Clinic
1 november 2018 11:26
Ridsportplus

Lär av Rolf-Göran Bengtsson: Tips från SM-clinicen

FullsattEn clinic med Rolf-Göran Bengtsson och Cornelia Rylén. Bättre uppladdning inför ponny-SM i Helsingborg kunde ryttare och föräldrar inte få. Clinicen handlade om säkerhet och tipsen var många – här hittar du ett helt gäng av dem.

Lär av Rolf-Göran Bengtsson: Tips från SM-clinicen
Conrelia Rylén och Rolf-Göran Bengtsson höll clinic i Helsingborg. Foto: Christel Behrmann

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Rolf-Göran Bengtsson har ridit sedan barnsben och de senaste 21 åren har han verkat och bott i Tyskland. Han har två OS-silver, ett EM-guld och han har en fjärdeplats i VM. Så nog visste han vad han talade om när han pratade om bästa och säkraste hanteringen av hästarna, både hemma och på tävlingsplatser, under clinicen i Helsingborg där ponny-SM nu drar igång.

    Fullsatt

    Läktarna i Helsingborg var fullsatta och hade det funnits plats hade åskådarna kunnat vara dubbelt så många. Sista halvtimmen red Rolf-Göran nioåriga stoet Thaleia (SWB, e Sheraton-Nobel, äg Ivan Martincic) som tävlas av Jörgen Larsson.

    Hoppryttaren tillika Ridsportbloggaren Cornelia Rylén, som gjorde sin första clinic med bravur, satt på Breedersvinnaren med 10-10 i hoppbetyg Baloué (SWB, hingst e Balou du Rouet-Clearway-Corrado I e-Sheraton-Nobel, äg Malin Karlsson/Hipparion), tidigare riden av Arnold Assarsson. Där fick den unga publiken se hur man lägger upp hinderarbete, dels för den unga hästen och dels för den lite mer rutinerade.

    Bra fokus

    Men första halvtimmen var det enbart prat, och trots att publiken var ung var det full koncentration på vad främst Rolf-Göran men också Cornelia sa. Det kom fram många goda råd, till både unga ryttare och till de vuxna i deras följe och Rolf-Göran delade med sig av många av sina erfarenheter.

    Rgb2
    Många, många års erfarenhet och mycket kunskap att dela med sig av. Foto: Christel Behrmann

    Rolf-Göran berättade om den stora skillnaden mot förr och nu när det gällde säkerheten.
    – Vi hade hjälm, men materialet var väl inte det bästa och det var si och så med användandet av hakbandet, berättade Rolf-Göran. Hindermaterialet är också helt annorlunda nu. Då var det stora, tunga bommar och säkerhetsskållor var inte uppfunna. Hamnade man fel på ett hinder kunde det göra väldigt ont.

    Vi hade hjälm, men materialet var väl inte det bästa och det var si och så med användandet av hakbandet.

    – Säkerhet har för mig alltid varit viktigt. Jag hade fördelen att växa upp med en pappa (Sven-Erik) som var hästkarl, så jag fick kunskaperna med mig från början, utan att jag egentligen tänkte på det. Jag hade bland annat en D-ponny som jag red SM i hoppning, dressyr och fälttävlan på. Jag tror inte sådant förekommer idag, men det var väldigt nyttigt att få inblick i alla grenarna, inte minst genom att lära sig förstå hästen.

    Clinicen i Helsingborg var den första i en serie i Ridsportförbundets satsning ”Säker med häst” där det arbetas med skadeförebyggande och säker hästhantering på hästens villkor. Målet är två clinics nästa år, med andra föreläsare och andra målgrupper.

    Här är några av Rolf-Görans tips för säker samvoro med hästen:

    • Håll aldrig på med mobiltelefonen när du rider eller hanterar hästar. Mobiltelefoner hör inte hemma på hästryggen.
    • Var inte rädd för att ta god hjälp. Jag hade mina föräldrar men det finns många andra vuxna som kan vara till god hjälp, både hemma och på tävling.
    • Bind aldrig upp din häst i gången på ett tävlingsstall. Om du ska fläta, gör det inne i boxen. En häst som står uppbunden i två linor är alltid en olycksrisk. Någon ska kanske gå förbi med en annan häst och det blir slagsmål, eller en lina går av och slår hästen i ögat. Jag har sett alltför många olyckor när folk tvunget ska binda upp hästen.
    • Bygg upp en relation till din häst. Umgås med den, se hur den gör när du leder ut den, se hur den fungerar. Försök läsa hästen. Vissa hästar kan det ta ett halvår att förstå, andra bara några månader. Hästen och ryttaren lär sig varandra med tiden och det gäller att vara öppen för individen. Tillsammans finner ni bästa vägen, ungefär som jag gjorde med Casall. Under alla år vi hade visste han precis vad jag ville och jag visste hur mycket jag kunde få ut av honom.
    • När du får en ny häst, se på hästen direkt när den kommer. Jag märker direkt när jag leder en ny häst runt i omgivningen om den är stark, om den är självsäker eller om den underordnar sig mig. Skapa en första bild av din nya häst.
    • När du leder hästen, gå alltid vid bogen. Jag är inte rädd för hästar, men jag har respekt.
    • Var alltid steget för hästen i tanken. Som när du tar ut hästen ur stallet och det är kallt och friskt ute. Hästen är pigg och risken är att den piper iväg tre meter och då är risken stor att du får en smäll av bakbenen.
    • Se också alltid till att det inte finns en massa bråte i stallet som hästen kan trassla in sig i.
    • Innan du åker och tävlar, förbered hästen med att hoppa hinder med olika saker i, som vattenmatta och grindar. Åk också iväg till andra ställen och hoppa i ovan miljö. Är hästen pigg, longera innan du åker så den blir mera avslappnad.
    • Se till så hästens alla grejor är väl tillpassade, så träns, sadel och dina stigläder är rätt. Se till så allt är med och att bilen är tankad. Det minskar stressen inför tävling och därmed också olycksrisken.
    • Transporterande är också alltid en risk men se till att du har en ordentlig grimma på hästen, och en med i reserv, plus ett extra grimskaft. Åker hästarna lastbil, så placera dem så de står bredvid en kompis de trivs med.
    • Kör med framförhållning, som om du själv stod på flaket. Hästar har inte en aning om vad som kommer, så ha en plan för inbromsningar och svängar.
    • Ha alltid hjälm vid urlastning.
    • Hästbesiktningen vid tävlingar är alltid det farligaste momentet. Plötsligt rycks täcket av, hästen blir pigg och flera andra rycks med. Håll avstånd till andra hästar och be andra göra likadant. Du tror du känner din häst utan och innan, men den kan bli helt annorlunda på en tävlingsplats.
    • På framridningen, ha uppsikt och framförhållning. Rider jag en hingst har jag röd rosett i svansen och håller själv avstånd till andra. Jag ber också ofta andra att se upp, och det gäller även när jag har en mötesskygg häst.
    • Ta hänsyn till varandra, var följsam, se var de andra är och, liksom i all hästhantering, använd ditt förnuft.

    Här kan du se hela clinicen:

     

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden