Hästägartips
11 september 2017 14:14
Ridsportplus

Köpa begagnad sadel – kontroller det här

Sadeln är oftast den dyraste utrustningen du köper till din häst och det finns en hel del pengar att spara om du söker på begagnatmarknaden. Men hur vet du att du gör ett bra köp och vad ska du undersöka extra noga på den begagnade sadeln?

Köpa begagnad sadel – kontroller det här
Undersök sadeln noga innan köp. Roland Thunholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Sadelmakaren Niklas Larsson på Svenljunga sadelmakeri delar med sig av några tips för dig som köper begagnat. Att bommen är hel är något av det viktigaste. Samtidigt är det bland det svåraste att kolla, eftersom bommen sitter inuti sadeln.

    – Sätt bakvalvet mot magen och håll framvalvet med båda händerna. Tryck framvalvet emot dig. Då ska det kännas stumt och inte gnissla eller knarra, tipsar Niklas Larsson.

    Om sadeln flexar eller knarrar i det läget, är bommen troligen av i midjan. Du behöver även kolla att den är hel i framvalvet. Det gör du genom att hålla i bossorna och försöka trycka ihop dem mot varandra och dra dem mer isär. Inte heller här ska det röra sig särskilt mycket eller låta.

    Bommen kan vara skev
    Ett annat problem med bommen är att den kan ha blivit skev. Det kan bero på att hästen varit sned eller att ryttaren suttit snett. Det här kan vara rejält svårt att se. Titta på sadeln från många olika håll och försök se om den är symmetrisk.

    Här gäller det att försöka se under och bortom stoppningen – om den är ojämn går det ju att åtgärda.

    Niklas Larsson rekommenderar alltid att du ser över stoppningen och eventuellt stoppar om den nyinköpta begagnade sadeln, även om det anges att den är nyomstoppad.

    I en ullstoppad sadel anpassas stoppningen efter hästen och det kan skilja rätt mycket från häst till häst. En sadel som har paneler eller är luftfylld är svårare att anpassa, den får du i stället vara noga med från början.
    – Ullen kan även behöva bytas ut. Den har inte oändlig livslängd och blir packad och knölig efter ett antal år.

    Eventuella skador i skinnet på sadeln är oftast en kosmetisk fråga, fläckar och revor påverkar utseendet mer än funktionen. Men även där finns det några saker att vara vaksam på. De vanligaste ställena där det nöts hål på skinnet är på vulstren och kåporna, under stiglädren. Kontrollera därför att skinnet inte är tunnslitet där.

    Sömmen runt sätet är en annan sårbar del av sadeln. Om det börjar spricka upp där kan du bli tvungen att byta skinnet i hela sätet.
    – Detta gäller framför allt sadlar i kalvskinn. Det skinnet ger bra grepp, men är betydligt känsligare och ömtåligare än andra typer av skinn och läder. Ryttare som rider mycket undviker faktiskt ofta kalvskinn av den anledningen.

    Koppjärnet kan bytas ut
    På en del sadlar går det att byta ut koppjärnet, som avgör hur vid sadeln är. Det gör dem lite mer flexibla om hästen förändrar sig eller om ryttaren köper en ny häst. Det kan vara en fördel, men Niklas Larsson varnar för att en förändring av bomvidden för med sig även andra förändringar i sadelns passform.

    – Sadeln ska ju passa både häst och ryttare, vilket kräver att passformen måste kontrolleras noga vid köp och gärna regelbundet någon gång om året efter köpet också. Det är inte säkert att något behöver göras, men det är bra att kontrollera.


    Glöm inte att be om kvitto innan affären slutförs. Foto: Roland Thunholm

    Kolla att den inte är stulen
    För den som köper en begagnad sadel av en privatperson är det dessutom viktigt att försäkra sig om att sadeln inte är stulen.

    – Förr fanns begreppet ”i god tro”, men det är borttaget. I dag är du som köpare skyldig att försäkra dig om att du inte köper stöldgods, säger Stefan Markopolos, presssekreterare på polismyndigheten.

    Hans rekommendation är att originalkvittot alltid ska följa med sadeln. När du köper en begagnad sadel ska du alltså både få kvittot från säljaren och kvittot på det första köpet av sadeln, när den var ny. Om du köper en sadel som senare visar sig vara stöldgods, går sadeln tillbaka till den ägare som blivit bestulen.

    Fakta: Kolla det här
    • Bommen ska vara hel och rak.
    • Stoppningen.
    • Skador på skinnet.
    • Sömmarna.
    • Att sadeln inte är stulen – be att få se originalkvitto.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 102 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden