Hoppning
5 juli 2023 22:44
Ridsportplus

Landslagsledningen inför de ungas EM: ”Hjärtat säger att vi kan gå hela vägen”

EM för ungaPå onsdagen rullade de unga svenska landslagsryttarna och deras hästar ner mot EM i Italien efter avslutat precamp. Ridsport har pratat med landslagsledarna om vägen till EM-lagen, "genrepet" i Mantorp och medaljchanserna. Läs vad Henrik Lannér och Sofia Bengtsberg säger här.

Landslagsledningen inför de ungas EM: ”Hjärtat säger att vi kan gå hela vägen”
De svenska juniorryttarna har varit framgångsrika under säsongen. Foto: Jonna Sundblad Voorn

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Nästa vecka är det dags för EM i hoppning för unga ryttare i italienska Gorla Minore utanför Milano. Sverige har lag i alla kategorier, children, junior och young rider, och precampen har just avslutats i Helsingborg. Teambuilding med något som liknar ”Fångarna på fortet”, padelspel, middag och möte med genomgång av tävlingsrutiner, ”vem som ansvarar för vad och hur folk vill ha det” har varit fokus under ledning av landslagsledarna Henrik Lannér och Sofia Bengtsberg.

    Under onsdagen rullade hästlastbilarna mot Italien, flera samåker, och stämningen i truppen är god.
    – Det är ett bra gäng och det är en bra känsla, säger Henrik Lannér som är ledare för young rider och junior.
    Childrenledaren Sofia Bengtsberg instämmer:
    – Känslan är väldigt bra, det har den varit hela året. Jag känner mig nöjd och förväntansfull inför EM.

    Självklar stomme på juniorsidan

    Vägen fram till EM-uttagningen har gått via nationshoppningar, olika OBS-tävlingar och en samlad bedömning av hästens kapacitet och ryttarens rutin och förmåga. Självklart har också uppbackning, resultat och form vägts in.

    – På junior var stommen rätt så självklar, där har det varit sex ryttare hela vägen men i slutändan måste någon bli kvar hemma, säger Henrik Lannér som valde att sätta Tilda Sandstedt som första juniorreserv på hemmaplan.
    – Tilda har också gjort väldigt bra resultat och det kändes tufft att välja bort henne. Hon hade kommit med många andra år, men just i år har vi ett väldigt starkt juniorlag och vi kan inte ta med fler ryttare än det finns platser. Nu har hon varit och gjort ett bra NM.

    Nikita har hoppat större, det är också en jättefin häst liksom T-Gavoli, men hingsten bedömer vi kanske är snäppet mer ”competitive”.

    Henrik Lannér om Ebba Danielssons EM-häst

    Ebba Danielsson har presterat på väldigt hög nivå under hela säsongen med flera hästar, men kommer till juniormästerskapet med en för henne ny häst i sammanhanget. Hästen i fråga är hingsten Equus Tame, som Ebba inte har ridit alls lika länge som hon har ridit sina andra topphästar T-Gavoli Z och Nikita van de Vosberg.

    – Nikita har hoppat större, det är också en jättefin häst liksom T-Gavoli, men hingsten bedömer vi kanske är snäppet mer ”competitive”. Det är en tidshoppning första rundan som är viktig. Det är inget fel på de andra, men formmässigt bedömde vi att det var den som kunde prestera bäst just nu. Vi får se sedan om jag hade rätt, säger Henrik Lannér.

    Det är en sådan där som vi kommer att få se lång tid framöver. 

    Henrik Lannér om Liam Nilsson som gör EM-debut

    Liam Nilsson är den karismatiska unga killen som i snabb takt har tagit sig an internationella utmaningar med en imponerade skara kapabla hästar. Tillsammans med vapendragaren Zäta C gör han nu EM-debut som junior, och Henrik Lannér är nöjd med sitt val.
    – Han är väldigt intresserad och engagerad i sporten, och han lägger ner mycket tid på att rida många hästar. Det är en sådan där som vi kommer att få se lång tid framöver. 

    Ebba Danielsson Och Equus Prisutdelning Kopiera
    Ebba Danielsson och Equus Tame gör EM ihop. Foto: Privat
    Linn Arvidsson-glenmorangie2 220712 Rt
    Linn Arvidsson och Glenmorangie gör debut i junior-EM. Foto: Roland Thunholm

    Linn Arvidsson har i sin tur ridit children-EM och gjorde i fjol NM som junior – ett bra mellansteg när man tar klivet från children till junior, tycker Henrik Lannér. Hon rider familjeuppfödningen Glenmorangie med vilken hon är supersynkad.

    Därtill kommer Ida Selin med Indian Gold och Cornelia Wallenborg med Manick, som var i individuell final förra året.

    Svårare att välja ut YR-laget

    På young rider var det inte lika självklart från start, berättar Lannér. Där har uttagningen varit mer av patiensläggning med några grönare kort och några som har behövt visa formen.
    – De är ju så pass rutinerade och hästmänniskor, så de hade inte velat åka om de inte hade känt sig redo. De ville nog själva känna under våren och försommaren att de fick svaren de ville ha, och det tycker jag att vi har fått. Till slut brukar det bli att laget tar ut sig själv, säger Henrik Lannér.

    Mathilda Bohlin har främst ridit mästerskap på ponny, men har gjort starka insatser med sin Domino van de Zuuthoeve.
    – Han har stort förtroende för henne, säger Henrik Lannér.

    I en perfekt värld hade vi haft ett halvår till på oss, men det behöver inte betyda att det inte kommer gå bra.

    Henrik Lannér om sitt YR-lag

    Joel Torstenson är också färsk i mästerskapssammanhang på den här nivån, men sitter även han på fina resultat med en mycket kapabel häst i Joker Ek. Kajsa Björe har inte ridit Lincourt Luidam under så lång tid, men duon har ändå hunnit visa på mästerskapspotential. Ungefär så summerar Henrik Lannér en del av sin YR-trupp.
    – I en perfekt värld hade vi haft ett halvår till på oss, men det behöver inte betyda att det inte kommer gå bra, säger Henrik Lannér.

    Beata Hermelin gjorde en stark insats på junior-EM i fjol med Obession Night och tillsammans finns de nu med bland YR-ekipagen.
    – Det är ett rätt så stort kliv, även om det inte verkar så mycket i centimeter. Svårighetsgraden mellan junior och young rider skiljer rätt mycket, och det ställer också ganska stora krav på hästmaterialet. De har hoppat bra i 1,50 vilket krävs, säger Henrik Lannér.

    Svårighetsgraden mellan junior och young rider skiljer rätt mycket, och det ställer också ganska stora krav på hästmaterialet.

    Henrik Lannér

    Philip Svitzer gör i sin tur sitt tredje EM. Han var uttagen att rida som U25 på NM, men efter att ha visat god form med Alida Nike i Göteborg i samband med midsommarhelgen var EM-biljetten klar. Därmed fick han stå över NM, som han hade kunnat rida med sin andra häst Exclusief.
    – Vi ville att han skulle hålla sig hemma och trimma sin häst, och då fick det bli så.

    Värdefullt träningstillfälle i Mantorp

    De flesta ryttarna, både bland juniorer och YR, är födda in i hästfamiljer med stark uppbackning på alla plan.
    – Jag säger inte att man måste ha en hästfamilj, men det hjälper ju till. Du får mycket gratis om du har hästarna hemma och föräldrar som har kunnandet. Det betyder inte att vi inte kommer att få se andra utan hästfamilj på mästerskap, för det kommer vi också att göra, säger Henrik Lannér.

    Jag säger inte att man måste ha en hästfamilj, men det hjälper ju till.

    Henrik Lannér

    Flera av de uttagna ryttarna red på Mantorp Horse Show for Upcoming Stars i maj, där banorna byggdes av EM-banbyggaren Andrea Colombo. På önskemål från landslagsledningen reds tävlingen i ett mästerskapsliknande format, med en tidshoppning först och flera rundor som räknades ihop fram till finalrundan.

    Beata Hermelin
    Beata Hermelin och Helena Holms Obsession Night har klivit upp till YR-EM. Foto: Jonna Sundblad Voorn
    Ida Selin Indian Gold
    Ida Selin och Indian Gold är baserade hos Vincent Voorn i Nederländerna. Foto: Jonna Sundblad Voorn

    – Jag tror det var nyttigt för de ryttare som var med. Vi har duktiga banbyggare i Sverige också, men varje banbyggare har sin signatur och sätter sin prägel på banan. Det är speciellt att rida en tidshoppning första dagen, det gör man egentligen bara på EM, och jag tror det är bra att ha ridit det innan. Vi får inte så många chanser att träna på det, säger Henrik Lannér.

    Lärdomarna var flera.
    – Han byggde med ganska tajt maxtid, och han byggde annorlunda rent tekniskt. Det var lite öppnare i distanserna, som man ofta bygger internationellt. Där ska man kunna rida hästen i ett lite högre tempo, med lite längre galoppsprång, och ändå kunna sätta ihop och ha hästen i balans.

    Målet är medalj

    Det är en stark trupp menar Henrik Lannér, men det är lite tuffare att ta sig fram i konkurrensen på YR-nivån.
    – Utan att slå för mycket på trumman så har vi ett jättestarkt lag på juniorsidan. De har varit på de tre svåraste nationshoppningarna i år, och varit fyra, etta och tvåa. De har gjort det så bra det bara går, men det behöver inte betyda att det blir medalj.

    – Med young rider är det alltid svårare, där krävs det som sagt ett helt annat hästmaterial. Nu har vi kokat ihop det här laget och det är bra ryttare och bra hästar, även om vissa av dem är något gröna på den här nivån, och det känns som att vi har fått ihop ett starkt gäng där också.

    De har varit på de tre svåraste nationshoppningarna i år, och varit fyra, etta och tvåa.

    Henrik Lannér om sitt starka juniorlag

    Målsättningen är medalj i lag och någon individuell medalj – om det vill sig väl.
    – Man ska inte snacka om tur, men man ska ändå ha lite flyt. Det ska gå lite vår väg, då kan vi gå hur långt som helst. Det är väldigt tuff konkurrens och alla hästar behöver komma fram bra.

    – De som gör fel, för fel kommer det att bli, behöver göra det i rätt runda. Har vi två dåliga resultat ska de helst vara i två olika rundor, är de i samma så är det kört, då är det ett annat lag som tar din plats. Sedan är det upp till dem att prestera, säger Henrik Lannér som flyger ner på söndag, lagom till veterinärbesiktningen.

    Att ha med sig ett tydligt mål är viktigt, menar han.
    – Jag tror att det är jätteviktigt. Däremot måste man vara realistisk, annars tror inte folk på det. Om inte hjärtat säger att det går, då ska man inte säga det. Då känner folk att det bara är luft, och det tror jag till och med kan ge sämre förutsättningar.

    – Här tror jag verkligen att vi har en chans att nå våra mål. Juniorerna har bevisat att de kan göra det. Jag säger inte att YR-ryttarna inte kan göra det, men de har lite längre väg att gå.

    Sofia Bengtsberg
    Sofia Bengtsberg är förväntansfull inför EM. Foto: Susanne Högdahl

    Rutinerade childrenhästar

    Sofia Bengtsberg har också målet klart, liksom hennes lagryttare.
    – De har själva en hög målsättning som de tillsammans har kommit fram till, där det kommer krävas väldigt många felfria rundor. Men det första målet handlar naturligtvis om att ta sig till lagfinalen, säger hon.

    Utmaningen med att ta ut childrenryttare handlar i mångt och mycket om att det är svårt att hitta så unga ryttare med rutin.
    – Man föds ju inte med erfarenhet, säger hon.
    – Det är första gången på storhäst och det är ett fåtal som kommer med redan som 13-åringar.

    De har själva en hög målsättning som de tillsammans har kommit fram till, där det kommer krävas väldigt många felfria rundor.

    Sofia Bengtsberg om childrenryttarnas EM-mål

    Undantaget är Nikki Andersson som rider K&T Cabaque. Valentina Jarl togs också ut som 13-åring fjol, men dessvärre var hennes häst Cum Laude halt vid besiktningen. I år rider hon Tiger Rose.
    – Jag tror ändå att hon kommer ha en väldig nytta av att ha varit med, säger Sofia Bengtsberg.

    Även om ryttarna kanske inte har varit med så länge, är flera av hästarna desto mer rutinerade. Inte minst svårklasshästen Gurra Hop som rids av Wilma Linell, och Järta som har gått children-EM innan. Järta rids av Alice Nordberg. Vero som rids av Fabian Tollig har i sin tur tävlats av Fabians mamma Ellen Brunes.
    – Att vi har väldigt erfarna hästar är en fördel, säger Sofia Bengtsberg.

    Avgörande att ”kunna följa rälsen”

    Hon är också glad över möjligheten med Mantorp Horse Show for Upcoming Stars. Även om de unga ryttarna fick testa på Andrea Columbos banor i Gorla Minore tidigare i våras, var det nyttigt att göra det igen, menar hon.
    – Han bygger väldigt bra och ställde rätt frågor i rätt kategori. Du kan inte ställa samma frågor i children som i young rider. Han är duktig på att definiera vem han bygger åt och får ändå utslag. Han bygger fair och schysst, och det inbjuder till god ridning och bra rytm. Han vill inte sätta dit någon, utan det blir fel av rätt anledning, säger Sofia Bengtsberg.

    Öppna distanser gör att du hela tiden måste känna hästen, du måste känna galoppen och rytmen.

    Sofia Bengtsberg om EM-banbygget

    Precis som Henrik Lannér ser hon att det är mer öppna distanser i internationella sammanhang. Framgångsnycklarna är klara.
    – Just det här med att kunna följa rälsen, att vara på spåret och att vara på linjen – det är viktigt. Tappar du linjen har du tappat linjen två hinder bort. Öppna distanser gör att du hela tiden måste känna hästen, du måste känna galoppen och rytmen. Med öppna distanser är det lite längre mellan hindren och det gäller att hästen inte blir för öppen i formen och blir flack, utan att den kan bibehålla spänsten i galoppen och rytmen hela banan ut. Det är de små nyanserna som gör det, säger Sofia Bengtsberg.

    Nerverna spelar in

    De svenska childrenryttarna står sig bra, även om de inte har tagit så många topplaceringar under våren.
    – Vi är bland de bättre lagen och har absolut god chans till en bra placering. Men vi får inte glömma bort att det är jätteunga ungdomar, och när det kommer till laghoppning blir det alltid en hel del nerver och en hel del tankar och känslor. Det är mycket som ska hanteras.

    Vi får inte glömma bort att det är jätteunga ungdomar, och när det kommer till laghoppning blir det alltid en hel del nerver.

    Sofia Bengtsberg

    Storsatsande Mathilda Hansson, som både visat framfötterna på häst och ponny, finns inte med bland de uttagna childrenryttarna med sin Hello HX som hon istället rider i Falsterbo. Förklaringen är enkel.
    – Man kan inte rida både ponny och children eftersom du bara får rida ett EM. Hon har varit jättestark på både children och ponny, men där har vi gjort ett val i samråd, säger Sofia Bengtsberg.

    Ponny-EM i hoppning, dressyr och fälttävlan går i franska Le Mans den 27-30 juli, och där räknar Sofia Bengtsberg med att släppa laget inom kort. Att Mathilda Hansson är en av ryttarna tillsammans med sin nya superstjärna Helga TH.O. är ingen avancerad gissning. Vilka fler det blir återstår att se.

    Sveriges unga EM-ekipage

    Children
    Wilma Linell – Gurra Hop
    Valentina Jarl – Tiger Rose
    Fabian Tollig – Vero
    Alice Nordberg – Järta
    Nikki Andersson – K&T Cabaque

    Junior
    Ida Selin – Indian Gold
    Ebba Danielsson – Equus Tame
    Cornelia Wallenborg – Manick
    Linn Arvidsson – Glenmorangie
    Liam Nilsson – Zäta C

    Young rider
    Mathilda Bohlin – Domino van de Zuuthoeve
    Joel Torstenson – Joker Ek
    Kajsa Björe – Lincourt Luidam
    Beata Hermelin – Obsession Night
    Philip Svitzer – Alida Nike

    Europamästerskapen i hoppning för unga ryttare går i år i italienska Gorla Minore den 10-16 juli. 

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden