Avel
21 april 12:18
Ridsportplus

Kraftpaketet som dominerar i Z-aveln

HingstporträttVem är 178 i mankhöjd, pappa upp i dagen men snyggare och mörkbrun? 14 år gammal har han redan över 15 miljoner kronor på tävlingskontot och fler än 1 500 registrerade avkommor. Svaret är givet: Dominator 2000 Z.

Kraftpaketet som dominerar i Z-aveln
Dominator 2000 Z har imponerat med sin hoppteknik och kraft ända sedan han var unghäst. Foto: Roland Thunholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Dominator 2000 Z
Foto: Zangersheide Stud
P: 2016-20
    Dominator 2000 Z vid en visning på Zangersheide som 6-åring. Foto: Zangersheide

    Många såg Dominator 2000 Z segra i Stockholm vid Global Champions Tour i juni 2022, riden av Christian Ahlmann. Men redan som ung väckte den store hingsten med den lite säregna tekniken och den till synes oändliga kapaciteten stor uppmärksamhet. 

    Som  5-åring 2015 deltog han i hingsttävlingen för 4–7-åringar som de många belgiska förbunden såsom BWP, SBS, Zangersheide med flera anordnar under namnet Pavo Hengstencom petitie. Han gjorde bara en deltävling men imponerade stort. 

    Populariteten växte till oanade proportioner. Senare under sommaren 2015 blev sonen Didjy Doda Z (Zang f -15 ue Indorado) segerföl och satte rekord på Zangersheide-stuteriets auktion, där han såldes för 75 000 euro till USA. 

    Diamant-son

    Dominator 2000 Z är den näst mest framgångsrika tävlande avkomman till sin far Diamant de Semilly. Bortsett från färg och betydligt högre mankhöjd är han pappa upp i dagen, speciellt huvudet och uttrycket i ögonen. 

    Diamant De Semilly
    Diamant de Semilly vid VM i Jerez 2002, riden av Eric Levallois. Foto: Roland Thunholm

    Trots relativt få starter i karriären är han redan den elfte mest framgångsrika tävlande avelshingsten sedan statistik över internationella prispengar började föras 2015 av Hippomundo och Horsetelexresults.

    Uppfödare till Dominator 2000 Z är det belgiska stuteriet Stud 2000 BVBA, som tydligt deklarerar sin trohet mot Zangersheide som stambok. Därifrån kommer suffixet 2000 Z. Stuteriet, som ligger i Loksbergen i Belgien, är fortfarande del-ägare i hingsten som blev deras lyckolott i avelssammanhang. Det drivs av Tony Fouriers, hans son Davy och dennes fru Kelly Bergmans och i dag finns nära 150 hästar med stuteriets suffix i namnet. 

    Stuteriet har även fött upp den godkände hingsten D’Aganix 2000 Z som förenar två av Zangwersheide-stuteriets stoltheter Dominator och Aganix du Seigneur Z. Han blir tio år i år, kommer från Dominators allra första årgång och tävlas framgångsrikt av Christian Ahlmann.

    Många godkända söner

    Christian Ahlmann-d’ Aganix 2000 Z-leip24l167322
    D’Aganix 2000 Z är både godkänd hingst och en av de bästa tävlande avkommorna till Dominator 2000 Z. Även han tävlas av Christian Ahlmann. Foto: Digishots

    Dominators popularitet som förärvare har varit stor från start. Vid Zangersheides hingstselektering 2023 var 127 hingstar listade för granskning, 16 av dem var efter Dominator och sex av dessa blev godkända. Stud 2000 visade även två söner, varav de själva fött upp Devil 2000 Z. 

    Till årets hingstselektering på Zangersheide är 112 hingstar anmälda, fem är efter Dominator. 

    Lika mycket husgud som det mörkbruna hoppfenomenet är på Zangersheide – lika iskallt är det i de närliggande förbunden BWP och KWPN. Den enda BWP-registrerade son som är godkänd är Querido VG Z (BWP f –16 ue Chellano Z) och han är godkänd i Zangersheide, inte i sitt hemmaförbund. Querido gick vidare till tredje fasen i BWP men nådde inte godkännande i sitt födelseförbund. Två år senare vann han unghäst-VM som 5-åring. 

    Det är dock ingen brist på godkända söner efter Dominator 2000 Z – hittills finns 55, där de flesta kommer från Zangersheide-förbundet. 

    Redan som så ung var han helt exceptionell, en riktig hoppmaskin.

    Frederik de Backer

    Försökte köpa hingsten

    En som sett Dominator 2000 Z från unga år och i sporten är Frederik de Backer, auktionsförrättare samt kommentator på Global Champions Tour.

    – Jag såg honom hos uppfödaren när han var 1,5 år och försökte faktiskt köpa honom för så mycket pengar som jag hade, men jag hade ingen chans alls. Redan som så ung var han helt exceptionell, en riktig hoppmaskin. Jag såg honom igen när han var inriden, och att ha sådan balans och förmåga när man är så ung och så hög, det är fenomenalt. 

    – Den förmågan kom fram på ett helt speciellt sätt under omhoppningen i Stockholms GCT Grand Prix. Han har alltid haft vändbarheten med sig. 

    – Som hingst förärver han sig väldigt mycket som han själv är; en rejäl front, hoppar väl upp med manken i språnget. Om ditt sto inte är för kort i kroppen så kan du inte misslyckas med Dominator. 

    Blev kär direkt

    Dominators sportkarriär har varit framgångsrik och är enligt uppgift från personer nära Zangersheide-stuteriet inte avslutad än, trots frånvaro från sporten under nästan hela 2023 så när som på några få starter. Tävlandet har alltid varit avvägt med hingstens stora efterfrågan som förärvare. 

    Riesenbeck 2021 Dominator Z 2000 Christian Ahlmann Foto: Digishots
    Christian Ahlmann i sadeln på Dominator Z 2000.
    Foto: Digishots

    – Jag såg en löshoppningsvideo med honom som 2-åring och det var otroligt, när han var fyra år fick vi prova honom och jag blev omedelbart kär, säger Judy-Ann Melchior i en intervju. 

    Hon är arvtagare til Zangersheide-stuteriet och gift med den tyska hoppryttaren Christian Ahlmann, som oftast rider i stuteriets färger, klarblå kavaj med gul krage. 

    Så när som på en start på unghäst-VM som 6-åring var det Judy-Ann som tävlade Dominator fram till början på 2018. Efter det har Ahlmann hållit i tyglarna. 

    Tveksamma röster

    Dominator har alltid imponerat med sitt stora språng, en otrolig skuldra och elevation med ett kvickt och snärtigt avstamp, men hans teknik de första åren delade upp folk i anhängare och icke-fans. ”Kommer inte att vara snabb nog”, ”Klarar inte kombinationer och svängar på grund av sin storlek”, ”För mycket hingst” – listan över klagomål kan göras lång. Men från anhängarnas sida fanns inga fel att finna och många knöt handen i fickan under de första säsongerna och tänkte ”vänta bara”. 

    Skiftet kom under slutet på säsongen 2020; på ett meeting i St Tropez-Grimaud blev det bara lite tidsfel och det närmade sig placeringar. I februari OS-året 2021 vann ekipaget sin första Grand Prix i Doha med rejält motstånd och därmed tjänade hingsten sin första miljon. 

    Under september blev det en fin andraplacering i Aachens 1,55-klass. Sedan började GCT och Christian Ahlmann och Dominator plockade placeringar men fick fortfarande en och annan sämre runda. De avslutade året med en bra placering under GCT:s superfinal i Prag. 

    Fakta

    Dominator 2000 Z

    Född 2010, mörkbrun, 178 cm, registrerad i Zangersheide.

    Härstamning: e Diamant du Semilly u Cephale 2000  e Cassini I-Frankling-Atlet Z.

    Uppfödare: Tony Fouriers, Stud 2000 BVBA, Belgien.

    Ägare: Uppfödaren, stuteri Zangersheide och den tyske ryttaren Christian Ahlmann, som har en andel för att möjliggöra en OS-start.

    Prispengar: 1 356 186 euro (drygt 15 miljoner svenska kronor).

    Avkommor: I SWB finns  26 avkommor, internationellt finns över 1 500 avkommor vilket är mycket för en så ung hingst.

    Bästa tävlande avkommor:
    Dioz D’amour Z, f -16, Zang, ue Cantos.
    D’Aganix 2000 Z, f -14, Zang, godkänd hingst, ue Aganix du Seigneur.
    Dictator D’aubry, f -16, AES, ue Narcos II.
    Querido VG Z, f -16, BWP, godkänd hingst, ue Chellano Z.
    Domilano OS, f -16, ue Celano.
    Dominant Z, f -16, Zang, ue Parco.
    Dominate Me, f -16, OS, ue Contact Me.
    Diabolo van Bets Z, f -16, Zang, ue Cassini II.
    Dropshot Z, f -16, Zang, ue Jokinal de Bornival.
    Diamo de L’Anglissant Z, f -16, Zang, ue Pacific.

    Några godkända söner som även tävlar:
    D’Aganix 2000 Z, se ovan.
    Querido VG, f -16 ue Chellano Z.
    Dowan vd Vosberg Z, f -16 ue Pythagoras Z.
    Djoko Z, f -16 ue Darco.
    Don Tarpania Z, f -17  ue Glasgow-W Vh Merelsnest.
    Boleybawn Alvaro, f -18 ue Crown Z.

    Expandera

    Sportkarriären kan fortsätta

    Inför 2022 var siktet inställt på VM i Herning. I maj vann de GCT Grand Prix i Hamburg och mindre än en månad senare i Stockholm. Efter en framskjuten placering i Grosse Preis der Aachen var lagplatsen till Herning klar. Väl där var Dominator nia efter den inledande tidshoppningen, fick ett ner i andra rundan men var femma individuellt i den tredje och avgörande, totalt en 24:e plats för 12-åringen. Året avslutades med ännu en stark insats i GCT:s superfinal. 

    Efter en säsong nästan utan starter 2023 är frågan om vi sett det sista av den store på tävlingsbanorna. Troligen inte, enligt uppgift förbereds hingsten för årets utomhussäsong. Om resultaten kommer kanske ekipaget kan passera genom nålsögat på väg mot OS i Paris. Annars finns det fler miljoner att hämta på Global Champions Tour. 

    Det sista kapitlet i Dominators sportkarriär tycks inte vara skrivet än.

    Cephale 2000 – mor till Dominator

    Familjen Fouriers på Stud 2000 VB VA köpte in stofölet Cephale 2000 (Holst f -07 e Cassini I–Franklin, uppf Reinhold Distel) när hon var ett halvår gammal. Tony Fourier berättade i en intervju med Horsemagazine att stoet redan som föl hade speciell utstrålning, kraft och mycket blod i stammen. 

    Cephale

    Cephale betäcktes som 2-åring och resultatet var Dominator. 

    Hon själv gick vidare in i sporten, gick unghäst-VM som 6- och 7-åring och har tävlat upp till 1,40 liksom mormorsmor Imandra III. Just Imandra III hade flera tävlande syskon såsom L.B. Annaconda och Concorde 46. 

    Cephale har fått fem föl efter Diamant de Semilly, där fyra är ston och det yngsta en hingst född 2020, döpt till Demonstrator 2000 Z. 

    Förutom sin försfödde har Cephale ytterligare tre godkända söner: Karmann 2000 Z (f -14 e Kannan), Avenger Z (f -16) och Allroad 2000 Z (f -17), båda efter Aganix du Seigneur. Totalt har hon fått 17 föl, de senaste åren via embryotransfer. 

    Den här artikeln publicerades först i Ridsport nr 3/2024.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 102 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden