Träningstips
26 juli 2020 18:30
Ridsportplus

Kon och bom ger dig rätta schvungen

Dressyrserie, del 2Ridsports dressyrtränare Kerstin André fortsätter med fler basövningar inriktade på grundridning. Den här gången fokuserar hon på olika böjda spår och tar hjälp av bommar och koner för att skapa motivation och precision.

Kon och bom ger dig rätta schvungen
Koner hjälper dig att rida precisa volter och hörnpasseringar. Foto: Lottapictures

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Med hjälp av bommar och koner  på ridbanan kan ryttaren rida distinktare vägar med större exakthet.

    – Det kan vara bra att få hjälp att bestämma sig för vilken väg du ska rida, var du ska vända och var hästen ska hamna. Det fungerar på samma sätt som när hoppryttare tränar exaktheten i sin ridning, antalet galoppsprång och var de ska hamna inför hindret.

    Takt och flyt i böjningen

    De böjda spåren ska kännas sammanhängande med takt och flyt och bibehållen schvung. Linjerna ska vara mjuka, utan kanter och hörn.

    – Det böjda spåret är en barometer på hur mycket hästen klarar av att böja sig i sidorna utan att förlora takt och schvung och visar hur väl hästen följer ryttarens hjälper.

    – Sidböjningen ska vara lika stor genom hela hästens kropp, från nacken till svansen. Hästen får inte rotera huvudet, öronen ska vara i samma höjd, preciserar Kerstin André.

    Använd hörnet

    Att rida på böjda spår hjälper dig att gymnastisera, rakrikta och göra din häst starkare. Även under ett varv på fyrkantspåret har du möjlighet att använda dig av böjda spår när du vänder genom hörnen. En hörnpassering är ju en kvarts del av en volt, där storleken på volten beror på hästens utbildningsståndpunkt.

    ”Nästan allt du gör på ridbanan börjar eller slutar med en hörnpassering”, citerar Kerstin den brittiske olympiern Carl Hester.

    Kerstina-ka Del 2_lg-9
    Böjning börjar med ställning i nacken och den böjda linjen fortsätter bakåt genom hästens kropp och ska sammanfalla med linjen du rider på. Foto: Lottapictures

    – För att rida korrekta hörnpasseringar kan du ta hjälp av hela volter i olika storlekar, som en hjälp att få samling, till exempel efter en ökning. Dessutom är det en förberedelse inför en ny övning som utgår ifrån hörnet. Då ger volten energi, balans och ger även ryttaren lite mer tid för förberedelser och bättre förutsättningar att lyckas med nästa rörelse.

    Tips. Tre bra övningar

    Förberedelser
    Inför alla övningarna ska hästen vara uppvärmd och svara på de grundläggande hjälperna. Hästen ska vara avslappnad i nacke och hals och du ska kunna ställa både inåt och utåt på en rak linje, utan att framdelen följer med. Detta är en bra kontroll för att du ska kunna rida på böjda spår och byta riktning åt båda håll med korrekt ställning och böjning.

    Kerstina-ka Del 2_lg-6
    Som förberedande övning ska du kunna rida hästen ställd i nacken och rak genom resten av kroppen. Foto: Lottapictures

    Hjälper
    Den inre tygeln ger riktningen. Inre skänkel gör att hästen går fram i rörelsen till yttre tygeln. Ytterhjälperna reglerar böjningen och storleken på voltspåret.

    Övning 1: Smidighet i vändningen
    Förberedelse: Lägg ut fem bommar i solfjäderform på det böjda spåret, gärna genom ett hörn.
    Genomförande: Rid över bommarna på den linje du bestämt. Du kan även använda bommarna när du longerar din häst. Longering kan hjälpa hästen att lära sig att vända kontinuerligt, vilket krävs på böjda spår. Speciellt yngre hästar har ofta lite svårare att bli longerade i det ena varvet. Då är bommar ett sätt att konfliktfritt få hästen att fokusera på något positivt i det svårare varvet.
    Syfte: Både häst och ryttare blir tvungna att fokusera på linjen och hästen måste engagera sig mer utan att ryttaren behöver bromsa in i hörnen.

    Kerstina-ka Del 2_lg-2
    Med longerlina och koner kan du mäta ut symmetriska volter med exakt diameter, vilket förbättrar din precision. Foto: Lottapictures

    Övning 2: Symmetriska volter
    Förberedelse: Använd en longerlina som en passare och mät ut voltspåret. När du märker ut spåret med koner kan du rida en exakt och symmetrisk volt i rätt storlek.
    Genomförande: Hästen ska spåra och bli kvar med jämnt stöd på tyglarna genom hela volten.
    Syfte: Du får en cirkelrund volt med exakt diameter.

    Övning 3: Volter och korta diagonaler
    Genomförande: Utgå från din symmetriska volt i hörnet och rid rakt ut över ridbanan mot mitten på nästa långsida på en kort diagonal. Rid en ny volt i motsatt varv som avslutas med en kort diagonal över ridbanan och en ny volt. Anpassa tempot efter hästens aktuella bjudning och energinivå. Vill hästen rusa får du ta tillbaka, och tappar hästen bjudning i något moment får du rida på framåt.
    Syfte: Genom att variera volterna med raka spår får du bättre bjudning, balans och hästen mer mellan hjälperna.

    3 vanliga problem – och bra lösningar

    1. Bakdelen kan falla in på böjda spår, framför allt i galopp.
      Lösning: Låt inre skänkeln ge energi framåt. Styr in framdelen på den böjda linjen för att korrigera.
    2. Hästen följer inte vändande hjälper genom hörnet och flyter ut, utanför din tänkta linje.
      Lösning: Vänd framdelen med ytterskänkeln och ledande tygeltag, beroende på hästens utbildningsståndpunkt. Om hästen inte vänder på dina hjälper kan du tänka lite öppna ur hörnet. Hästen får inte luta sig inåt utan ska bära sig jämnt över marken.
    3. Hästen håller inte linjen genom hörnet.
      Lösning: Ställ ut koner på väg in och ut ur hörnet, det ger dig hjälp att förbereda och hitta vägen. Om hästen vill rusa kan du göra övergång till skritt på väg in i hörnet, skritta genom hörnet och börja trava på vägen ut.

    Denna text publicerades första gången i Ridsport 2016.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden