Sverige
19 juni 2023 19:00
Ridsportplus

Kritik mot GCT efter brysk behandling av fotograf: ”Oacceptabelt”

InternationelltNär en av världens bästa ryttare kraschade på Stockholms Stadion under pågående tävling gjorde Ridsports fotograf Roland Thunholm exakt det han skulle: Dokumentera händelsen utan att vara i vägen och utan att ta några bilder på offret. Reaktionerna från säkerhetspersonal på plats blev hårda och bryska. "Jag blev förbannad rent ut sagt," säger Thunholm som nu får offentligt stöd av Svenska sportjournalistförbundet.

Kritik mot GCT efter brysk behandling av fotograf: ”Oacceptabelt”
Vakterna som knuffade Roland Thunholm, till vänster, menade bland annat att bilden, till höger ovan, han tog efter Peder Fredricsons olycka var kränkande. Foto: Privat/Roland Thunholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Det var på söndagen som den uppmärksammade kraschen skedde som ledde till att Peder Fredricson fördes till sjukhus med en nackskada.

    Arrangören har velat ta sig rätten att bestämma vilka bilder han får ta. Det är oacceptabelt att en ackrediterad journalist hindras i sin yrkesutövning.

    Jens Littorin.

    Ridsports mångårige medarbetare Roland Thunholm fanns på plats som ackrediterad fotograf och gjorde sitt arbete: att ta bilder på det som hände.
    – Jag var inte i vägen för ambulanspersonalen och stod utanför framridningen. Jag tog inga bilder på Peder, utan på avspärrningarna. Det är mitt arbete. Då kom några av GCT:s egna vakter och körde bort mig, säger Roland Thunholm.

    – När de inte tyckte att jag gick fort nog knuffade de på mig. Jag frågade var jag fick stå, de visade en plats och jag gick dit och tog bilder och då kom de igen och skulle ta min ackreditering från mig.

    Radera bilder

    Vakterna, som inte talade svenska, menade att de bilder som Roland Thunholm tog på ambulansen och skynket var integritetskränkande och pressade också fotografen till att radera sina bilder.
    – Jag raderade en bild. Sedan tog jag ut minneskortet ur kameran. Jag tänkte att om de tar kameran ifrån mig så ska de iallafall inte få tag på bilderna.

    Nu har Svenska sportjournalistförbundet reagerat mot händelsen och protesterar mot behandlingen som Roland Thunholm utsattes för.
    – Dels har 80-årige Thunholm blivit bryskt behandlad, dels har arrangören velat ta sig rätten att bestämma vilka bilder han får ta. Det är oacceptabelt att en ackrediterad journalist hindras i sin yrkesutövning på det här sättet, säger Jens Littorin, SSF:s ordförande på föreningens webbplats.

    Etiska regler

    I de yrkesetiska reglerna för journalister och fotografer står det bland annat att det ska ”visas hänsyn vid fotograferingsuppdrag, anskaffning av bilder och annat material, särskilt i samband med olyckor och brott,” något som Roland Thunholm gjorde.

    Han reagerar starkt mot att inget som är negativt får skildras.

    – Det är skandalöst att det är så där, att ingenting får synas. Jag var förbannad rent ut sagt, säger han.

    Roland Thunholm fick till slut stanna kvar och fotografera hela tävlingen.
    – Vi får väl se hur det blir nästa år, om jag får någon ackreditering. säger han.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden