aktörer kommer bjudas in för utveckling av miljömässigt hållbara metoder att göra bommar baserade på pappersmassa. Om nya miljövänliga material utvecklas inom hästsporten kan de förhoppningsvis sedan användas till andra produkter i samhället.

Juryn fastnade för Ecoestrian för att det är en genuin innoviation och något helt nytt inom ridsporten.
– Vi gillar skarpt det faktum att det är komposterbart och att ridsporten kan vara med i framkant vad det gäller nya miljövänliga material som i framtiden kan användas i andra sammanhang, säger Susanna Magnusson, från GotEvent.

För idén bakom hindret ligger de hästintresserade forskarna Ingrid Martins Holmberg, Kristina Snuttan Sundell, Maria Sundin och Angela Wulff, samt Arja Källbom och Carl-Johan Skogh för sina olika kompetenser inom material, färg, design och konsthantverk.

Hindret kommer att stå inne på arenan under Gothenburg Horse Show i slutet av denna månad.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 100 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 122 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

59:- i månaden