Internationella kvinnodagenVilka är Sveriges främsta hästkarlar? Om vi för en gångs skull struntar i att lyfta fram männen? Ridsport har, för att fira Internationella kvinnodagen valt att lista ett urval av några av de mest hästkunniga.
Kvinnor med kunskap – vi listar några och du får lyfta fler!
Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.
Redan prenumerant?
Aldrig skapat ett digitalt konto?
Precis som en ombudsman eller sjuksköterska bör en hästkarl kunna vara både hon, han eller hen. I dag, när ridsporten domineras av kvinnor, börjar det bli dags att avköna det klassiska begreppet ”hästkarlar”.
En hästkarl är ju en person, oavsett kön, som har en bred hästkunskap, gärna ett gott handlag och ett starkt och brinnande intresse – en riktig hästnörd. En person som lever och andas häst, som gärna haft hästar omkring sig hela livet och vet hur de fungerar och kan läsa av dem, och som vill dela sin kunskap med andra. För att vara en hästkarl 2024 ska man helst också ha rätt inställning till sund hästhållning och god hästvälfärd.
Vilka hästkarlar vill du själv lyfta fram? Hästkarl blir man ju inte för att man är kändis. Mejla tips till oss: tips@tidningenridsport.se.
Dressyr
Ulla Håkanson
• Hon har blivit hela Sveriges ambassadör för att rida dressyrhästar ute i terrängen i ur och skur och har närmast rekord i att hålla hästar fräscha långt upp i hög ålder. Tävlingsryttare i hoppning och dressyr, utbildad på Strömsholm och Spanska ridskolan och ridsportens stora mecenat med stipendier till unga ryttare och omfattande bidrag till hästforskning. Ulla Håkanson är en legendar och ett unikum i hästvärlden. Läs mer om Ulla i en separat intervju.
Kyra Kyrklund
• Professorn som både är hands-on och teoretiker, som fortfarande kan sitta upp och som förstår hästarna på ett sätt som få gör. Världscupvinnare i dressyr, landslagstränare för Portugal.
Elisabet Lundholm
• Förbundskapten i dressyr under tio år, från 1998 till 2008. Hon har titeln mastertränare (elitgrad över A-tränare) i dressyr och har under många år varit drivande i utbildningsfrågor. Elisabet är ordförande i Svenska Ridsportförbundets referensgrupp för tränar- och ridlärarutbildning.
Charlotte Hamilton
• Ordförande i Skånes Ridsportförbunds dressyrkommitté. Har
fött upp DWB-vinnare och flera av Sveriges högst rankade dressyrponnyer inklusive SM-vinnare. Som tävlingsryttare har hon flera internationella meriter. C-tränare i dressyr och dressyrdomare.
Hoppning
Maria Gretzer
• Hon tar debatten om hästvälfärd, är sakkunnig i radion och gör film om hur du mockar en box. Hon är historisk med sin och Marcovilles sjätteplats i Barcelona-OS 1992 och var tidigare förbundskapten i hoppning. Läs mer om Maria i separat intervju.
Lene Nissen-Lembke
• Framgångsrik hoppryttare, derbyspecialist, legendarisk hingsthållare, föregångskvinna i en sport som då var totaldominerad av män. Levande uppslagsverk på allt om Holsteins avel.
Malin Baryard Johnsson
• Lagspelaren nummer ett med både lagguld och lagsilver i OS, VM och EM i hoppning och världsetta innan dagens rankingsystem. Evighetsmaskin i landslaget – är det trettio år nu? De knepiga hästarnas enda möjliga tävlingspartner. Sportchef för Sweden International Horse Show.
Helena Torstensson
• Hippolog, hästansvarig på Helsingborgs rid- och djursjukvårdsgymnasium. Testryttare i hoppning, tävlingsryttare i svårklass, som också selekterat hingstar till bruksprov.
Helena Hugosson-Feldt
• Landslagsryttaren i hoppning som skolade om sig till veterinär. Har visat många hingstar på bruksprovet, varav flera bruksprovsvinnare. Driver seminstation, veterinärklinik samt avels- och hingstverksamhet.
Ebba Berglöf
• Hopp- och fälttävlansryttare, tävlingsarrangör, uppfödare, affärskvinna. Ebba är överallt, bygger bana, harvar mellan klasserna, hämtar ston från betet, lagar lunch till alla när restaurangen gått i strejk. Strider för tävlingsarrangörerna och kämpar för sin anläggning, i år SM-arrangör.
Veterinärer
Ylva Rubin
• Veterinär som omsatt kompetens till praktisk handling genom föredömlig hästhållning med sporthästar på toppnivå. Pionjär med arbete kring hästars munhälsa.
Miia Riihimäki
• Är på världsnivå vad gäller forskning om luftvägar (fick i höstas en artikel om hästastma publicerad i tidskriften Nature), inklusive kvarka, dessutom duktig kliniker och otrolig känsla för och kommunikation med häst. Ponnymamma och hobbyryttare.
Karin Holm Forsström
• På väg att bli pensionerad men en av Sveriges bästa hästveterinärer, bland annat en auktoritet inom ryggproblem. Framhäver aldrig sig själv men hade kunnat vara landslagsveterinär.
Eva-Mari Lewin
• Privatpraktiserande hästveterinär som även varit stuteriveterinär på Flyinge. Har varit engagerad på Europanivå om hästskyddsproblem som slakttransporter, tidigare ordförande i Sveriges Veterinärförbund.
Profiler
Sigrid Bergåkra
• Har visat att hon är rotad i jordbruksmyllan och kombinerar naturlig hästhållning med toppsport i både hoppning och dressyr. Söker hela tiden ny kunskap och uttbildar också framtidens hästkarlar.
Lisen Bratt Fredricson
• Ridit flera OS, byggt upp en omfattande verksamhet som producerat ett stort antal topphästar, en otrolig spindel i nätet och nu klassisk ponnymamma. Dessutom makalös affärskvinna. Öppen i debatten och frikostig med glimtar från livet på Grevlunda. Väldigt hands-on tävlingsarrangör, först på Grevlunda och sedan i Jönköping. Ger mycket tillbaka till hästsekten.
Margareta Bendroth
• Vågar ifrågasätta gamla sanningar om hur vi jobbar i stallet. Bidrar till en modern hästhållning som hästrådgivare i Hushållningssällskapet.
Ylva Hagander
• Internationellt meriterad islandshästprofil med flera guld- och silvermedaljer från VM. Framgångsrik inom aveln och har också erfarenhet från trav, ridhästar, ponnyavel och lusitano. ”En häst är en häst”, säger Ylva.
Anette Berg
• Brinner för fälttävlan och drar i tåtarna och gör mycket av arbetet för att det ska gå att ha internationella fälttävlansarrangemang i Sverige. Ridit själv och groomat åt dottern, driver stort stall i Gärds.
Ylva Lovén Swärd
• Pionjären som fick i gång ponnysporten i Sverige och fick svenska ryttare att börja bära hjälm. Ridlärare, uppfödare, hingsthållare, hopptränare, galopptränare, russ-ambassadör. Mångårigt aktiv inom SvRF.
Tränare och ridlärare
AnnCatrin ”Ancan” Carlsson
• Landslagstränare i hoppning med många mästerskapsmedaljörer på sitt CV. Kan inte bara läsa hästar utan också människor, en bra egenskap för en hästkarl.
Sissi Lilja
• Tränare som matchat många ryttare till de stora mästerskapen och även varit landslagstränare i såväl dressyr som fälttävlan för juniorer. Tävlingsarrangör och eldsjäl med hjärta för sporten.
Nina Känsälä
• Pedagogisk tränare och ridlärare, hippolog och doktorand i hästvälfärd vid SLU, blivande ridskolechef, chef d’equipe för UVM-laget. Beridare och stallchef i Tyskland, senare stallchef på Tullstorp och Hannell Dressage Stable. Har jobbat med avel på Lövsta stuteri.
Kajsa Boström
• Årets tränare 2020 med motiveringen ”Kajsa sätter alltid hästen i första rummet”. Tränar elever på många olika nivåer och tar ställning för dressyren och för hästvänlig ridning.
Åse Ericson
• En välkänd eldsjäl inom islandshästvärlden, med stort engagemang för utbildning och kunskap. Driver egen gård med unghästflockar och anordnar kurser. Engagerad i Skara hästland och undervisar bland annat i hästföretagande på BYS, Biologiska yrkeshögskolan.
Pernilla Eriksson
• Årets ridlärare 2023, hippolog och level III, säger det som vi vill höra: ” Det handlar ju inte bara om ridning. Vi vill skapa ett intresse för hästen.”
Ia Lindholm
• Står för sund hästhållning och god ridning. Hon har tagit flera mästerskapsmedaljer på islandshäst och är uppfödare till Diva från Gategården som var världens högst bedömda islandshäst 2003-2008. Ridlärare och tränare som frikostigt delar med sig av sin breda kunskap och erfarenhet.
Forskare
Malin Axel-Nilsson
• Doktor i etologi och husdjursvetenskap med specialkompetens inom hästens beteende och samspel med ryttaren, brinner för hästvälfärd och kunskapsspridning.
Cajsa Ericsson
• Hästsjukgymnast och specialist i fysioterapi inom veterinärmedicin, FEI permitted Equine Therapist med bakgrund inom både hoppning, fälttävlan och trav. Trollar med händerna, föreläser internationellt och ligger bakom viktig forskning om EHV-1.
Mari Zetterqvist Blokhuis
• Forskare, pedagog, sitsexpert och app-utvecklare. Brinner för hästforskning, har doktorerat i samspelet mellan ryttare och häst och är i sluttampen av sitt senaste forskningsprojekt – nu om hästvälfärd på ridskolan. Föreläser, håller clinics och coachar ryttare till en bättre sits – för hästarnas skull.
Avel
Kerstin Darenius
• Under flera decennier ledande semin-veterinär och ordförande i seminveterinärernas förening, banbrytande på hantering av ET och fryst sperma.
Mari-Ann Barkevall
• Legendarisk domare och framgångsrik uppfödare, som tog fram två godkända hingstar på egen hand, Collin och Cavalotti. Ridlärarutbildad på Strömsholm och tävlade i dressyr.
Lotta Wahlborg
• Kombinerar uppfödning och träningar med drift av en av Sveriges största anläggningar, Grevagården, där hon tänker ekonomiskt för sportens bästa. Tävlar själv gör hon också, och är banbyggare samt ordförande i distriktets tävlingssektion.
Christina Olsson
• SWB-domare och avelsnörd, en av Sveriges mest framgångsrika uppfödare av dressyrhästar sedan 30 år tillbaka. Hanterar sto och föl i sömnen samtidigt som hon rattar trav-Sveriges avelsförening. A-domare i både exteriör och gångarter med mer än 20 års erfarenhet. Ordförande i Avelsvärderingsnämnden.
Monica Björkdahl
• Uppfödare med naturlig hästhållning, ett oslagbart ”öga” och djup och bred hästkunskap. Många år som ridlärare och tränare. Engagemang för svensk avel som styrelseledamot i SWB.
Eva ”Oa” Gudmundsson
• Framgångsrik hopphästuppfödare på Flemminge gård där familjen fött upp hästar i generationer. Håller i alla delar av avelsarbetet och är den som tar emot de 15-20 föl som föds om året. Är alltid själv med och visar sina hästar. Unghästdomare i SWB med blick för framtidens talanger.
Gunnel Skeppstrand
• Från ridande ponnymamma med tre dressyrintresserade döttrar till uppfödare och sedemera hingsthållare och den som håller i hingstkedjan vid betäckning. En tvärhand hög och späd med oerhörd kontakt med familjens hästar. Det kan inte gå på kraft, det måste gå med kommunikation – och det gör det.
Praktiker
Marie Johansson
• En stadig trygghet i många känsliga dressyrhästar liv såsom Patrik Kittels mångåriga tävlingshästskötare. Hon är ögonen på marken, tryggheten för både hästarna och ryttaren. Miss Marie kan förvandla den ängsligaste häst till ett gosedjur.
Sara Thavenius
• Beridare och chef för stallavdelningen på Hovstallet. Ledande i Sverige när det gäller att miljöträna och skapa trygga hästar för stadsmiljö. Har eskorterat kungafamiljen otaliga gånger, liksom hundratals ambassadörer.
Jenny Talinsson
• Mångårig stallchef på Grevlunda, tidigare tävlingshästskötare, som hanterar mångmiljonhästar och styr upp hästhållningen som givit en världsetta och ett antal mästerskapsmedaljer.
Den här artikeln publicerades först i Ridsport nr 4/2024.
Så arbetar Ridsport
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.
Följ Ridsport på