Världen
10 mars 2021 18:54
Ridsportplus

Kritik mot FEI från Sunshine Tour

Turbulens"Detta slår hårt både ekonomiskt och sportsligt." Teamet bakom Sunshine Tour riktar skarp kritik mot FEI efter helgens nedstängning av tävlingen. Att abrupt stänga ner utan positiva testresultat var obefogat, menar arrangören. Ridsport har varit i kontakt med svenska ryttare som är kvar på tävlingsplatsen och med FEI:s chefsveterinär Göran Åkerström. Läs vad de säger här och se ett dagsaktuellt filmklipp från Vejer de la Frontera.

Kritik mot FEI från Sunshine Tour
Virusutbrottet av EHV-1 är det allvarligaste i Europa på decennier. Foto: FEI/Gonzalo Arroyo Moreno

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Arrangören av Sunshine Tour i Vejer de la Frontera gick under tisdagen ut med ett officiellt uttalande där man riktar skarp kritik mot FEI gällande nedstängningen av touren den 5 mars. Arrangören anser sig ha följt alla smittskyddsregler med omedelbar isolering av de två hästar som fått feber och strax därefter visat på neurologiska symptom.

    Efter att den första hästen fått feber var arrangören också överens med FEI gällande att avsluta tävlingen den 7 mars. När den andra hästen insjuknade kort därefter fattade dock FEI beslut om att ställa in tävlingen med omedelbar verkan per den 5 mars. Mot bakgrund av att ingen av dessa två hästar eller någon annan häst på plats har testat positivt för EHV-1 var nedstängningen obefogad – tävlingen borde ha fått fortgå och avslutas söndagen den 7 mars som överenskommet. Det menar teamet bakom Sunshine Tour som ger uttryck för att ha blivit överkörda av FEI i och med beslutet att ställa in.

    Starka ord från arrangören

    Sunshine Tour skriver:
    ”Det är tydligt att detta har åsamkat signifikant skada inte bara för oss utan för alla som har varit involverade i tävlingen, främst ryttarna och hästägarna.”

    ”Den här nedstängningen har hindrat ryttarna från att förverkliga sina planer och drömmar, vilket är skälet till att de deltar i Sunshine Tour varje år. Många kommer inte ha möjlighet att kvalificera sina hästar under ett så sportsligt viktigt år med både OS och EM på agendan, och när det finns så få möjligheter att tävla.”

    Förutom att ryttarnas tävlingsplaner och mål för året nu enligt arrangören har åsamkats stor skada, menar man också att detta haft en stor negativ effekt på handeln med hästar. Något som redan starkt har försvagats på grund av covid-19-pandemin.

    Arrangören kritiserar även FEI för bristande hänsyn när det gällde kravet att omedelbart få de cirka 100 hästar att vända om som vid tillfället för nedstängningen var på väg till touren. Något som resulterade i att cirka 45 hästar ändå ankom till Vejer de la Frontera, där de isolerades cirka två kilometer från tävlingsplatsen. ”FEI meddelade att hästarna genast måste återvända hem”, skriver teamet – och tillägger att ingen hänsyn togs till att många av hästarna hade varit på resande fot i ett antal dagar.

    Flera positiva fall med koppling till Sunshine Tour

    Efter det officiella uttalandet från teamet bakom Sunshine Tour som kom under tisdagen rapporterades det först om en belgisk häst som testat positivt för EHV-1 efter hemkomsten från Vejer de la Frontera. Och under onsdagen tillkom ytterligare tre hästar hos Stephex Stables i Belgien samt sex hästar i Frankrike som samtliga testat positivt efter hemkomsten från Sunshine Tour.

    Smitta med koppling till Sunshine Tour har nu alltså konstaterats hos totalt tio hästar i två olika länder. Efter det förstnämnda positiva testresultatet blev känt blockerade FEI samtliga hästar som tävlat i Vejer de la Frontera sedan 9 februari från tävling i FEI:s databas.

    Thomas Fasteus har slutat som landslagsledare.
    Thomas Fasteus driver TOSO Showjumping tillsammans med Sofie Thurdin. Foto: Roland Thunholm

    Thomas Fasteus och Jacob Hellström, tidigare landslagsledare för de svenska ungdomarna i hoppning, är kvar med sina team och hästar i Vejer de la Frontera. Ridsport har varit i kontakt med bägge ryttarna via Messenger. Så här kommenterar Thomas Fasteus det första belgiska fallet:
    – Jag har svårt att uttala mig om testresultat men det jag vet är att ingen häst har varit eller är bekräftat smittad på tävlingsplatsen. Den belgiska hästen som testat positivt har enligt uppgift inga symptom och den stannade på två övernattningsstall på vägen hem. Den kan ha fått smittan på någon av de stallen, eller här – det är omöjligt att säga.

    – Jag ser FEI:s tävlingsförbud för alla från Vejer som en extra försiktighetsåtgärd vilket är bra. Då alla tävlingar är inställda till 28 mars så innebär det inget i praktiken för oss så länge vi testar negativt på PCR.

    – Jag har förståelse för både FEI som var oroliga för ett nytt Valencia i större skala, vilket hade varit förödande, men också för arrangören som förlorar tiotals miljoner på att tävlingen avbröts. Det är inte konstigt att det blir slitningar mellan arrangören och FEI där båda vill rättfärdiga sin ståndpunkt och ”få rätt”. Sunshine Tour är en av Europas största arrangörer och det finns ett gemensamt intresse från alla inblandade – arrangör, FEI och aktiva – att alla blir ”sams” och det tror jag att de kommer bli så snart det har lagt sig.

    Jacob Hellström kommenterar å sin sida så här:
    – Jag förstår att FEI ansett att man har haft att välja mellan pest eller kolera, antingen låter man tävlingen fortlöpa och riskerar kanske ännu en Valenciasituation, denna gången med än fler hästar och mindre möjligheter till storskalig akutsjukvård, eller så ställer man in och skapar kaos och panik med cirka 2000 hästar som i stort sett samtidigt transporteras hem över Europa.

    – Det som hände var att man uppenbarligen bedömde risken som tillräckligt stor för att motivera beslutet om nedstängning, detta trots att samtliga testresultat kommit tillbaks negativa och trots att det finns andra åkommor här nere med identiska symptom och som ej smittar från häst till häst.

    Jacob Hellström nämner det så kallade West Nile-viruset som exempel. Ett virus som enligt SVA:s beskrivning liknar de symptom som kan uppstå vid EHV-1.

    – Tävlingsplatsen här i Vejer är oerhört mycket större, stallarna är utspridda och uppdelade över stora områden, till skillnad från i Valencia. Med tanke på konsekvenserna en nedstängning innebär så anser jag att det vore rimligt att man haft is i magen och avvaktat ett eventuellt positivt testresultat på plats innan beslut om nedstängning togs, antingen från labb på plats eller från labb i annat land om man anser att kompetensen ej finns här, då hade det inte varit något snack om saken efteråt.

    – Situationen i Valencia och allt som spreds via rykten och sociala medier bidrog sannolikt till det snabba beslutet här, och sannolikt kommer inte någon med säkerhet kunna säga om det egentligen var korrekt att stänga ned eller ej. Nu har en symptomfri häst enligt uppgift testat positivt i Belgien, detta efter att ha transporterats via ett par tungt trafikerade transitstallar i Spanien och Frankrike. När hästen smittats är oklart och värdet av det testet kan lätt ifrågasättas, skriver Jacob Hellström.

    Ridsport
    Jacob Hellström och Jus d’Orange van’t Bisthof ingick i landslagets B-trupp förra året. Foto: Roland Thunholm

    ”Svårt att veta vad som är vad”

    När Thomas Fasteus får kännedom om de ytterligare fallen i Belgien och de sex fallen i Frankrike skriver han så här till Ridsport:
    – Det enda jag kan bedöma är läget i min närhet. I dagsläget är det ett hundratal hästar kvar på Sunshine Tour. På en anläggning som har kapacitet för 2500 hästar. Det är mycket glest här och just där vi står har vi karantänsförhållanden som är mycket goda. Jag är för mina hästars del inte orolig.

    – Vår plan är att stanna till slutet av mars under förutsättning att vi fortsatt får räkna detta som FEI-karantän. Vad gäller de positiva proven så kan jag inte uttala mig. Kanske har hästarna fått smittan på vägen hem eller så ger analysen positivt utslag utan symptom, det vill säga att det alltid finns ett antal positiva fall/100 hästar oavsett.

    – Kanske är detta storpolitik i en maktkamp mellan organisationen och FEI? Jag vet inte. Vår plan, om hästarna som är kvar på plats är friska, pigga, glada och testnegativa, är att stanna här till 28 mars (karantänstiden) och sedan får vi se vad vi gör.

    Thomas Fasteus har även filmat ett dagsaktuellt klipp från Vejer de la Frontera, som du kan se här under.

    Jacob Hellströms kommentar till de ytterligare fallen är följande:
    – Jag vet ärligt talat inte vad man ska tro om det. När allt landat så kommer vi möjligen ha lärt oss mer om herpesvirus, hur det kan ligga latent i kroppen (som hos människor), hur mängder av hästar utan symptom testar positivt samtidigt som en hel del hästar med symptom testar negativt. Hur vaccin inte ger fullvärdigt skydd, eller möjligen inget skydd alls vad gäller neurologiska symptom.

    – Den häst som uppvisade symptom här nere testades, enligt förstahandskällor, tre gånger på plats. Första gången ett PCR-test till ett närliggande labb, andra och tredje gången gjordes enligt uppgift både PCR- och blodprov. Prov skickades till deras stora labb i Madrid, samtliga prover återkom negativa.

    – Alla vill ju till varje pris undvika en situation likt den i Valencia och samtidigt så måste det finnas någon slags trygghet för arrangörer som investerar miljontals kronor och som gör en oerhörd insats för sitt närområde. Kan en tävling stängas ned utan positiva tester så innebär det naturligtvis en oerhörd ekonomisk risk. Det är inte en helt enkel sak men jag är säker på att alla kloka människor hos både FEI och hos arrangörerna, kommer hitta en lösning som fungerar för alla parter och med hästens väl i fokus, skriver Jacob Hellström.

    Liksom Thomas Fasteus siktar han också på att stanna kvar karantänstiden ut.
    – Det har kommit lite nya direktiv från FEI dom senaste dagarna. Det är relativt få hästar kvar här och vi har bestämt oss för att inte riskera en lång hemresa med ett antal transitstallar, utan siktar preliminärt på att stanna här under den av FEI bestämda karantäntiden, tre veckor från och med 5 mars, om inte nya direktiv kommer. Därefter ska samtliga berörda hästar göra ett negativt PCR-test för att kunna tävla internationellt igen.

    – Vi mår fint och alla hästar är pigga, friska och vi ser fram emot att kunna lägga detta bakom oss och sikta på nya tävlingar. Samtidigt så tänker vi på alla drabbade i Valencia och på nära vänner som förlorat hästar.

    FEI svarar på kritiken

    Ridsport har även varit i kontakt med FEI:s chefsveterinär Göran Åkerström som svarar på kritiken från Sunshine Tour så här:
    – Fyra hästar i Belgien, sex hästar i Frankrike, alla PCR-positiva för EHV-1 och hemkomna från Vejer de la Frontera. Det finns dessutom kopplingar mellan grupperna. Det råder väl knappast någon tvekan om att beslutet var korrekt.

    Fler svar kring Sunshine Tour, hur det kunde gå så illa i Valencia och det största virusutbrottet i Europa på decennier kommer förhoppningsvis att komma. Under tisdagens digitala presskonferens uttalade FEI:s generalsekreterare Sabrina Ibáñez följande:
    – Vi kommer att genomföra en noggrann utredning gällande hur vi kom dit där vi är idag – och den kommer att vara fullständigt transparent. Men viktigast just nu är att skydda våra hästar.

    Uttalandet från Sunshine Tour – här kan du läsa hela.

    Fotnot: Ridsport söker teamet bakom Sunshine Tour för en kommentar gällande de tio positiva hästarna med koppling till Vejer de la Frontera.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden