Veterinärt
30 juni 2022 10:09

Därför ger stuteriet kvarkavaccin till alla föl

Långsiktig planeringPandemin har ökat den allmänna medvetenheten kring betydelsen av vaccin. På Menhammars travstuteri väljer man att vaccinera samtliga 75 föl med kvarkavaccin, ansvarige veterinär Johan Hellander berättar i den här artikeln om varför.

Därför ger stuteriet kvarkavaccin till alla föl
Johan Hellander, veterinär och stuterichef på Menhammar, berättar varför man valt att vaccinera med det nya kvarkavaccinet. Foto: Patrik Hellberg

Johan Hellander, veterinär och stuterichef på Menhammar, betonar mer än en gång betydelsen av att se vaccinernas värde för en hel population istället för på individnivå.
– Tidigare har vi haft hästinfluensa och stelkramp i vårt vaccinationsprogram och nu lägger vi även till kvarkavaccinet. Jag kommer att vaccinera alla årets föl, 75 stycken. Det är viktigt att de här individerna som växer upp tillsammans och leker med varandra får ett skydd som grupp.
– För att vaccineringen av kvarka ska vara praktiskt genomförbart så kommer vi samköra vaccineringen i samband med de sprutor vi ger för hästinfluensa. Tre grundtillfällen med samma intervaller som influensans ABC.

Fakta

Menhammars vaccinationsprogram:

A.    Ges vid cirka sex månaders ålder
B.    21–56 dagar efter A-vaccinationen
C.     90–180 dagar efter B-vaccinationen
R.    Revaccination ges inom 365 dagar efter C-vaccinationen

Stuteriet följer Rid- och travförbundets riktlinjer för influensavaccin. Utöver vaccinationerna för influensa och kvarka ges stelkramp.

Prioriterar fölen

Att Menhammar prioriterar fölen är för att de ska hinna få sin fulla grundvaccination, det vill säga ABC. Skulle de exempelvis ta åringarna så kommer flera av hästarna att lämna stallet för auktioner och annat innan de har fått sitt fulla grundskydd av kvarkavaccin. Däremot berättar Johan Hellenader att de efter att fölen är färdigvaccinerade kommer gå vidare med fölstona, dels för stonas skull men också för att skapa antikroppar som går vidare i mjölken till nästa årskull med föl.

Vilka fördelar har kvarkavaccinet?
– Kvarka är ett av de största bekymren vi ser idag bland hästsjukdomar. Det är en relativt svår sjukdom och den är vanligt förekommande. Den pågår också under lång tid vilket skapar stora ekonomiska konsekvenser. Det är av stor betydelse att vi gör vad vi kan för att möjliggöra immuniteten.
– Kvarkavaccinet är inte en 100-procentig lösning men den är tillsammans med övriga smittskyddsåtgärder en viktig komponent.

Vad det gäller procentsatsen för vilket antal som ger en skyddsnivå är svår att säga på förhand. Johan Hellander påpekar att även om gemene man har lärt sig mycket om smittspridning i och med coronapandemin ska man vara försiktig med att jämföra.
– Corona är ett virus och kvarka en bakterie. Det svåra med virusvaccin är att virusen har en stor förmåga till att förändra sig vilket en bakterie inte har på samma sätt. Däremot är det generellt svårare att ta fram vaccin som skyddar mot en bakterie.

Fakta

Det här är Menhammar stuteri

Menhammar gård är belägen på Munsö, Mälaröarna och utgör kärnan i stuteriets verksamhet. Det finns även avelsston på närbelägna gårdar på Adelsö, samt i Stoner Creek i USA. Stuteriet bedriver hingsthållning med framstående travhingstar och har cirka 110 ston i avel och får omkring 80 föl om året. På Yttersta som också ligger på Menhammars marker bedrivs framgångsrik tränings- och tävlingsverksamhet.

Ni är ju ett travstall, finns det någon skillnad när det gäller ridhästar?
– Nej det skulle jag inte vilja säga. Det är som sagt hästen som population som vi pratar om här. Enligt mig är det önskvärt att vi vaccinerar så många som möjligt och jag hoppas att vi på Menhammar kan ses som ett gott exempel.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 101 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden