Sverige
14 november 2023 15:08
Ridsportplus

Kritik mot svag lansering av kvarkavaccin

Krav på avgångDet nya kvarkavaccinet är mycket mer effektivt än vad svenska hästägare har förstått, och bolagets ledning har misslyckats med att föra ut det budskapet. Det menar ett antal aktieägare som nu kräver att styrelsen i bolaget Intervacc byts ut.

Kritik mot svag lansering av kvarkavaccin

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Kvarkavaccinet Strangvac lanserades våren 2022, men fram till juni 2023 hade bara 1 500 hästar i Sverige vaccinerats. Ett skäl till det svaga intresset är hur vaccinet beskrivs i FASS, Läkemedelsverkets bibel för alla läkemedel, menar en grupp kritiska -aktieägare.

    I FASS står att ”vaccinet är avsett för hästar som anses löpa hög risk för att infekteras med Streptococcus equi på grund av att de vistas i områden där det är känt att denna patogen förekommer”, liksom att skyddet bara varar i två månader efter den andra vaccinationsdosen.

    Mycket pekar på att vaccinet är betydligt mer verksamt än så, säger Camilla Ramfelt McCarthy, en av de aktieägare som vill se en ny styrelse.

    Gott skydd efter dos 3

    – Studier som genomförts tyder på att samma vaccinationsprogram som den för hästinfluensa mycket väl kan vara det optimala, vilket också nu rekommenderas av många veterinärer. 

    Camilla Ramfelt Mccarthy
    Camilla Ramfelt McCarthy är kritisk mot den nuvarande styrelsens lansering av Strangvac.

    – En statistiskt säkerställd studie visar att vaccinet efter en tredje dos skyddar till mer än 90 procent. Men den studien tog inte den europeiska läkemedelsmyndigheten med i sin bedömning vid godkännandet. Därför står det nu som det gör i FASS, säger hon.

    – Här är ett vaccin som är helt avgörande i kampen att utrota kvarkan. Det finns en sådan potential, men företagets inställning har varit att vaccinet ska sälja sig självt och att det inte gör något att uppgifterna i FASS är så missvisande. Alla vet nog att ingen produkt i världen säljer sig själv.

    Camilla Ramfeldt McCarthy är alltså en av de aktieägare som begärt att Intervacc ska hålla en extra bolagsstämma med val av ny styrelse.

    – Orsaken bakom att så få hästar hittills vaccinerats är att ägarna inte känner till vaccinet eller hur effektivt det är. Jag är inte förvånad, då hästägarna inte ens identifierats av bolaget som köpare av vaccinet.

    – Kvarkavaccinet innebär att historia skrivs, men nu måste det kommuniceras ut till hästägarna, och i nuvarande styrelse finns inte den kunskapen om hästvärlden och om marknadsföring som behövs, säger Camilla Ramfelt McCarthy.

    ”Vi måste bygga upp en trygghet”

    Björn Sjöstrand är ordförande i Intervacc, och en av dem som de kritiska aktieägarna vill byta ut.

    – Jag förstår att det finns en stor frustration över att det tar tid med lanseringen, men vi måste ha respekt för att det är en helt ny privatmarknadsprodukt som ska ut på en ny marknad, säger han.

    Bjorn_sjostrand
    Björn Sjöstrand är styrelseordförande i Intervacc.

    – Vi måste bygga upp en trygghet kring produkten och hur den ska användas, liksom sprida kunskap om hur vanligt förekommande, smittsam och allvarlig kvarka är för hästar. Vårt mål är att vaccinet skall bli obligatoriskt precis som för influensa, och vi är mycket medvetna om att ingen produkt är så bra att den säljer
    sig själv. 

    Björn Sjöstrand betonar att det operativa arbetet leds av vd.

    – Vi i styrelsen försöker utöver våra huvudsakliga arbetsuppgifter även fungera som stöd till vd. 

    Han säger också att bolaget har som mål att vidareutveckla den sammanfattande produktbeskrivningen, eller SPC, som i dag finns i FASS.

    – Beskrivningen i FASS sammanfattar de viktigaste uppgifterna för vårdpersonal med tanke på användningen av ett läkemedel. Nu handlar det om att veterinärer får översätta skrivningarna till praktik och utarbeta rekommendationer kring hur ofta boosterinjektioner behöver ges, beroende på exempelvis rådande smittrisk. 

     Finns det något fog för den kritik som riktas mot nuvarande styrelse?

    – Man kan alltid göra saker på olika sätt och det finns alltid saker som kan förbättras, men det är viktigt att inte underskatta tiden det tar att lansera en ny produkt. 

    – Vi arbetar nu också intensivt för att rekrytera en vd som kan leda företaget i den kommersiella fasen, säger Björn Sjöstrand.

    Fakta

    Turerna kring vaccinet

    Mars 2022: Kvarkavaccinet Strangvacc släpps på den svenska marknaden och lanseras därefter i flera europeiska länder.

    November 2022: Bolaget Intervacc vill inte uppge hur mycket kvarkavaccin som sålts men bokföringen visar röda siffror.

    Maj 2023: En extra bolagsstämma beslutar om en nyemission av aktier för att få in nytt kapital.

    Lisen12
    Lisen Bratt Fredricson föreslås som ny styrelsemedlem i Intervacc. Foto: Lars Jansson

    Augusti 2023: I delårsrapporten framgår det att uppskattningsvis 1.500 hästar i Sverige hittills har vaccinerats.

    Augusti 2023: Vd Andreas Andersson får gå och Jonas Sohlman går in som tf vd.

    Oktober 2023: 360 aktieägare kräver styrelsens avgång och föreslår att bland andra Camilla Ramfelt McCarthy och Lisen Bratt Fredricson väljs in i styrelsen.

    Expandera

    Rekommenderar vaccination

    Gittan Gröndahl är tillförordnad statsveterinär på SVA, och hon tror att den svaga efterfrågan på kvarkavaccinet beror på en tröghet hos hästägare.

    – Det verkar som att många väntar på att andra ska gå före och vaccinera. De som inte varit drabbade av kvarka inser inte heller hur sjuk en häst kan bli av kvarka. Jag hoppas verkligen inte att vi ska behöva se stora kvarkautbrott för att vaccinet ska få genomslag.

    Gittan Gröndahl rekommenderar hästägare att vaccinera mot kvarka.

    – Om det finns en sjukdom som sprider sig och ett vaccin att använda, så kan jag inte förstå dem som inte väljer att skydda sin häst.

    Studie på Wången

    Frågetecknen kring hur långvarig effekt kvarkavaccinet har kan delvis rätas ut genom en studie som just nu genomförs på riksanläggningen Wången, där ett antal hästar vaccineras med betydligt glesare intervall.

    – Vi ger hästarna två sprutor som grund, och därefter får majoriteten av hästar en boost efter fem månader, medan övriga revaccineras efter ett år. Därefter jämför vi mängden antikroppar mot kvarka, säger Ulf Hedenström, veterinär på Wången.

    – På det sättet hoppas vi få reda på hur lång immuniteten faktiskt är. Det finns en tidigare studie som visar på ett immunologiskt minne upp till ett år, men den ingick inte i EMA:s bedömning.

    Även riksanläggningarna Flyinge och Strömsholm har valt att vaccinera sina hästar, totalt 200 hästar. 

    – Hästfolk i allmänhet läser i FASS och väntar med att vaccinera till det blir ett utbrott, och då är det viktigt att riksanläggningarna tar täten, säger Ulf Hedenström.

    Den här artikeln publicerades första gången i Ridsport nr 19/2023.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden