Avelsnyheter
28 juni 2019 09:50
Ridsportplus

Konflikter och avhopp i Shetlandssällskapet

Bråk i rasföreningHalva styrelsen och hela avelsvärderingsnämndenen i Sveriges Shetlandssällskap har lämnat sina uppdrag. Turbulensen började på årsmötet, där medlemmarna gick emot valberedningen och valde en annan ordförande, och delvis ny styrelse. Både personkonflikter och delade åsikter i sakfrågor ligger bakom schismen.

Konflikter och avhopp i Shetlandssällskapet
Halva styrelsen och hela AVN har avgått i Shetlandssällskapet. Foto: Istock

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    De första avhoppen från styrelsen kom kort efter årsmötet i april, och i maj meddelade hela avelsvärderingsnämnden i Sveriges Shetlandssällskap att den avgår. Ordförande har varit Morgan Johnsson, med 50 års erfarenhet av avelsarbete i olika organisationer.

    Förslaget skulle innebära en försämring och det vill jag inte medverka till.

    − Jag kan bara svara för egen del. Jag har varit ordförande i Shetlandssällskapets avelsvärderingsnämnd i många år, och för mig är det oerhört viktigt att vi är öppna och ärliga. Det får inte finnas några dolda agendor, säger Morgan Johnsson.

    Han syftar på en motion som behandlades på årsmötet och som gick ut på att regelverket för avelsvärdering av hingstar skulle förändras. Motionen avslogs av årsmötet, men styrelsen fick samtidigt i uppdrag att se över Shetlandssällskapets rasvisa krav, som anges i plan- och riktlinjer för rasen, och som skall godkännas av Jordbruksverket.

    − Jag har inget emot en förändring, men förslaget skulle innebära en försämring och det vill jag inte medverka till när Shetlandssällskapet har gjort ett sådant bra jobb med sitt avelsarbete och fått gott resultat av det arbetet.
    − Jag vill inte se ett system där det blir mindre svårt att få en hingst godkänd. Jag har sett andra raser som ändrat kraven och fått en mindre god kvalitet som följd, säger Morgan Johnsson.

    Han betonar att det inte handlar om kritik mot någon eller några personer, utan oro för den framtida inriktningen på aveln.

    Kräver styrelsens avgång

    Avhoppen från styrelsen och hela avelsvärderingsnämnden har lett till att 73 medlemmar har skickat ett brev till styrelsen, där medlemmarna begär styrelsens avgång och att ett extra medlemsmöte hålls i juli, inte i augusti då styrelsen kallat till ett möte för fyllnadsval till styrelsen.

    190628 Morgan Johnsson Foto Ashjärn
    Morgan Johnsson. Arkivbild: Ann-Sofi Hjärn

    Avsändarna uttrycker att de känner en stor oro för avhoppen, och de skriver att ”avelsvärderingsnämndens misstroende mot nuvarande styrelse även delas av oss medlemmar”.
    Ridsport har varit i kontakt med en av dem som står bakom brevet, men hen avstår från att kommentera.

    Saknades öppenhet

    Tobias Zetterblom, shetlandsuppfödare i Nyköping, är ny ordförande för Svenska Shetlandssällskapet. Han lanserades på årsmötet som motförslag till valberedningens kandidat.
    − Jag visste att många medlemmar önskade en modernisering av styrelsearbetet. Som suppleant i styrelsen under ett år har jag upplevt att det tagit lång tid att komma till beslut, att det saknades en öppenhet, både i styrelsen och föreningen, och en oro över den ekonomiska situationen, bland annat, skriver Tobias, som valt att svara på Ridsports frågor via mail.

    Tobias Zetterblom skriver att han beklagar avhoppen.
    − Orsakerna till deras beslut kan de enbart svara på själva. Det är naturligtvis mycket beklagligt att så mycket erfarenhet och engagemang försvinner och detta har vi meddelat dem. Jag pratade med så gott som alla i Avelsvärderingsnämnden dagen efter att vi fått deras avsägelse.

    Har fått ihop ny AVN

    Tobias Zetterblom säger också till Ridsport att styrelsen inte har för avsikt att förändra något i avelsarbetet, och att motionen som Morgan Johnsson syftar på avslogs av årsmötet.
    − Vi har jobbat hårt med att få till en ny Avelsvärderingsnämnd, som nu presenterats för medlemmarna.

    Ny AVN utsedd

    Avelsvärderingsnämnden i Sveriges Shetlandssällskap

    Ledamöterna i Avelsvärderingsnämnden i Sveriges Shetlandssällskap

    Remond Molenkamp, Holland, stuteri Stepelo
    Jane Barry, Skottland, stuteri Kinkell
    Caroline Linderholt, Sverige, veterinär
    Arnold Dijkstra, Holland, stuteri Nieuwen Ampsen
    Martin Larsson, Sverige, stuteri Larma/Idyllen
    Annika Strindgård, Sverige, stuteri Kompis

    Expandera

    Den nya avelsvärderingsnämnden har flera internationella ledamöter, däribland den holländske shetlandsuppfödaren Remo Molenkamp. I nämnden ingår också Martin Larsson som driver Idyllens stuteri i Skåne.

    Nu behöver vi arbeta framåt, och verka för rasens bästa.

    − Shetlandsponnyn är en fantastisk ras och min ingång är att vi ska göra ett så objektivt och bra arbete som möjligt i avelsvärderingsnämnden. Nu behöver vi arbeta framåt, och verka för rasens bästa genom att utgå från rasbeskrivningen för att få fram sunda och bra individer, säger Martin Larsson.
    − Jag hoppas också att det inte ska läggas mer krut på att hitta fel, utan att vi kan tänka framåt i stället, säger Martin Larsson.

    Vill få ner kostnader

    Den nya styrelsen har under Tobias Zetterbloms ledning också börjat arbeta med att stärka ekonomin.
    − Vi har lagt upp planer på förändringar som exempelvis att drastiskt minska kostnaderna kring styrelsens arbete såsom telefonersättningar, mat och övernattningar samt abonnemang på telefonmöte. Dessa pengarna vill vi i stället satsa på en avelskonferens för alla medlemmar i höst. Planering pågår för fullt. Vi har fått mycket uppmuntran från medlemmar runt om i vårt land med stöd och erbjudande om hjälp på olika sätt.

    Möte som planerat

    Slutligen skriver Tobias Zetterblom att det extra medlemsmöte som styrelsen kallat till kommer att hållas.
    − Önskade frågor på ett extra medlemsmöte sätts av dem som önskar kalla till ett sådant möte, i detta fallet styrelsen. På mötet behandlas då de frågor som angetts i kallelsen. Det är föreningens styrelse som planerar och kallar till höstmöten, årsmöten och extra medlemsmöten.

    Så skriver ordföranden

    Tobias Zetterbloms brev i sin helhet

    ”När jag fick frågan strax före årsmötet såg jag möjligheten att kunna förändra och förbättra en del i föreningen. Jag visste att många medlemmar önskade en modernisering av styrelsearbetet. Som suppleant i styrelsen under ett år har jag upplevt att det tagit lång tid att komma till beslut, att det saknades en öppenhet, både i styrelsen och föreningen, och en oro över den ekonomiska situationen, bland annat.

    Avhoppen är beslut av enskilda personer, allt inom två veckor efter vårt årsmöte. Orsakerna till deras beslut kan de enbart svara på själva. Det är naturligtvis mycket beklagligt att så mycket erfarenhet och engagemang försvinner och detta har vi meddelat dem. Jag pratade med så gott som alla i Avelsvärderingsnämnden dagen efter att vi fått deras avsägelse. Men vi är nu en engagerad styrelse som, åtta veckor efter årsmötet, redan hunnit med tre fysiska möten samt ett antal telefonmöten. Vi har jobbat hårt med att få till en ny Avelsvärderingsnämnd, som just nu presenterats för medlemmarna. Samtidigt som vi rett ut rent praktiska saker som lösenord, sammanställt vilka avtal SSS har, hämtat inventarier mm, har vi i styrelsen också jobbat med att planera vår Riksutställning i juli och även lagt upp planer på förändringar som t.ex. att drastiskt minska kostnaderna kring styrelsens arbete såsom telefonersättningar, mat och övernattningar samt abonnemang på telefonmöte. Dessa pengarna vill vi i stället satsa på en avelskonferens för alla medlemmar i höst. Planering pågår för fullt. Vi har fått mycket uppmuntran från medlemmar runt om i vårt land med stöd och erbjudande om hjälp på olika sätt.

    Avelsvärderingsnämnden är klar. Platser och funktionärer är också helt klara för dessa arrangemang. Genomförda avelsvärderingar kommer att utvärderas inom styrelse och AVN. Travföreningarna har också kontaktat oss för ett större samarbete med vår Avelsvärderingsnämnd.

    Även extra medlemsmöten sker enligt våra stadgar. Mötet styrelsen har kallat till kommer att hållas enligt kallelsen som gått ut till alla våra medlemmar. Shetlandssällskapets möten förläggs på olika platser i landet hos våra regionalföreningar. Årsmötet 2018 var i Simlångsdalen (regionalförening Syd), Höstmötet 2018 var i Uppsala (Nord) och årsmötet 2019 i Nyköping (Öst). Nu placerades det extra medlemsmötet i Gränna (Väst). Ser man till den geografiska spridningen av våra medlemmar så hamnar mittpunkten långt söder om Sveriges mitt. Önskade frågor på ett extra medlemsmöte sätts av dem som önskar kalla till ett sådant möte, i detta fallet styrelsen. På mötet behandlas då de frågor som angetts i kallelsen. Det är föreningens styrelse som planerar och kallar till höstmöten, årsmöten och extra medlemsmöten.”

    Tobias Zetterblom, ordförande i Sveriges Shetlandssällskap

    Expandera

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 99 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden