Krönika
16 juli 2020 12:39

Konsekvensen blir 
en utdöd hästsport

Gästkrönika"Om det jag tagit del av blir lag, förändras förutsättningarna totalt och konsekvensen blir en utdöd hästsport". Ridsports gästkrönikör Niklas Jonsson förvånas över att inte fler hästmänniskor reagerar på det nya lagförslaget om hästars roll som miljöbovar.

Konsekvensen blir 
en utdöd hästsport
Niklas Jonsson är tävlingsryttare på elitnivå som driver
utbildnings- och
tävlingsstall. Ryttarrepresentant i SvRF:s hoppkommitté. Foto: Roland Thunholm

Med tanke på den kompakta tystnad som råder bland hästmänniskor i Sverige så kan jag inte tolka det på annat sätt än att de inte förstått att vi står inför en existentiell kris. Jag hade förväntat mig en rejäl bakutspark av oss hästvänner, men i stället syns knappt en svansviftning. Jag pratar om lagförslaget som ligger ute på remiss om hästars roll som miljöbovar. Jag ska ärligt säga att jag inte läst hela rapporten, som innehöll närmare 400 sidor, utan nöjt mig med utdrag ur den.

Om det jag tagit del av blir lag, förändras förutsättningarna totalt och konsekvensen blir en utdöd hästsport.

Jag hade förväntat mig en rejäl bakutspark av oss hästvänner, men i stället syns knappt en svansviftning.

Kanske jag låter som en galen alarmist. Häng med i texten ett tag till så ska jag förklara varför det inte är överord jag använder.

Ridsport har skrivit om detta, men för dig som inte läste är förslaget att ha max två-tre hästar per hektar. Hagar bör inte användas mer än tio år innan det skiftas. 80 procent måste ha intakt växttäcke, 10 procent förtunnat och ej mer än 10 procent söndertrampat och ligga tio meter från vattendrag och diken.

Ett stall som mitt med 20 hästar påverkas enligt följande:

Jag måste införskaffa 20 hektar hagmark eftersom det ska skiftas vart tionde år. Mina markförhållanden kommer inte att klara regeln med intakt växttäcke mellan oktober och mars. Det kommer krävas schaktning och hårdgörning av ytan. Att hårdgöra tio hektar kostar sisådär 15 miljoner, så för mig handlar det om en investering på cirka 18 miljoner för att klara tio år, sen 18 miljoner för att hålla över tid.

Hagar bör inte användas mer än tio år innan det skiftas.

Det fanns 2016 uppskattningsvis 355 500 hästar i Sverige. Att hårdgöra en 0,5 hektar-hage till Sveriges alla hästar, för tio år, innebär att en yta på 177 750 hektar ska schaktas och hårdgöras (Öland är 134 200 hektar). Detta skulle i runda slängar kosta 177 miljarder kronor. Om du lägger en limpa av schaktmassorna på 1×1 meter räcker den 22 varv runt jorden. Jag förstår att landets alla hästägare inte behöver göra denna investering men summan för hälften eller säg 25 procent av dem är stor nog för att förändra näringen i grunden.

Hur många inackorderingsstall klarar att införskaffa mark och hur många hyresgäster klarar hyreshöjningen? Hur många ridskolor har 80 procent intakt växttäcke i sina hagar med 0,5/hektar per häst och vad kommer en ridlektion att kosta under dessa förutsättningar?

Det är dags att vi hjälper den stackare som lagt fram det här förslaget hem, så han får vila lite, och för hästvärlden att ta över.

Detta är en krönika – en personligt skriven text. Åsikterna är skribentens egna. Krönikan publicerades första gången i Ridsport nummer 12/2020.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

99:- i månaden