Hoppning
31 augusti 2023 13:18
Ridsportplus

Så gick det i torsdagens hoppning i Milano

EM i hoppningSolen strålade över Milano när den första stora laghoppningen reds idag. Efter att Sverige fått en lysande inledning på EM väntade idag en större utmaning, där de tio bästa lagen skulle sållas ut inför morgondagens avgörande. Och det blev ömsom vin, ömsom vatten – med klart lysande nollor för två ryttare och ett par rivningar var för övriga.

Så gick det i torsdagens hoppning i Milano
Wilma Hellström och Cicci BJN hade inte sin bästa dag med åtta fel. Foto: Kim C Lundin

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Idag står den första stora laghoppningen, som även fungerar som individuellt kval i mästerskapet, på programmet. Klassen drar igång klockan 13.15 och har 84 ekipage till start. Sverige leder efter den inledande tidshoppningen och har därför fördelen att gå ut sist av de 15 lagen.

    Hoppningen beräknas pågå till cirka 17.30, och därefter går de tio bästa lagen efter onsdagen och torsdagens klasser – samt de individuella ekipage som är bland de 50 bästa – vidare till lagfinalen i morgon fredag, som har samma upplägg som dagens klass.

    Liverapportering om svenskarnas ritter och andra höjdpunkter

    Det är riktigt varmt i Milano när klassens första ryttare, individuellt startande Konstantin E. van Damme från Bulgarien, kommer in på banan med sin Caesar Z. Banan är en rejäl utmaning och van Damme river tidigt tre av hindren och väljer att utgå.

    Klassen inleds med 25 ryttare som endast rider individuellt, och efter sju ekipage är dansken Lars Pedersen bäst med 6 fel i dagens runda.

    Larspedersennollakcl2
    Lars Pedersen fick 6 fel med Boegegaarden Gladiola. Foto: Kim C Lundin
    Swb Independent K C L-4
    SWB-valacken Independent, som rids av Turkiets Efe Siyahi, hade ingen bra dag på jobbet. Foto: Kim C Lundin

    Österrikes femteryttare Stefan Eder, med startnummer tolv, blir den första som klarar banan felfritt. Dock drar även han på sig ett tidsfel med Condaro, men Eder toppar nu klassen med totalt 7,69 fel.

    Petronella får två rivningar

    Petronella Andersson, som endast rider individuellt, var inte nöjd med gårdagens runda som resulterade i åtta fel med Castres van de Begijnakker Z.
    – Jag har tittat på gårdagens runda, klart jag är lite besviken men jag lägger inte för mycket vikt vid det. Castres känns pigg och fräsch, sa hon till SVT inför klassen.

    Idag föll inhoppet i trekombinationen men sedan såg det bra ut även om hon fick kämpa emellanåt – dock föll även bakbommen på den allra sista oxern och Petronella får lägga åtta fel till sina tidigare rivningar, vilket ger henne totalt 13,15 fel.

    Petronella Castres K C L -6
    Petronella Andersson klarade den stora vattengraven. Foto: Kim C Lundin

    Så kom då äntligen den första felfria rundan inom tiden, med startnummer 24. Rutinerade tysken Christian Kukuk klarade precis maxtiden med Mumbai men levererade en runda som var enligt skolboken. Han står nu på totalt 2,04 fel.

    Kukuk Mumbai K C L -5
    Christian Kukuk satte klassens första dubbelnolla med Mumbai. Foto: Kim C Lundin

    Sist ut bland de individuella, Frankrikes Olivier Perreau, ville inte vara sämre och var felfri med GL Events Dorai d’Aiguilly.

    Nu är det tio minuters paus innan lagryttarna i de lag som placerade sig som nummer 11-15 igår startar.

    Petronella Andersson hyllade sin häst i intervjun med SVT efter sin runda.
    – Det kändes väldigt bra idag, vi började bra. Jag bytte galopp lite sent in mot trekombinationen, så vi blev inte klara i tid. Den sista linjen var svår, Castres försökte verkligen men det gick inte vägen. På det stora hela är jag väldigt nöjd med hans insats. Han har en ganska speciell teknik, men hans vilja är stark, han vill verkligen göra jobbet, sammanfattar hon.

    Underlaget är en utmaning, menar Petronella.
    – Underlaget är inte det bästa men det är samma förutsättningar för alla. Annars är det en bra bana, det är betydligt större idag. Jag tror sista linjen är det svåraste, det är väldigt kort där och hästarna är lite trötta efter en lång bana.

    Mur Stopp O Succe Kcl-1
    Polens Adam Grzegorzewski fick problem på den spektakulära muren. Foto: Kim C Lundin

    Christian Kukuk, klassens första felfria, var självkritisk i intervjun med SVT.
    – Jag är väldigt glad över min runda, men som den perfektionist jag är så gjorde jag det lite svårt för min häst när jag la till ett extra språng. Men Mumbai gjorde sitt bästa hela vägen, berömde tysken sin häst.

    Lagtävlingen är igång

    Bland lagen rankade 11-15 efter gårdagen satte Armando Trapote nu en nolla som första lagryttare för Spanien, i sadeln på Tornado VS.

    Rutinerade Maikel van der Vleuten hade något bra på gång men fick med sig ett ynka tidsfel med O’Bailey vh Brouwershof N.O.P. – holländaren bjöd på ett minst sagt engagerat minspel.

    Minael V D Vleuten K C L-6
    Foto: Kim C Lundin
    Minael V D Vleuten K C L-7
    Maikel van der Vleuten kämpade sig runt. Foto: Kim C Lundin

    Hans lagkamrat Jur Vrieling såg till att sätta mästerskapets första dubbelnolla med Long John Silver 3 N.O.P. – en viktig upphämtning för det nederländska laget, som hade en mindre bra dag igår.

    Jur Vrielimg Long John Silver Ned K C L -3
    Jur Vrieling toppar individuellt med Long John Silver 3 N.O.P. när det nu är dags för de bästa lagen. Foto: Kim C Lundin

    Polen, Ungern och Portugal har nu haft samtliga lagryttare inne och det är inte troligt att någon av dem tar sig vidare till fredagens final, dit de tio bästa lagen går. Nederländerna stannar på 19,29 fel och toppar i denna startgrupp, före Spanien som fick totalt 21,59 fel.

    Dags för de 10 bästa lagen

    Nu är det dags för de tio bästa lagen, där britterna är först ut. Ben Maher visar klassen direkt med Faltic HB, som sätter en nolla. Hittills har endast fem ekipage av de 50 som startat hoppat felfritt.

    Maher Faltic K C L-2
    Ben Maher och Faltic HB över planket. Foto: Kim C Lundin

    Michael Duffy ger Irland en bra start på laghoppningen, då han är felfri med Casall-stoet Cinca 3. Många trodde på Marcus Ehning som en av storfavoriterna innan mästersskapet men hans Stargold är i och känner på flera hinder och ett faller på vägen mot mål. Individuellt stannar tysken på 6,72 fel, vilket ger en lång uppförsbacke för egen del.

    Duffy Irl K C L-5
    Michael Duffy och Cinca 3. Foto: Kim C Lundin

    Steve Guerdat såg ut att ”take a walk in the park” med sin Dynamix de Belheme – felfritt och upp i individuell ledning på ynka 0,43 fel, vilket sätter extra press på Sverige.

    Steve Guerdat Dynamix K C L-5
    Steve Guerdat på väg mot felfritt med Dynamix de Belheme. Foto: Kim C Lundin
    Steve Guerdat Dynamix K C L-13
    Guerdats signatur – att låta sina hästar beta efter avslutad ritt. Foto: Kim C Lundin

    Henrik ger Sverige en j*kla skön start

    Henrik von Eckermann delade med sig av sina tankar om banan innan start.
    – Det kommer hända väldigt mycket idag, det är en helt annan bana än igår. För egen del känns det bra, vi hinner se ett par ekipage trots att vi startar först i laget.

    Men man är inte världsetta för inte – von Eckermann svarade direkt på Guerdats insats och levererade en stabil nolla med debutanten Iliana. Sverige är med i matchen!

    – Det var en jä*la skön start, konstaterade Henrik von Eckermann efter ritten.

    – Det var otroligt skönt att sätta nollan, på det sättet hon gjorde det. Ridningen funkade riktigt bra. Jag var nöjd med rundan, den här distansen ner till trekombinationen var jag lite öppen med, så jag tog ett extra språng där. Hon är så försiktig så jag kunde hålla henne väldigt lugn in, jag är glad över den planen, säger han till Ridsport.

    Henrik V Eckermann Iliana K C L -1
    Henrik von Eckermann levererade med Iliana. Foto: Kim C Lundin
    Henrik V Eckermann Iliana K C L -2
    Svenska teamet. Foto: Kim C Lundin

    Wilma och Cicci hamnar trångt

    Wilma Hellström inledde stabilt med en laddad Cicci BJN, men när även hon tog åtta språng fram till trekombinationen såg det ut att bli för trångt och inhoppet föll. Därefter blev stoet allt starkare och efter att ha känt på flera hinder föll det allra sista hindret, som för så många andra. Ekipaget står nu på 9,50 fel individuellt, och förhoppningen är att deras resultat kan bli strykresultat.

    Wilma Cicci K C L-9
    Wilma Hellström och Cicci BJN. Foto: Kim C Lundin
    Wilma Cicci K C L-1
    Foto: Kim C Lundin

    När det är halvtid så är ställningen i toppen densamma – Sverige toppade före Schweiz och Tyskland.

    – Jag är inte nöjd, jag ville förstås hoppa felfritt. Jag skulle gått på sju steg in i trekombinationen. Och till sista hindret tänkte jag för mycket på frambommen, och så fick jag bakbommen istället. Det är vad det är, det är bara på det igen. Hon gjorde det ändå bra, sa en besviken Wilma Hellström efter ritten.

    Weisshaupt Zineday K C L-8
    Tysken Philipp Weishaupt är ny ledare individuellt med Zineday. Foto: Kim C Lundin

    Efter två rivningar från Schweiz Edouard Schmitz ligger laget nu på som bäst fyra fel, vilket stärker Sveriges ledningsposition.

    Jens klarar första åket, andra mellantiden

    Så kom Jens Fredricson och Markan Cosmopolit in på banan. De tog den första svåra linjen utan en blinkning och fortsatte med samma kyla i mål – felfritt och fortsatt i topp individuellt!

    Jens Cosmo K C L -3
    Jens Fredricson – Markan Cosmopolit gjorde ännu en felfri ritt och behåller sin ledning. Foto: Kim C Lundin

    – Det var enligt plan, sa Jens efter ritten, så som han ofta säger. Han hoppade precis som jag hade tänkt mig. Kanske lite låg på tvåan men jag chansade vände upp lite där, annars hoppade han super.
    – Jag har inte så mycket känslor, jag är lugn, visslar lite. Det gäller att kunna sända en bra känsla både till hästen, till sig själv och sitt team. Jag brukar tänka att nu är jag här, får vara med. Många sitter där hemma och skulle vilja vara med, det är mycket sämre läge.
    Jens berättar att lugnet är något som han har utvecklat med tiden.
    – Jag undviker att vara så glad, nu ska jag titta på ritten och försöka rida felfritt imorgon. Det är första åket, andra mellantiden, om man jämför med slalom. Om jag rider nolla fortsatt så vinner jag guld, konstaterar han.
    Jens berättade dagen innan att han lyssnade på hårdrock, Five Finger Death Punch, innan onsdagens ritt. Vad lyssnade han på idag?
    – Idag behövdes ingen musik, jag var så på hugget.

    Storbritanniens Harry Charles rev tidigt i banan med Casquo Blue, och det blev ytterligare en bom ner – laget klarar sig precis vidare till fredagens omgång som tionde och sista lag.

    Frankrikes Julien Epaillard måste nu vara felfri med Dubai du Cedre för att laget ska ta sig vidare. Han höll nollan och ligger kvar på sin individuella fjärdeplats, och även om fransmännen får hoppa vidare är de borta från tätstriden med sina 22,47 fel och en niondeplacering.

    Epaillaird Dubai-5
    Julien Epaillard – Dubai du Cedre nollade och behåller sin individuella fjärdeplats inför nästa runda. Foto: Kim C Lundin

    Danmarks lag har haft en sämre dag och även Andreas Schou får nu se bommar falla bakom sig och Darc de Lux. Åtta fel blir det idag och danskarna är ute ur lagtävlingen som tolva på 37,84 fel.

    Så är det dags för storfavoriten Martin Fuchs, Schweiz. Fuchs, som har ett individuellt guld och silver från EM 2019 och 2021, beskrev Leonie Jei som ett jetflygplan i en intervju med SVT före klassen.

    – Det är alltid skönt att sitta på en häst som honom – han hoppar med så mycket scope. Han kan fortfarande bli lite stressad och nervös på framridningen, något som brukar bli värre ju längre tävlingen går, så det viktiga för mig är att ge honom bra självförtroende. Det är det jag jobbar mest med, konstaterar han.

    Idag får Leone Jei får ledas in på banan där Fuchs sitter upp, men de inleder felfritt och skarpt. Som för så många andra faller sista hindret där de tar med sig bakbommen.

    Svår Uppsitt Leone Jei-1
    Leone Jei får ledas in på arenan där Martin Fuchs, Schweiz, sitter upp. Foto: Kim C Lundin

    Rolf och Zuccero kickar sig till två ner

    Rolf-Göran Bengtsson och Zuccero ser starka ut, men river två hinder – de touchar även sista hindret, men bommen ligger kvar. Totalt blir det åtta fel, vilket puttar ner Sverige till andraplatsen bakom Tyskland.

    Rgb Zuccero Team K C L -6
    Rolf-Göran Bengtsson – Zuccero. Foto: Kim C Lundin

    – Det var bättre igår, konstaterar Rolf-Göran Bengtsson efter ritten och berättar att det blev lite för mycket kickar, lite korsgalopp och någon ryttarmiss. Men han är optimistisk inför morgondagen.

    – Ju mer de hoppar nu, desto tröttare blir de, så jag tror inte det ska vara så mycket kvar av den där överskottsenergin. Jag hoppas att han inte kickar imorgon så vi kan rida med lite mer flyt.
    – Nu får vi ta oss samman och hoppa nolla imorgon.

    Rgb Zuccero Team K C L -9
    Zuccero kickade en del och fick lite korsgalopp. Rolf hoppas på en mer fokuserad ritt på fredagen när lite mer av överskottsenergin försvunnit. Foto: Kim C Lundin

    Fortsatt svensk ledning – men inte i lagtävlingen

    När dagens tävlingar är slut är det fortsatt svensk ledning individuellt genom Jens Fredricson och Markan Cosmopolit, med Henrik von Eckermann och Iliana på femte plats. Laget har dock tappat sin ledning till Tyskland inför fredagens lagfinal. Men det är oerhört lite som skiljer Sverige och Tyskland åt, 0,21 fel/poäng, det vill säga mindre än ett tidsfel. Allt kan hända och hoppet om två svenska EM-guld lever även vid fredagens omgång, där förbundskapten Henrik Ankarcrona meddelat att han kommer att ha samma startordning för laget som under torsdagen.

    Rgb Zuccero Team K C L -2
    Henrik Ankarcrona planerar samma laguppställning för morgondagen. Foto: Kim C Lundin

    – Som helhet om man ska se till tävlingen så … mer spännande kan det ju inte vara. Sedan hade vi ju förhoppningen att det inte skulle vara så spännande.
    – Henrik rider en fantastisk fin runda. Wilma hade kanske nerver idag, vilket inte är konstigt. Det är en känslig häst. Kanske ett felbeslut på kombinationen där, med ett språng mindre där hade det kanske sett annorlunda ut. Jens är strong, inte så mycket att säga där, han gör vad som behövs. Rolfs häst debuterar i mästerskap, är kanske den som har gjort minst. Den kom i korsgalopp där, kunde inte samla kraften över plankan och blev lite störd efter det. Det hade varit bättre med ett ner.
    – Överlag ser hästarna fortfarande fräscha ut.
    – I slutändan är det den som gör minst misstag kommer att stå överst på pallen. Idag gjorde vi en del misstag.
    – Vi fokuserar på varje runda och får se hur långt det tar oss, vi har ett bra läge och ska bara se till att förvalta det.

    Med en 50:e plats individuellt nådde Petronella Andersson idag precis över gränsen för att starta även i fredagens runda. Hon har dock valt att stryka sig.

    Dagens bana

    Banbyggaren Uliano Vezzani har satt ihop en 1,60-bana med totalt 14 hinder och 17 språng, som sträcker sig över 565 meter. Tempot är 400 meter per minut och banan innehåller en trekombination, en tvåkombination samt en rejäl vattengrav – över fyra meter lång.

    Dagens klass rids med bedömning A, utan omhoppning.

    Svenska ryttarnas startnummer

    Nr 16 Petronella Andersson/Castres van de Begijnakker Z (endast individuellt)
    Nr 54 Henrik von Eckermann/Iliana
    Nr 64 Wilma Hellström/Cicci BJN
    Nr 74 Jens Fredricson/Markan Cosmopolit
    Nr 84 Rolf-Göran Bengtsson/Zuccero

    SVT Play direktsänder klassen

    Startlista individuellt
    Liveresultat individuellt
    Startlista lag
    Liveresultat lag
    Banskiss

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden