Hoppning
3 september 2023 08:25
Ridsportplus

Kyra Kyrklund: ”Jens vill hela tiden bli bättre”

EM i Milano"Medan vissa ryttare åker hem och glömmer bort vad de har lärt sig, så gör Jens alltid sin hemläxa." Det säger Kyra Kyrklund som tränade bägge bröderna Fredricson inför EM i Milano. På söndagen har Jens Fredricson guldläge i den individuella finalen. Här berättar Kyra vad de tränade på och varför Jens är så bra.

Kyra Kyrklund: ”Jens vill hela tiden bli bättre”
Jens Fredricson har tränat för Kyra Kyrklund i många år. Här syns tränaren med sin adept på Strömsholm. Foto: Roland Thunholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    När Jens Fredricson i slutet av förra året fick en plats i Sveriges Olympiska Kommittés (SOK) stödprogram Topp och Talang, uttryckte han en tydlig önskan om att lägga fokus på träning. Innan EM i Milano red han tillsammans med lillebrorsan Peder Fredricson för mångåriga tränaren Kyra Kyrklund, professor i ridkonst.

    Precis som resten av Sverige har hon suttit bänkad när Jens och Markan Cosmopolit radat upp nollrunda efter nollrunda på Snai San Siros stora gräsbana.
    – Hästen har en otrolig kapacitet, de har ett fantastiskt samarbete och Jens verkar väldigt självsäker. Han låter hästen göra sitt jobb medan han sköter sitt jobb, säger hon om intrycken.

    ”Hur väl ryttarna har gymnastiserat sina hästar är den centrala frågan för mig”, säger EM-banbyggaren Uliano Vezzani till Ridsport om sin mästerskapsvision, och Jens och Cosmo har minst sagt levererat ett övertygande svar med sitt guldläge inför söndagens final.

    Vi jobbade också lite med piruetter för att kunna samla och korta galoppen, och kunna svänga.

    Kyra Kyrklund om träningen med Jens

    Ett långsiktigt uppbyggnadsarbete med gymnastisering och styrkebyggande ligger bakom – och mellan varven handpåläggning av såväl Rolf-Göran Bengtsson som Kyra Kyrklund.

    Kortare och snabbare

    Träningen med Kyra Kyrklund inför EM-äventyret handlade just om gymnastisering.
    – Det handlade mest om gymnastik – att hästen svarar för så små hjälper som möjligt och att den bär sig korrekt, säger ridprofessorn, som just nu befinner sig på EM-precamp med Portugals dressyrlandslag.

    – Vi jobbade också lite med piruetter för att kunna samla och korta galoppen, och kunna svänga. Det handlar om att kunna samla galoppen utan att hästen blir spänd, och i Jens fall jobbar vi egentligen med att både kunna korta steget och göra det lite snabbare. Först tränar vi på det enda och sedan på det andra.

    Hästen måste kunna släppa ner halsen och balansera sig själv, även om du ger efter. På det sättet kan du kontrollera självbärigheten hos hästen.

    Kyra Kyrklund

    Just att dela upp piruettarbetet är viktigt.
    – Du måste kunna galoppera med ett väldigt kort steg, annars galopperar bakbenen hela tiden för mycket. Du måste kunna göra en bakdelsvändning, där du vänder framdelen runt bakdelen, som trampar på en minimal yta. Och i den där korta galoppen måste du även kunna justera takten. 

    – Hästen måste kunna släppa ner halsen och balansera sig själv, även om du ger efter. På det sättet kan du kontrollera självbärigheten hos hästen. Sedan sätter du ihop de olika delarna till en helhet. Målet är att kunna använda samlingen och vända i bättre balans, förklarar Kyra vidare.

    Jens Fredricson Markan Cosmopolit 13kcl
    Ständiga förfiningar i markarbetet har gjort Jens Fredricson till en guldryttare. Foto: Kim C Lundin
    Jens Cosmo K C L -7
    Jens Fredricson och Markan Cosmopolit har en diger uppgift framför sig. Foto: Kim C Lundin

    – Samling handlar inte bara om att paketera ihop hästen, utan faktiskt om att hästen böjer både hasor, kotor och knäna bak. Då får du den där fjädern i bakbenen, och när du har den kan hästen bära upp framdelen på ett mycket bättre sätt.

    – Just när det gäller Jens och Cosmo jobbar vi mycket på att underlinjen blir kortare så att överlinjen, ryggen, kommer upp som en välvd bro.

    Centrering av tyngdpunkten

    Hon tränar dressyrryttarna på samma sätt, menar Kyra.
    – Det handlar hela tiden om små detaljer för att få allt att ske med mindre och mindre åthävor. Just i hoppningen handlar det mycket om antalet galoppsprång på olika ställen. Och den som kan behärska det bäst utan att störa hästen är också den som kommer att vara snabbast med minst fel.

    Ju mer du kan centrera tyngdpunkten och sitta där, desto lättare blir det för hästen att böja bakbenen under sig och komma upp med fronten.

    Kyra Kyrklund

    När Jens tränar för Kyra rider han i dressyrsadel. Skälet är att vikten fördelar sig annorlunda mot vad den gör i en hoppsadel. Målet är att centrera tyngdpunkten för häst och ryttare, så att man vare sig hamnar framför eller bakom hästen. Med en dressyrsadel underlättas korrektheten i hjälpgivningen, vilket Jens sedan kan ta med sig över i hoppsadeln.
    – Ju mer du kan centrera tyngdpunkten och sitta där, desto lättare blir det för hästen att böja bakbenen under sig och komma upp med fronten. Tänk dig att det är som en gungbräda, där du inte vill hamna framstupa. 

    – Det handlar också om hur ryttaren kan använda sin egen vikt och inte bara hand och skänkel. Om du är före hästen, då får hästen svårt att balansera sig själv. Därför jobbar vi mycket med att centrera tyngdpunkten, fortsätter Kyra.

    Rak på riktigt

    – Rakhet är är också något vi jobbar med, och inte bara att hästen ska se rak ut. Om den hela tiden går med bakbenen åt ena hållet, då kan den inte använda hela kraften i båda bakbenen.

    Skänkelvikningar är favoritövningen här.
    – Det är en fantastisk övning, som gör att hästen måste böja och vinkla bakbenen, och sedan trampa under och i kors.

    Medan vissa ryttare åker hem och glömmer bort vad de har lärt sig, så gör Jens alltid sin hemläxa.

    Kyra Kyrklund

    Kyra betonar vikten av att det verkligen är en skänkelvikning, inte en ”tygelvikning”, som hon kallar det.
    – Hästen måste gå undan för skänkeln.

    Vad är det som gör Jens så bra?
    – Både Jens och Peder är intresserade av att hela tiden prova nya saker. De andra tränar ju också, men när Jens och Peder har kommit till en punkt där de tycker att de kan något, då är de hela tiden öppna för att göra små förändringar för att bli ännu bättre. Ambitionen att bli bättre finns där hela tiden. Medan vissa ryttare åker hem och glömmer bort vad de har lärt sig, så gör Jens alltid sin hemläxa, säger Kyra.

    – ”Om du gör som du alltid har gjort får du samma resultat som du alltid har fått.” Förändring är inte lätt, det kräver ganska mycket av dig att våga släppa det där som fungerar ganska bra, men ändå inte fungerar helt. Att man vågar ta fram det som egentligen är ens problem och det vågar Jens. 

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden