Träningstips
6 januari 2021 17:40
Ridsportplus

Kvicka på med hjälperna

Bättre ridbarhet Del 1 av 3När tränaren och GP-ryttaren Nina Bengtsson ska prata ridbarhet delar hon gärna upp det i tre delar. Här kommer den första delen – att få hästen att lyssna på skänkeln.

Kvicka på med hjälperna
Nina Bengtssons elev Linn Andersson rider Travis (f -11 e Tailormade Temptation–Loudini, uppf Brian Jensen, äg Nina Bengtsson). Foto: Sandra Nordin Johansson

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Hela tänket med ridbarhet handlar om att få hästen kvick och lätt för hjälperna. Det är som Kyra Kyrklund säger, hästarna kan känna en fluga, det är bara vi som trubbar av dem, säger beridaren och B-tränaren Nina Bengtsson.

    Övningarna som presenteras här är snarare tänkta för hästar som kanske inte är så kvicka som vi vill ha dem än för unghästar.
    – Den unga hästen har svårt att vara så snabb undan skänkeln. Övningen eller övningarna är mer för en häst där vi kan förvänta oss att den ska förstå skänkelns innebörd. Det är vanligt att hästen hänger på ridhusväggen och inte går att svänga.

    Om hästen inte vill flytta sig för skänkeln kan lösningen vara en liten förstärkning med spö.
    – Men om hästen inte svarar handlar det oftast om att ryttaren behöver vara kvickare, då blir hästen överraskad och svarar. Det är som om du vill komma förbi en häst i stallet – om du nöter och trycker kan den trycka tillbaka, men om du skuffar till så släpper den. Det handlar mycket om att inte bli klämmande utan hellre upprepa signalen flera gånger, säger Nina Bengtsson.

    Traningstips_ninabengtsson_01
    Flytta hästen kvickt Foto: Sandra Nordin Johansson

    1. Flytta hästen kvickt

    Rid på långsidan och flytta hästen tre till fyra steg rakt åt sidan. Förböj inte och rid inte skänkelvikning. Använd koner för att få precision för vart du ska rida.
    – Målet är att hästen ska flytta ganska omedelbart bort från skänkeln, ungefär som när man lägger tryck på hästen när den leds, säger Nina Bengtsson.

    Efter det att du har ridit inåt ska den dansa lika lätt ut mot långsidan igen.
    – Hästen ska lära sig att flytta vikten från ena bakbenet till det andra, lära sig att bli kvick och lätt i fötterna.

    Övningen kan göras i alla gångarter. En viktig aspekt är att ryttaren kan sitta kvar mitt över hästen.
    – Du måste själv träna på att hålla en god balans.

    Traningstips_ninabengtsson_06
    Flytta längs långsidan Foto: Sandra Nordin Johansson

    2. Flytta längs långsidan

    Här handlar det om en påbyggnad, men med mer känsla. Hästen ska flyttas på långsidan längs med spåret, halva långsidan med nosen mot sargen och den andra halvan med nosen in mot ridbanan.
    – Det är viktigt att hästen är lite ställd men inte böjd i halsen, den ska vara ganska rak här också. Ställningen är bara framme i ganaschen, halsen ska inte vara böjd, säger Nina.

    Fördelen med skänkelvikning mot väggen är att den kan lära en häst att skänkeln kan ha en annan funktion än framåtdrivande.
    – Väggen hjälper dig att bromsa upp så att hästen förstår att skänkeln även kan fungera sidförande, utan att du riskerar att bli hängande i munnen.

    Tvärningen kan varieras beroende på hur välgymnastiserad häst du har.

    Traningstips_ninabengtsson_11
    Stärk din position Foto: Sandra Nordin Johansson

    3. Stärk din position

    När du rider övningarna ovan är det viktigt att bibehålla sitsen.
    – Det är oerhört viktigt att ryttaren sitter kvar rakt upp och ner. Ryttaren ska inte vika sig i sidan eller försöka förstärka hjälperna genom att dra i tygeln eller luta sig åt något håll. Övningarna handlar om att hästen ska reagera för skänkeln. Det gäller att ryttaren kan hålla en god balans, lite som när man cyklar.
    – Håll blicken rakt fram och vrid inte huvudet. Känn att skulderbladen är ihop, tänk att du har en fin byst, säger Nina Bengtsson.

    Hon brukar dra till med ytterligare liknelser som fungerar på ett lite äldre klientel men som kanske väcker frågor hos ett yngre. Nämligen att ryttaren sitter utan deodorant på ett tåg bredvid filmstjärnesnyggingen Brad Pitt.
    – Ha en sluten armhåla. De yngre kan undra vem gubben Brad Pitt är, skrattar Nina.

    Ytterligare ett råd när det gäller sitsen är att träna coremuskulaturen, exempelvis bålträning på boll ger stabilitet.

    Fakta

    Nina Bengtsson

    Traningstips_ninabengtsson_12
    Nina Bengtsson Foto: Sandra Nordin Johansson

    Nina Bengtsson är B-tränare i dressyr och har utbildat ett tiotal hästar upp till GP och har tagit flera medaljer på SM och NM.

    Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 20/2020.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 99 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden