Sverige
20 december 2022 11:09
Ridsportplus

Kritik mot förbundet i motioner till stämman

Kritiska rösterÄndra regelverket så att fler kan straffas av disciplinnämnden. Förläng preskriptionstiderna inom idrotten från dagens två månader, och lägg ner juridiska utskottet. Det är några förslag i motionerna till Svenska Ridsportförbundets stämma i maj 2023.

Kritik mot förbundet i motioner till stämman
41 motioner har kommit in till Svenska Ridsportförbundets stämma i maj 2023. Foto: Roland Thunholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Av 41 motioner till förbundsstämman handlar 22 om bristerna i Svenska Ridsportförbundets hantering av olika fall av kränkningar. Hallands Ridsportförbund står bakom åtta av motionerna.

    − Vi har drivit trygghetsfrågorna länge, och under de senaste åren har många blivit medvetna om de problem som finns och vill ha en förändring, säger Thomas Magnusson, ordförande i Hallands Ridsportförbund.

    Vill förlänga preskriptionstiderna

    En motion föreslår att preskriptionstider inom idrotten ska förlängas från dagens två månader till ett år för regelbrott vid tävling, 12 år för kriminella handlingar, räknat från den dag dom faller, till 15 år för mobbning, trakasserier och fysiska och psykiska övergrepp, samt till 30 år för sexuella övergrepp.

    En annan motion tar upp att SvRF bör förlänga listan över beteenden som är straffbara i disciplinnämnden, eftersom disciplinnämnden i dag bara kan ingripa mot händelser som sker på tävling.

    Bredare definition av vad som är straffbart

    Halland vill att förbundet ska följa IOK:s regler. Där står att fysiska och psykologiska övergrepp, sexuella trakasserier, och även försumlighet, i fall någon känner till övergrepp men inte rapporterar dem, är bestraffningsbara, och det ska inte spela roll om händelser inträffat på tävling, träning eller i annat sammanhang som är förknippat med detta.

    − Om jag ska rangordna våra motioner är dessa två de viktigaste, säger Thomas Magnusson, som berättar att distriktet fått hjälp av organisationen Safe Sport med formuleringarna.

    Vill lägga ned Juridiska utskottet

    Halland föreslår också nedläggning av juridiska utskottet, och att en utomstående advokatfirma får i uppdrag att utreda anklagelser.

    ”Det har vållat mer problem än nytta att ha två nämnder som hanterar juridiska frågor, och dessutom bidragit till omfattande problem med rättssäkerhet, transparens, och omfattande kostnader för onödiga rättsprocesser” står det i motionen.

    Även Medlemsombudsmannen är en tjänst som borde ligga externt. Det är inte trovärdigt att ha en sådan tjänst internt, skriver Hallandsdistriktet.

    Jag har tagit upp det här i olika sammanhang, och ofta fått svaret: ”Bra inspel, det ska vi ta med oss”.

    Ett par motioner tar upp förhållandet mellan förbundsstyrelsen och distrikt, föreningar och medlemmar. Halland vill begränsa tiden för ledamöterna i förbundsstyrelsen, att protokollen från förbundsstyrelsen blir offentliga, och att representanter från distrikten adjungeras till styrelsen enligt ett rullande schema.

    Thomasmagnussonordfhallandsridsportforbundfotoprivat
    Thomas Magnusson Foto: Privat

    − Som det är nu känns det inte som att vi är med och påverkar och blir delaktiga i tillräcklig utsträckning. Vi pratar inte heller samma språk, och jag har flera gånger reagerat på formuleringar som kan vara svåra att förstå i texter från förbundsstyrelsen, men ingen vågar fråga vad de menar.

    − Jag har tagit upp det här i olika sammanhang, och ofta fått svaret: ”Bra inspel, det ska vi ta med oss.”

    Thomas Magnusson poängterar att han har stor respekt för dem som sitter i förbundsstyrelsen och för det arbete de lägger ner.
    − Men allt vi gör inom ridsporten måste utgå från den lilla föreningen och den enskilda medlemmen, och hur ett beslut påverkar dem. Vi måste förstå varann, varför vi gör si eller så, och där är transparens a och o.

    Samma tema i flera motioner

    Av de totalt 41 motioner som lämnats in till stämman handlar över hälften om bristerna i arbetet med övergrepp och trakasserier eller om förtroendeklyftan mellan förbundet och medlemmarna.
    Många motioner innehåller liknande förslag. Billdals Ridklubb samt enskilda medlemmar i andra klubbar har tagit upp samma ämnen som Halland när det gäller bland annat preskriptionstider, utökade möjligheter för disciplinnämnden att döma i ärenden även utanför tävlingsplatsen, och öppenheten inom Svenska Ridsportförbundet.

    − Orsaken till det är att vi hade planerat för en debatt i samband med att vi var klara med våra motioner, och hade en dialog med Ulrika Fåhraeus om att hon skulle skriva om det i sin blogg Ponnymamman. Men så drog våra beslut ut på tiden och vi kunde inte gå ut med att Halland var på gång med motionerna. Därmed var det andra som hakade på det Ponnymamman skrev och lämnade in liknande motioner, säger Thomas Magnusson.

    Här finns alla motioner

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden