Sverige
29 juli 2018 09:36
Ridsportplus

Köpa utländskt grovfoder? Det här ska du hålla koll på

Utländsk lösningMånga hästägare har, som en lösning i det rådande läget, vänt blickarna ut i Europa för att få tag i grovfoder. Det är dock inte bara att köpa och köra hem – läs vad du behöver tänka på gällande bland annat tillstånd och eventuella risker att ha i åtanke.

Köpa utländskt grovfoder? Det här ska du hålla koll på
Hö från andra länder kan vara en lösning. Foto: Leonid Eremeychuk/Istock

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Lantbrukare och andra foderproducenter i flera länder aviserar att de har hö och hösilage att sälja till svenska hästägare som drabbats av torkan. Men, det finns både regler att rätta sig efter och en del fällor att försöka undvika om man ska köpa hö från utlandet.

    Till exempel rekommenderar Jordbruksverket att hö och hösilage ska ha lagrats under minst två månader före införseln till Sverige, vilket gör det svårt att köpa fodret för omedelbar användning. Sedan ska både köpare och säljare vara registrerade foderföretagare i respektive land. Den köpare som levererar fodret vidare på den svenska marknaden måste dessutom anmäla sig som foderleverantör före det första införseltillfället.

    Undantag för eget bruk

    Det finns undantag för den regeln: den som för in foder från ett annat EU-land för eget bruk, får använda fodret till hästarna i det egna stallet utan registrering.

    Ytterligare ett krav på registrering: som fodertransportör.

    Vissa foderråvaror måste provtas för till exempel salmonella, men det gäller inte för hö som får föras in utan restriktioner från EU, Norge, Island och Schweiz. Därtill kommer frågor kring näringsinnehåll och skördesätt. Det enklaste och bästa är att vända sig till en foderfirma som har alla tillstånd och som har gjort noggranna undersökningar innan de beställt foder från andra länder.

    Sognefjord
    Norge är ett av de land som införsel kan ske ifrån utan exempelvis salmonellaprovtagning. Foto: Gyro/Istock

    ”Tar hutlöst betalt”

    Det finns en rad saker som måste stämma. Det vet Lars Karlsson, Träbolaget i Ljungbyhed AB, som driver en foderbutik.

    I dagarna väntar han hem sin första container med 2 000 balar soltorkat hö från norra Italien.
    – Det företag som jag köper från har fem fabriker som bara producerar grovfoder till olika djurslag, så det är en stor aktör som vet vad de sysslar med. Allt är analyserat och de kan även erbjuda inplastat foder som de har maskintorkat. I motsats till oss har de haft mycket regn, därför kunde stora delar av skörden inte torka på fälten, utan fick torkas maskinellt, säger han.

    – Jag har lagt en hel veckas jobb på att undersöka olika alternativ i norra Tyskland, Danmark och Polen, men en del leverantörer har enbart storbalar, vilket inte passar den vanliga hästägaren.
    – Andra tar hutlöst betalt och många utlovar en foderanalys utan att kunna visa
    fram någon.

    Håll koll

    på det här

    Regler och blanketter
    Alla blanketter och specifika regler kring införsel av grovfoder finns på www.jordbruksverket.se

    Överväg risken för botulism
    Det kan vara läge att tänka igenom risken för botulism, om man inte har ordentlig koll på under vilka omständigheter som grovfodret är skördat. Det är brister i bland annat produktion, hantering och lagring som kan orsaka botulism.

    Om hästarna ska vaccineras är det viktigt att börja direkt. Det tar totalt tio veckor att grundvaccinera en häst. Det krävs tre vaccinationer med fyra veckors mellanrum. Fullständigt skydd förväntas inte uppnås förrän två veckor efter tredje grundvaccineringen. För redan vaccinerade hästar räcker det med årlig revaccination.

    Kollar kvalitén

    I och med att Lars Karlsson handlar från ett stort företag, behöver han inte betala förrän han har öppnat den första containern och kan kontrollera kvaliteten.

    I ett första skede är det Lars Karlssons vanliga kundkrets och andra som har anmält intresse i förväg som kommer att kunna köpa det italienska höet.
    – Men om detta faller väl ut kan jag få hem en container i veckan och leverera vidare uppåt landet. Containerfrakt tar lite extra lång tid, men gör mycket på priset och jag tycker man ska försöka hålla priset nere så gott det går. Det är ju vanliga hästägare det handlar om, de stora stuterierna ordnar sitt grovfoder själva genom kontakter.

    – Nu hamnar vi på 5,10 kronor per kilo inklusive moms och frakt för 25 kilos höbalar, säger Lars Karlsson.

    Mer att tänka på

    Andra sätt att föra in grovfoder från utlandet är att några hästägare går samman och gör en gemensam beställning. Men utöver alla tillstånd och registreringar som krävs, finns mycket annat att tänka på och se upp med:

    Hur väl inplastat är hösilaget? En svensk studie vid SLU har fastslagit att det bör vara åtta lager plast för att skydda mot fågelangrepp och liknande, se upp för hösilage med bara några få lager plast.

    Vilka grässorter ingår? I de kristider som råder huggs även ängar och mindre
    fält som tidigare har fått stå orörda och allt tas tillvara. Det kan ge fantastisk variation av gräs och örter, likaväl som sämre sorter och mindre önskvärda, giftiga växter. En variant som kan likna hö är gräsfröhalm, det som blir över när gräsfröerna har skördats – axen är tömda på fröer och stänglarna är ganska grova, eftersom gräset vuxit länge.

    Ska vara billigare

    Danska agronomen Dorte Rebbe, som har drivit kunskapssajten HorseConsult i 25 år, säger så här om gräsfröhalm:
    – Det skördas i regel senare än hö eftersom gräsfröna måste mogna först och det
    gör att det står längre i markerna. Därigenom kan den hygieniska kvaliteten variera mycket. Energivärdet är bara cirka hälften mot vanligt hö per kilo torrsubstans. Om det håller god hygienisk kvalitet är det ett foder som passar hästar som har lätt att lägga på hullet. De får ett energifattigt foder som ger mycket ättid. Priset ska inte vara lika högt som för vanligt hö.

    Texten publicerades första gången i Ridsport nr 14/2018.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden