Dressyr
21 oktober 2022 16:36
Ridsportplus

Kürseger och andraplats till Laura Laustsen i Danmark

InternationelltLaura Laustsen har gjort riktigt bra ifrån sig i de internationella ungdomsklasserna vid världscupmeetinget i Danmark. Först slog hon till med en andraplats i mästerskapsprogrammet och på fredagen blev det en kürseger med guldhästen Fairy Tale. Ridsport fick ett snack med födelsedagsbarnet Laura om att rida på kandar, sparkolyckan innan EM och att tävla för Sverige med dansk inspiration.

Kürseger och andraplats till Laura Laustsen i Danmark
En glad Laura med pappa Bjarke Laustsen och stjärnhästen Fairy Tale. Foto: Privat

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Fairy Tale (WESTF val f-07 e Friedensritter-Rosenkavalier, uppf Dietmar Kötter, äg Christinelund Dressage) kom till Laura Laustsen så sent som i februari efter att ha tävlats framgångsrikt av Ellen Lindén Urnes. Med JSM-guld i somras och därefter en fin insats för det svenska juniorlaget vid EM i brittiska Hartpury har Laura och Fairy Tale minst sagt gjort en raketresa tillsammans.

    Vid världscupmeetinget på Vilhelmsborg i danska Århus har ekipaget rönt nya framgångar på sin andra stora internationella tävling ihop efter Hartpury. Först blev det en andraplats i torsdagens mästerskapsprogram för juniorer på 70,049 procent, och på fredagen tog de hem kürsegern med 75,283 procent. Dessutom på Lauras sjuttonde födelsedag. Särskilt den ökade traven och ökade galoppen samt bytena med dubbla koefficienter fick höga poäng.

    – Känslan var helt fantastisk, det var så spännande. Det är första gången jag rider på kandar och bara det att jag kunde hålla formen – det är jag så glad över. Det var vår största mission med den här tävlingen, säger Laura Laustsen om sin kür.
    – Han dyker gärna lite och jag har inte ridit så mycket på kandar ännu. Jag rider mycket mer tekniskt på vanligt bett och nu måste jag bara lära mig att rida lika tekniskt på kandar.

    Det är första gången jag rider på kandar och bara det att jag kunde hålla formen – det är jag så glad över.

    Mycket nerver

    Det skiljde en del i poängsättningen mellan mästerskapsprogrammet och küren, med någon enstaka åtta i den förstnämnda och en hagelskur av åttor i den sistnämnda.
    – Jag hade samma känsla idag som i mästerskapsprogrammet, men igår var jag väldigt nervös. Jag gjorde debut i young rider-klassen med min andra häst, och jag hade mycket nerver och mycket nervositet inom mig. Jag var väldigt spänd. Idag hade jag mer plats att bara satsa och fokusera på Fairy, säger Laura.

    Med Pasteur (TAF hingst f-03 e Schwadroneur-Cannon Row xx) blev det 64,020 procent i mästerskapsprogrammet för young rider, och en placering långt ner i startfältet. På lördagen blir det även YR-kür med Pasteur.
    – Han är väldigt spänd av sig och glor nog mer än de yngsta även om han blir 20 nästa år. Det är världens gulligaste häst, men han är hingst och ibland visar han verkligen att han är det. Han har stora ögon och ibland är det svårt att hantera. Men han är mer en läromästare och jag är så glad att jag har honom som kan ta mig igenom min första internationella tävling som young rider, säger Laura om sin fina gentleman.

    Innan jag rider upp på medellinjen tittar vi på varandra, så nickar han och så kör vi.

    Tränare är som alltid Jacob Nörby Sörensen, som även han är på plats för att försöka ta sig till världscupküren på söndag.
    – Vi har en fantastisk relation. Vi kommunicerar väldigt bra och hjälper alltid varandra. Jag är väldigt tacksam för Jacob, utan honom och min mamma, pappa och lillasyster skulle jag aldrig ha kommit hit.

    Jacob är också en trygghet när det blir lite skakigt, som det blev på torsdagen.
    – Jag och Jacob brukar prata igenom allt, sedan säger vi att ”nu gör vi det här”. Innan jag rider upp på medellinjen tittar vi på varandra, så nickar han och så kör vi, säger Laura.

    Utmaning att få till helheten

    Hur har resan varit med Fairy Tale?
    – Helt fantastisk, han är en sådan känslohäst. Han är verkligen en ”once in a lifetime horse”. Han gnäggar alltid när har ser en i stallgången, och han är verkligen så härlig.

    Hur är han att rida?
    – Det är mycket power och mycket Ferrari, och det krävs mycket teknik. Men det är väldigt roligt att rida honom och jag lär mig mycket.

    Vilka är hans styrkor?
    – Helt klart bytena och galopprogrammet.

    Vad är utmaningarna på den här nivån?
    – Att komma in rätt i alla saker och få till helheten. Att visa att man kommer in fint i öppnor och slutor, så att det inte blir vingligt. Det är väldigt mycket att tänka på hela tiden.

    Blev illa sparkad

    Laura är alltså 17 år på dagen idag fredag och satsar på ännu ett år som junior. I den här takten lär det bli stora mästerskap även nästa år, förhoppningvis med bättre uppladdning än det blev i år. Kort innan mästerskapet i Hartpury blev Laura nämligen illa sparkad i huvudet av en av sina andra hästar, Chupa Chup. Dessutom hände det två gånger.
    – Jag skulle kratsa hovarna och sedan minns jag inte så mycket mer. Första gången var det ganska illa. Jag bröt hela käkbenet och fick sy 18 stygn, och min puls låg på 25. Andra gången klarade jag mig ganska bra. Det var bara tre veckor innan EM så det blev lite stressigt där, men vi klarade det, berättar Laura.

    Jag skulle kratsa hovarna och sedan minns jag inte så mycket mer.

    På Vilhelmsborg har det nästan uteslutande varit danskar i startfälten och i mästerskapsprogrammet vann danska Annabelle Rehn med Nikitaro på 70,833 procent. Trea var tyska Rose Oatley med Rock Revolution på 69,794 procent. I küren var det ombytta roller med Annabelle Rehn och Nikitaro på andraplatsen med 74,558 procent. Trea var återigen Rose Oatley och Rock Revolution på 74,142 procent.

    Med det danska VM-guldet i lag, Cathrine Laudrup-Dufour och hennes dubbla VM-medaljer och hela det danska VM-laget i toppen på världsrankningen är dansk dressyr hetare än någonsin. Laura Laustsen är född av danska föräldrar, men är helsvensk.
    – Jag trivs väldigt bra med att tävla för Sverige. Jacob tävlar också för Sverige, säger hon.

    Laura inspireras dock väldigt mycket av danskarna.
    – Gud ja, det gör jag verkligen.

    Vad är det som gör Danmark så bra?
    – De får väldigt bra hjälp och har mycket bra förutsättningar, precis som oss svenskar.

    Handlar det inte lite om attityd också?
    – Jo, de är väldigt rakt på sak inne på banan och visar vad de går för.

    Resultatlista CDI-J Freestyle

    Resultatlista CDI-J

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden