InsekterUnder våren har flera kor dött i Östergötland. De som obducerats har troligtvis avlidit på grund av massiva knottangrepp, som orsakat akut chocktillstånd. SVA tittar nu på att ta fram informationsmaterial, som även gäller för hästar.
Kor dog efter knottangrepp – håll koll på hästhagen
Efter att två av lantbrukaren Håkan Svenssons kvigor dött i hagen på kort tid kontaktade han veterinär. Det spekulerades först i om det kunde röra sig om mjältbrand eller något de ätit. Men vid obduktionen konstaterades att kossorna dött av akut chocktillstånd. Det hittades heller inget främmande material eller växter i tarmar och mage – istället misstänker man att de dött på grund av knottangrepp.
– Jag har hållit på med djur i hela mitt liv och aldrig råkat ut för någonting liknande, säger Håkan Svensson till Corren.
På Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) forskar Anders Lindström på mygg. Han berättar för tidningen att de blivit kontaktade angående flera döda kor under våren.
– Vi har för lite statistik för att säga att det är ett knottår. Det finns beskrivet i litteraturen om kor som dör av knott, men det är inte vanligt. Även för de veterinärer som kontaktat oss är det nytt. Vi har diskuterat på SVA om vi ska ta fram någon form av informationsmaterial om knott, men vi har inte hunnit med det, säger han.
Fler knott, färre mygg
Anders Lindström säger att klimatförändringarna kan vara en orsak till att det nu verkar bli allt fler knott och istället färre mygg. En tidig och varm vår kan orsaka masskläckning av knott.
Enligt SVA är det knottens stick, som innehåller saliv, som irriterar och förgiftar djuren – även hästar kan bli utsatta och får de för många bett samtidigt kan det leda till att hästen dör.
Information från SVA:
Vid kraftiga besvär rekommenderas att flytta hästarna till beten där det inte finns så mycket knott. Blåsiga, öppna, höglänta områden har i allmänhet färre knott. Speciella täcken mot knott skyddar stora delar av kroppen. För god effekt bör hästen ha täcket på sig från tidig vår och sedan resten av sommaren. Att stalla in hästarna när knotten är som mest aktiva hjälper också. Den aktiva perioden varierar dock mellan arter och utevistelsen får anpassas efter knottens dygnsrytm. Man kan minska knottangrepp med hjälp av preparat som finns att köpa i butiker med hästtillbehör eller på apotek.
Så arbetar Ridsport
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.
Följ Ridsport på