Krönika
6 april 11:55

Krönikören om bruksprovet: ”Dags för transparens”

ReflektionRidsports avelskrönikör Kim C Lundin funderar kring bruksprovet och jämför det med "Mello" – det vädras nästan lika många olika åsikter vid båda evenemangen. Dessutom bjuder hon på fyra önskningar.

Krönikören om bruksprovet: ”Dags för transparens”
Kim C Lundin är Ridsports avelskrönikör.

När jag skriver den här krönikan är det dags för SWB:s bruksprov – när ni läser den är allt över och klart. Resultatet har diskuteras, hingstar har vänts ut och in, några hissades och andra dissades. Det har dessutom genomförts årsmöte och fullmäktigemöte i SWB. 

Numera är bruksprovet ganska likt Mello, sett till hur mycket åsikter som ventileras under några intensiva dagar, men med den skillnaden att här går nästan alla ”bidrag” vidare till final => de får betäckningslicens. Som Ridsport kunde visa i en undersökning i nr 14/2023 är det dock en avsevärd skillnad på hur hingstarna används om de får epitetet premierad eller accepterad. 

För SWB är bruksprovets popularitet viktigt. Det krävs många anmälningsavgifter för att finansiera sju dagars prov, ett antal dagars efterarbete för domarna samt lokalhyra och tillfällig flytt av en del av kansliet till Strömsholm. Kanske skulle en ”Ring-och-rösta”-funktion till en betallinje kunna hjälpa till lite, ungefär som att Mello samlar in pengar till behjärtansvärda ändamål. 

Överhuvudtaget borde SWB:s medlemmar få veta hur budgeten ser ut kring bruksprovet, hur mycket av hingstarnas licens-intäkter för olika typer av betäckningstillstånd drar in till kassan och hur viktiga intäkterna från utländska hingstar via ett-sto-licensen är. 

Det är lite tveeggat det där med ett-sto-licensen. Hingstar ska helst visas i Sverige på bruksprov, det ger mest information till stoägarna enligt SWB – men SWB tar in mycket pengar på att det betäcks med utländska hingstar … 

Det är en transparens som vore viktig att kommunicera, lejonparten av SWB:s medlemmar är stoägare. De vill ha tillgång till hingstar stationerade i Sverige, i utlandet, framför allt kunna välja fritt – det går i dag om du har energi, plånbok och tålamod.

Det  stoägarna skulle vinna allra mest på vore om SWB samarbetade med andra stamböcker i högre grad. Det vore bra om: 

• Svenskt bruksprov erkändes av andra förbund.

• Hingstar godkända i andra förbund kunde användas rakt av utan att ett-sto-licens krävs.

• SWB:s registrerade hästar automatiskt fördes över till Horsetelex och Hippo-mundo.

• Blup.se kunde fungera som tänkt och dessutom direkt visa mödrarna till framsökta hästar. 

När bruksprovet är över hoppas jag att alla som är engagerade i hingstarna tagit tillfället i akt och slängt tystnadskulturen på gödselstacken där den hör hemma. Tig inte om dålig hästhantering, knyt inte näven i fickan. Tala klartext om dåliga arbetsförhållanden, ta det här och nu när det händer. 

HISS – Heja svenska uppfödare!

Prispengar. 2023 tävlade 535 SWB-hästar internationellt i hoppning och drog in över 28 miljoner kronor i prispengar. Långt ifrån bäst men bra mycket bättre än för några ås sedan både till antalet tävlande och totalsumman. Heja Svenska uppfödare!

DISS – Höj era röster NU

Ovärdiga strukturer. Att vi fortfarande på 2020-talet har strukturer som gör att anställda i hästbranschen inte vågar höja rösten förrän långt efteråt, anonymt oh överlämna domen till media är en ynkedom för alla parter i målet. Höj rösten och bli hörd – nu, inte om fem år.

Detta är en krönika – en personligt skriven text. Åsikterna är skribentens egna. Den publicerades första gången i Ridsport nummer 5/2024.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 102 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden