Världen
6 december 2023 20:23
Ridsportplus

Krav på att storsponsorn Longines ifrågasätter hästvälfärden: ”Sorglig kultur”

Upprop"Hästvälfärdsrevolutionen" fortsätter – nu med ett öppet brev till ridsportens storsponsor Longines. Tove Särkinen, veterinär vid Mälaren Hästklinik, är en av dem som uppmanar hästvänner att skriva under. Se vad hon säger här – och vad FEI:s chefsveterinär Göran Åkerström säger om Helgstranddokumentären och FEI:s påverkansarbete.

Krav på att storsponsorn Longines ifrågasätter hästvälfärden: ”Sorglig kultur”
"Jag är rädd att det bara ska komma något politiskt korrekt svar, men hela det här initiativet är ändå ett starkt sätt att lyfta frågan", säger Tove Särkinen om det öppna brevet till Longines. Foto: Lina Nydahl/Roland Thunholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    ”A new era för equestrian sports? An open letter to Longines” är rubriken på det upprop som startats av norska Live Bonnevie och fått spridning över landsgränser. Uppropet beskriver Longines roll som storsponsor i ridsporten och FEI:s ställning som enda kontrollorgan för alla internationella tävlingar i relation till avslöjandena i Helgstranddokumentären som även har visats i norsk tv. ”Ridsporten har flera allvarliga välfärdsproblem. Frågan är om sponsorerna vet vad de betalar för?”

    För Tove Särkinen, veterinär vid Mälaren Hästklinik och tidigare kommunikationsansvarig vid Sveriges Veterinärförbund, är det självklart att både skriva under och dela vidare uppropet.
    – Jag jobbar ju med detta hela dagarna, mest med tänder och munhåla, och jag ser dagligen hur hästarna tar skada. Inte bara av utrustningen vi använder, utan av hur vi rider, tränar och tävlar dem, säger hon.

    Mycket missas vid tävlingsbesiktningen, vilket är väldigt sorgligt.

    Tove Särkinen

    ”Dokumentären har orsakat ett globalt ramaskri, främst för att den betraktas som ett symptom och inte ett unikt fall. Dessutom, protesterna som ridsporten möter idag leds inte längre av aktivister, utan av veterinärer, forskare, etologer, tidigare domare och ryttare”, står det att läsa i uppropet.

    ”Problemet ligger hos FEI”

    – Jag tycker det är fruktansvärt att FEI inte själva kan se det här problemet. Att man inte ens kan följa rekommendationerna från den egna hästvälfärdskommittén, som skulle utreda frågan om det ska vara obligatoriskt med kandar och sporrar i internationell Grand Prix-dressyr. De propsade på att det skulle bli frivilligt att använda den här tuffare utrustningen, men ändå valde FEI att gå på önskemålen om att det ska vara obligatoriskt, säger Tove Särkinen.

    I Sverige är det sedan flera år valfritt med sporrar och kandar och Svenska Ridsportförbundet stöttade förslaget från Equine Ethics & Wellbeing Commission (EEWB) om att det ska bli frivilligt.

    – Problemet ligger hos FEI. Och om inte FEI kan påverka hästvälfärden får vi som tittar och på olika sätt deltar i dressyren, försöka påverka genom sponsorer och via vår konsumentmakt, fortsätter Tove Särkinen.

    Jag tycker det är fruktansvärt att FEI inte själva kan se det här problemet.

    Tove Särkinen

    – Personligen är jag nästan obehagligt medveten om vad exempelvis kandar kan ställa till med. Mycket missas vid tävlingsbesiktningen, vilket är väldigt sorgligt. Överdomaren kan titta hästen i munnen utan att se någonting, medan jag kan se sår som är direkt kopplade till bettet. Men såren är inte möjliga för kontrollanterna att se, för det är inget du kan se på en vaken häst, förklarar Tove Särkinen.

    Skador på hästens laner är ett exempel på det som inte syns vid en tävlingsbesiktning, men som Tove Särkinen ser i sitt dagliga arbete.
    – Lanskador är direkt knutna till bettet och väldigt smärtsamma för hästen. Skadorna är ofta följden av långvarigt tryck och press mot vävnaderna. Även om jag säger att hästen måste vila från bett och tävling, så tävlar man inte sällan ändå.

    Makten styr

    – Själv är jag stundtals väldigt tveksam till om vi ska få fortsätta använda hästarna som vi gör, men samtidigt gör hästarna mycket för människor. Ska vi rida och tävla måste vi vara rädda om hela fenomenet, och förvalta det mycket bättre. Då måste de ledande organen verkligen ta hand om problemen som dyker upp, och det tycker jag inte att FEI gör, menar Tove Särkinen.

    De lät det pågå och man undrar ju vad som hade hänt om dokumentären inte hade fått sändas.

    Tove Särkinen om danska ridsportförbundets agerande

    Hon kan inte heller förstå varför det danska ridsportförbundet inte agerade förrän Helgstranddokumentären sändes på tv.
    – Det är märkligt att danska ridsportförbundet reagerade och stängde av Andreas Helgstrand först efter att det här kom ut till allmänheten, trots att de visste om det redan i juni. De lät det pågå och man undrar ju vad som hade hänt om dokumentären inte hade fått sändas. Tyvärr säger det något om sporten och makten som ridsportförbunden har.

    – Det är bra att det här lyfts nu, men det är otroligt sorgligt att det händer. Jag hoppas ändå att det ska ha en långvarig effekt på hela branschen, och nu har man faktiskt statuerat exempel genom att exponera honom.

    Kan Andreas Helgstrand klara sig ur det här?
    – Han kommer säkert att få det svårt under en period, men jag tror inte att hans verksamhet kommer att ta så stor skada. Jag tror inte att köpkraften och önskan om att köpa den här typen av hästar kommer att minska, även om han har fått ett bakslag nu. Men det är bara vad jag tror, jag är inte insatt i hans verksamhet och ser bara det som alla andra ser, betonar Tove Särkinen.

    Uppmanar Longines att ifrågasätta

    Uppropet varnar för att ridsporten, inte bara dressyren, står på randen till att förlora allmänhetens acceptans, det man kallar ”social license to operate”, som exempelvis avgör om ridsporten ska få fortsätta vara en del av den olympiska familjen eller inte.

    Med uppropet kommer också ett antal uppmaningar till Longines – som handlar om internationella tävlingar och dressyr på Grand Prix-nivå:

    • Ifrågasätt varför mätstickan som används för att mäta hur hårt nosremmen sitter, inte alltid placeras ovanpå nosryggen, och om rutinerna för att mäta korrekt är på plats.
    • Ifrågasätt varför sporrar, nosrem och kandar är obligatoriskt på Grand Prix-nivå – och nöj er inte med att ”det är tradition” som svar. Eller att det inte finns specifik forskning som säger att det kan orsaka skada. (Eller ifrågasätt varför FEI inte följer råden från den egna hästvälfärdskommissionen.)
    • Ifrågasätt varför 20 sekunders ovilja från hästen accepteras innan uteslutning blir aktuellt (se FEI:s dressyrregler för 2023 och 2024, artikel 424, 5.2).
    • Ifrågasätt varför en häst som visar tydliga tecken på obehag och stress (genom att upprepade gånger gapa stort, piska med svansen; bägge två i motsats till FEI:s definition av ”happy athlete” och harmoniskt horsemanship) fortfarande kan få höga, ibland även vinnande poäng.
    • Ifrågasätt vad vi lär kommande generationer ryttare om deras förebilder misslyckas med försäkra allmänheten om att de kan skydda sina hästar från att skadas.

    Räcker inte att peka ut enskild

    – Det finns väldigt mycket vetenskap och otroligt stor erfarenhet bland veterinärer, tränare och andra som man kan ta stöd av. Det är vetenskapligt belagt hur man kan hantera de här frågorna, och ändå väljer FEI att gå på det traditionella spåret. Det är ett gammalt synsätt som man verkligen borde ta ett steg tillbaka ifrån, säger Tove Särkinen om kravpunkterna.

    – Det är inte alltid ryttarnas fel heller, det räcker inte att lägga skulden på någon enskild person, utan det är en tradition och kultur som måste förändras. Jag ser aldrig ryttare som gör det här med flit. Däremot ser jag ryttare som har fått inpräntat att det är okej om hästen har lite sår, ”det är väl inte så farligt”. Men det blir bättre och bättre, och med den här stora folkrörelsen som är nu, händer det saker på många fronter.

    Jag har full förståelse för att man inte riktigt mäktar med att som enskild individ gå ut i den hårda debatten som är i sociala medier.

    Tove Särkinen

    Kritiken som har riktats mot ryttare och andra hästprofiler som inte har gått ut och tagit avstånd från det som visas i Helgstranddokumentären, tycker Tove Särkinen är orättvis.
    – Jag har full förståelse för att man inte riktigt mäktar med att som enskild individ gå ut i den hårda debatten som är i sociala medier. Det är inte som förr när man skrev en debattartikel som trycktes i en tidning. Skriver du något i sociala medier nu kan du få 600 till 700 kommentarer, som du sedan måste följa upp. Jag förstår mycket väl om det är en för tung uppgift att ge sig på, när du dessutom inte alltid vet hur det du säger kommer att tas emot, säger Tove Särkinen.

    – Däremot tycker jag det är jäkligt trist att inte Svenska Ridsportförbundet och exempelvis riksanläggningarna har gått ut mer och pratat om det här som organisationer. Det räcker inte med att skriva något på hemsidan som man måste gå in och läsa via en länk, utan de skulle kunna ta den här debatten och agera mer. Det skulle de kunna lägga väldigt mycket mer krut på.

    Nu är dressyren i blickfånget, men vad ser du inom andra grenar?
    – Jag kan inte påstå att dressyren sticker ut så enormt mycket, jag ser det här hos hästar inom andra grenar också. Vid sidan av hästens munhåla jobbar jag även med smärtutredningar, och där ser jag hästar i alla sporter som lider av kronisk stress när man kommer upp på hög nivå.

    – Det finns avancerade bett i hoppningen också som kan ge otäcka skador, det är samma inom island, western och alla grenar. jag hoppas att det inte blir för mycket fokus på dressyren, utan man måste titta på alla hästars välfärd, säger Tove Särkinen avslutningsvis.

    Bland dem som undertecknat uppropet finns bland andra den norska FEI-veterinären Svein H Bakke, tidigare trestjärniga FEI-domaren i Grand Prix, norska Hege Trulsen, danska veterinären Mette Aarup som är specialiserad på hästtandvård samt flera medicinskt och fysiologiskt utbildade inom häst ihop med dressyrryttare och tränare. Live Bonnevie själv är hobbyryttare, manusförfattare för film och tv och grundare av Norges största podcast om hästar.

    ”Med all rätt”

    Ridsport har även varit i kontakt med FEI:s chefsveterinär Göran Åkerström och frågat hur FEI ställer sig till uppropet.
    – Eftersom det är flera faktafel i uppropet, särskilt gällande reglerna som nyligen godkändes av FEI:s generalförsamling, kommer FEI:s kommunikationschef Olivia Robinson att återkomma med ett separat svar kring hur FEI förhåller sig till uppropet, svarar Göran Åkerström på språng mellan flyg på Kastrups flygplats i Köpenhamn.

    Vad är din bild av det som nu sker i hästvärlden med hänsyn till Helgstranddokumentären? 
    – På grund av resande tog det flera dagar innan jag hade tillgång till hela dokumentären. Materialet som visades var mycket obehagligt, då det visade på fullständigt oacceptabel ridning med djupt stressade hästar. Reaktionerna inom dressyrvärlden, speciellt i Västeuropa, är uppenbarligen och med all rätt väldigt starka, säger Göran Åkerström.

    Materialet som visades var mycket obehagligt, då det visade på fullständigt oacceptabel ridning med djupt stressade hästar.

    FEI:s chefsveterinär Göran Åkerström om Helgstranddokumentären

    – Jag och mina kollegor på FEI:s huvudkontor har pratat med många av ridsportens aktörer som är upprörda och arga över det som har hänt. Vissa säger dock att de inte är förvånade och menar att den storskaliga snabbproduktionen av hästar, där det främsta målet är att tjäna pengar, är farlig för hästvälfärden.

    – Det här är en ögonöppnare och många ropar efter sanktioner och förändringar. För att åstadkomma en sund och hållbar förändring är det viktigt att förstå alla aspekter av problemet. Vissa saker är lågt hängande frukt som snabbt kan, eller redan är på gång att implementeras. Andra delar av problemet är mer komplexa och tar längre tid att förändra, fortsätter Göran Åkerström.

    FEI tar väldigt allvarligt på det här och vi kommer att göra vår del.

    Göran Åkerström

    – FEI tar väldigt allvarligt på det här och vi kommer att göra vår del, men det är också viktigt att ridsporten, globalt och på alla nivåer, lär sig om hur man hållbart och stegvis utbildar hästar – baserat på respekt, kunskap och kärlek till hästen.

    Vilken väg ser du för att stärka hästvälfärden och SOL, som med detta ändå får anses vara mer hotad än någonsin? 
    – Jag tror på en kombination av åtgärder, många av dem har tagits fram av FEI:s Equine Ethics and Wellbeing Commission och jag vill därför främst hänvisa till deras arbete. Den veterinära avdelningen gjorde en första översyn av deras rekommendationer och vår slutsats är att mycket går att göra, men kommer exempelvis kräva utökad jurisdiktion för att göra kontroller utanför tävling, avslutar Göran Åkerström.

    Öppet brev till Longines

    Dressyrregler FEI

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden