Veterinärt
11 februari 2021 15:02
Ridsportplus

”Kroppen har en förmåga att läka”

LäkningLedinjektioner eller vila, vilket är bättre för en överansträngd led? Vi talar om om man kan byta ledinjektioner mot vila med landslagsveterinär Lisa Lidbeck, som menar att det optimala är en kombination.

”Kroppen har en förmåga att läka”
Långtidsvila tillsammans med en kompis kan vara ett bra alternativ om hästen behöver läka ut en skada. Foto: Anna-Maria E Alsand

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Landslagsveterinären i fälttävlan Lisa Lidbeck, Löberöd, har flera gånger sett hur hästens kropp har förmåga att läka skador om den får en chans. Hon tycker att svenska hästägare ska ta efter Storbritanniens tradition med en vintervila.
    – Det är en självklarhet där och det borde vi också bli bättre på att införa. Jag är helt för att hästar ska tävla, men det är viktigt att hästen får vila från sitt arbete då och då. Genom inplanerade viloperioder – helst tre veckors vila under tävlingssäsongen, till exempel mellan vår och höstsäsong, och gärna fyra till sex veckors vintervila – skulle vi i många fall undvika att små problem blir stora.

    Vid vilka skador kan en längre tids vila vara mer lämplig än medicinsk behandling?
    – Det varierar. På en 4-åring som fortfarande växer och reagerar på böjprov, kan jag ordinera enbart vila. En 7-åring som efter tävling har en liknande böjprovsreaktion kan behöva både en ledinjektion och vila. Men vilan är alltid med.

    Lisalidbeck-(1)
    Lisa Lidbeck är landslagsveterinär i fälttävlan sedan 2014.

    Kan man byta ut ledinjektioner mot vila?
    – Det behöver inte vara antingen eller. Vid en tillfällig överansträngning, där kroppen startat ett alltför aggressivt läkande, är jag inte rädd att ge en spruta för att häva det. Det optimala vid en överansträngd led är kombinationen behandling och vila.
    – MEN, dessutom måste ryttaren titta på orsaken till problemet och varför det blivit på ett visst sätt. Tidsbrist, dålig planering, nötande och ensidig träning ger slitage.

    Tror du att fler hästar skulle behöva vila i stället för ständiga återbesök hos veterinär?
    – Genom planlagd vila kan man slippa en påtvingad vila senare på grund av en överbelastningsskada. Lika väl som
    träningar och tävlingar ska med i planen, ska även vilan komma med.
    – Jag brukar lära känna mina patienter genom vet-checks några gånger om året, och får då chansen att se små förändringar innan de hunnit utvecklas till skador. Vi får också tid att diskutera träningsupplägg, tävlingar, eventuella behandlingar och viloperioder.

    Fakta

    Vila och riktig ridning räddade liv

    I  början av 2000-talet hade Agria ett projekt kallat ”Himlen får vänta”, där de försökte få tillbaka utdömda hästar till ett friskt liv.

    Den tidigare regionchefen för Agria, Staffan Hammarskiöld, Björkängs gård, Kristianstad, deltog i projektet ”Himlen får vänta”. Han ansvarade för närmare 20 hästar och ponnyer som dömts ut av veterinär på grund av kroniska skador.
    –  Agria löste in hästarna från de tidigare ägarna och jag tog hand om dem tillsammans med övriga familjen och våra anställda. Vi började med att låta hästarna vila, sedan tränades de lugnt och systematiskt upp igen.
    – Efter sex till tolv månader var de friskförklarade. Innan Agria sålde dem vidare tävlade vi flera av dem. De nya köparna fick veta hela deras historia före köpet. Alla utom en fånghäst återkom till ett fungerande liv – de flesta blev tävlingshästar. Andra gick på ridskola, blev promenadhästar eller sattes i avel.
    – Det är skrämmande att dessa hästar hade dömts ut så lättvindigt redan som 7-8-åringar, när de efter vila och riktig ridning kunde bli fullt användbara igen, säger Staffan Hammarskiöld och tillägger:
    – Förra året fick vi ett
    rörande mail från Åland, från en tjej som köpt en av ponnyerna. Den blev 19 år, men hade varit till glädje i elva år efter ”dödsdomen”.

    Filmen ”Himlen får vänta” finns på att se här på YouTube.

    Hur kommer det sig att du har den här inställningen till vila som behandling?
    – Jag har flera gånger ser hur hästar som efter en skada eller operation fått en längre tids ofrivillig vila på fyra-fem månader, har höjt sig minst en klass nästa år.
    – ”Doctor Field” ska inte underskattas, kroppen har förmåga att läka saker om den får en chans och många småskador kan läka under en period i lösdrift. Det vi veterinärer gör med medicin är att bromsa kroppens egen läkning om den är för våldsam eller att i vissa fall puffa på den, men själva läkningen av skadan måste hästen göra själv. Läkning tar, hur man än gör, mer eller mindre tid, om det ska bli bra och hållbart.

    Fakta

    Så kan vilan läggas upp praktiskt

    – Det bästa är om hästen kan gå ute dygnet runt med en äldre stillsam häst som sällskap. Det blir en enkel form av lösdrift, där hagen anpassas efter hästens temperament, säger Lisa Lidbeck.

    – Fodret är viktigt, hästen ska ha ordentligt med högkvalitativt grovfoder. Den får gärna lägga på sig lite i hull, det är en bra indikator på att den fått i sig tillräckligt med näring för att inte använda proteinet i sina muskler som energikälla.

    – En dröm hade varit att även tävlingsstall hade inrett stallet och anslutande hagar för dessa viloperioder. Den vilande hästen ska kunna leva utomhus så mycket den vill, med tillgång till torr liggplats. En sådan lösdrift ger lagom rörelse hela tiden, med mindre risk för att hästen blir överladdad när den släpps ut och tas in
    från hagen.

    – Självklart är lösdrift inte lösningen för alla hästar under vilan, men då får man göra det bästa av situationen, så att vilan ändå blir av. Sikta på aktiv vila under rörelse och minst tre veckor.

    Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 1/2021.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 102 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden