Sportnytt
27 april 2021 16:04
Ridsportplus

Långa listan till OS klar — många frågor saknar svar

OS i TokyoVad händer om någon blir sjuk i covid-19 under tävlingen? Får det förekomma publik? Många frågor inför årets OS är ännu obesvarade. Samtidigt funderar de tre svenska förbundskaptenerna på hur ekipagen ska tas ut i ett läge där antalet tävlingar är begränsat.

Långa listan till OS klar — många frågor saknar svar
Förbundskaptenerna Henrik Ankarcrona (hoppning), Bo Jenå (dressyr) och Fredrik Bergendorff (fälttävlan) har fullt upp med planeringen inför OS i Tokyo. Foto: Roland Thunholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Strategin blir att ta ut OS-ekipagen så sent som möjligt. Det säger dressyrens förbundskapten Bo Jenå.
    – Både hästar och ryttare behöver komma i gång med sitt tävlande. Vi gör inga hastverk i uttagningen, och som alltid är det ekipagens förmåga att få höga procent, och den varaktighet de gör detta med, som blir avgörande, säger Bo Jenå, som håller kontakt med toppryttarna på olika sätt.
    – Vi arrangerar förbundsträningar under ledning av Lussan Nathhorst för ekipage i Sverige, och planerar att besöka våra ryttare i Tyskland och på kontinenten så snart det är möjligt,

    Inom fälttävlan var möjligheterna att tävla begränsade under stora delar av 2020.
    – Många kunde tävla en del under hösten, men för andra har det blivit en 14 månader lång försäsong, säger förbundskapten Fredrik Bergendorff.
    – Jag hoppas verkligen att säsongen ska komma i gång i vår, även om vi vet att England ställer in Badminton och Tyskland har avblåst säsongspremiären i Luhmühlen.

    ”Vi behöver alla ryttare”

    Tokyo-maskot
    OS-maskoten Miraitowa. Namnet är en kombination av de japanska orden för framtid (mirai) och evighet (towa) och symboliserar förhoppningen om att spelen i Tokyo ska ge en framtid av evigt hopp hos världens befolkning.

    Ju fler tävlingar som erbjuds, desto större urval kan Fredrik Bergendorff ha när han utser OS-ryttarna.
    – Yngre ryttare eller ryttare med yngre hästar kan behöva fler tävlingar för att komma ifråga, medan rutinerade ekipage kan klara sig med någon uppvärmningstävling och två större tävlingar.
    – Vi behöver alla ryttare, så jag hoppas och tror att några ryttare med mindre erfarenhet kan visa sig aktuella för en OS-plats. Det är också upp till bevis för alla ekipage. Ingen kan vara säker på en OS-plats i förväg.

    Hoppekipagen är de som har haft bäst förutsättningar att förbereda sig. Förbundskapten Henrik Ankarcrona ser ingen anledning till oro, om inte tävlingsstoppet som en följd av EHV-1-viruset blir alltför långt.
    – Det krävs tävlingar för att förbereda sig och att hålla hästarna i tävlingskondition.

    De hoppekipage som var kvalade i fjol har sedan dess behövt meritera sig ytterligare, och det är gjort, säger Henrik Ankarcrona, som liksom de övriga förbundskaptenerna kommer att ta ut ryttarna så sent som möjligt inför OS, som inleds i Tokyo den 24 juli.

    Långa listan inskickad

    Redan i mars skickade Annika Ersgård, teamledare för den svenska ridsporttruppen, in den långa listan med över 100 personer som kan komma att ackrediteras till OS i Tokyo.

    Däribland finns ryttare med hästskötare, hästägare, förbundskaptenerna, landslagsveterinärer samt alla andra som kan bli aktuella för ridsportens OS-team.
    – Vi har inte fått några instruktioner om att hålla nere antalet ackrediterade personer på den långa listan. I år har vi extra många personer för att kunna ha ersättare om någon skulle bli sjuk. Beskedet är också att deltagarna i truppen inte behöver vara vaccinerade mot corona för att få åka, säger Annika Ersgård.

    En del av förberedelserna klarades av redan i fjol. Skottkärror och grepar är inhandlade sedan länge, det finns ett förslag till klädsel som ligger hos Svenska Olympiska Kommittén för godkännande, och tidsplanen från i fjol ligger fast.

    Den innebär att hästarna ska stå i karantän i Aachen en vecka före avfärd, innan de flygs österut vid tre olika tillfällen, med dressyrhästarna först.

    Svaren kommer senare på vissa frågor

    Men det finns annat som ännu är oklart.

    Vad händer om någon i truppen blir sjuk, som en veterinär – kan den ersättas då?

    Eller hästskötarna som delar rum; hamnar båda i karantän om en av dem blir sjuk i covid-19?
    – Vi har ställt en rad sådana frågor men hittills bara fått höra att svaren kommer senare, säger Annika Ersgård.

    Fakta

    OS i Tokyo

    Tokyo-istock-1209589993
    OS ska arrangeras i Tokyo, Japan. Foto: iStockphoto

    Tidsplan

    • 21 juni: Sista dag för att uppnå kvalgränser.
    • 5 juli: Sista dag att anmäla ekipagen till OS.
    • 23 juli: OS invigs.
    • 24–28 juli: Dressyr.
    • 29 juli–2 augusti: Fälttävlan.
    • 3–7 augusti: Hoppning.

    Sverige får skicka lag med tre deltagare samt en reserv på plats i de tre OS-grenarna.

    13 ryttare ingår i SOK:s Topp och talang, och har därmed extrahjälp med förberedelser. Att ingå i talanggruppen är ingen förutsättning för att få rida OS, och innebär heller inget löfte om en OS-plats.

    Ryttare i SOK:s Topp och talang:

    Hoppning

    • Douglas Lindelöw
    • Fredrik Jönsson
    • Henrik von Eckermann
    • Malin Baryard Johnsson
    • Peder Fredricson

    Dressyr

    • Juliette Ramel
    • Therese Nilshagen
    • Patrik Kittel

    Fälttävlan

    • Louise Romeike
    • Ludwig Svennerstål
    • Malin Josefsson
    • Niklas Lindbäck
    • Sara Algotsson Ostholt

    Hästarna

    Hästar som kan komma att delta i OS ska hållas under hälsouppsikt 60 dagar före tävling. För deltagande hästar gäller karantän i sju dagar före avresa, enligt FEI:s regelverk.Precamp med karantän sker i Aachen.

    Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 5/2021.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 102 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden