Sverige
22 maj 2014 07:21

Kvinna smittad av kvarka

En kvinna i Kronoberg har smittats av kvarka. Fallet är det första konstaterade på en människa i Kronoberg, troligen även i hela Sverige.

– Vi har inte haft något fall tidigare här, och jag kan inte hitta något i övriga landet heller, säger Arne Runehagen, smittskyddsläkare vid Landstinget Kronoberg till Smålandsposten.

Kvarkan upptäcktes förra veckan när kvinnan i 40-årsåldern uppsökte sjukvård för bland annat feber. Provtagningen visade att hon smittats av kvarkabakterien, streptokock equi, en typ av streptokock anpassad till hästar. Kvinnan är fortfarande inlagd, men är så gott som återställd och behandlas med antibiotika.

Kvarka har under vintern drabbat ridklubbar i Ljungby och Växjö. Att en människa smittas är dock nytt, i alla fall i länet.
– Den är inte anpassad på oss människor. Jag gjorde en sökning och hittat lite engelskspråkiga fallbeskrivningar, men inget på svenska. Mig veterligen finns det inte i Sverige sedan tidigare, säger Arne Runehagen.

Smittan kommer också troligen från hästar, som kvinnan har regelbunden kontakt med.
– Har man lite otur så slinker bakterien igenom kroppens försvar och ger sig in i blodbanan, säger han.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 100 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 122 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

59:- i månaden