Hästägartips
28 mars 2022 18:55
Ridsportplus

Lär dig allt om hävstångsbett

UtrustningHävstångsbett har använts i över 2 000 år. Men vad är hävstångseffekten och vilka bett räknas till kategorin? Ridsport reder ut begreppen i bettdjungeln.

Lär dig allt om hävstångsbett
Hävstångsbett har använts i 2000 år. Foto: iStockphoto

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Tänk dig att kratsa hovarna med en pigg utan handtag. Inte så lätt, helt enkelt – för ju längre handtag din hovkrats har, desto mer hävstångseffekt får du.

    När hävstångsbett används på hästen blir effekten ett tryck på nacken, vilket gör att hästen sänker huvudet. Även kindkedjan skapar hävstångseffekt. Bett med  tungfrihet kan ge tryck uppe i gommen.

    Vad som särskiljer hävstångsbett från till exempel pessoabett är att det finns kindkedja på hävstångsbett.

    Gamla anor från krigstiden

    Am.015305-(1)
    Stångbett från 1600-talet som i dag finns i Armémuseums samlingar. Foto: Armémuseum

    Enligt The Met Museum verkar hävstångsbett ha uppfunnits på Balkan mellan år 300 och år 100 före Kristus. Betten spreds sedan av romarna. Dessa bett utvecklades till de bett med långa skänklar som användes under medeltiden i Europa.

    Ofta var tungfriheten hög vilket bidrog till bettens skarphet. Krig på den tiden fördes i Europa genom närkontakt och det behövdes ett bett som var skarpt och genast gav verkan. Under 1700-talet, när en mer human hästträning blev på modet, sågs lite mildare bett.

    Hur skarpt är bettet?

    Generellt ger kortare skänklar ett mildare bett. Ett bett med långa skänklar gör att även en liten hjälp blir tydlig.

    Men det är inte bara längden på skänkeln som påverkar. Ju rakare skänklarna är, desto mindre tid får hästen på sig innan bettet känns av. En skänkel som är vinklad bakåt gör att det tar lite längre tid innan tygeltaget går igenom.

    Peder-fredricson-jumper-d`oases-1-211029-rt
    Peder Fredricson red Jumper d’Oase på tränsbett på Jönköping Horse Show 2021. Foto: Roland Thunholm

    Tränsbett vanligast

    I en ny kandidatuppsats från SLU svarade 836 ryttare på frågor om bett. Det mest förekommande bettet inom alla disciplinerna var tränsbett, följt av kandar i dressyr, hackamore i fälttävlan och hävstångsbett i hoppning.

    ”All betsling är subjektiv”

    – All betsling är subjektiv i den meningen att olika häst- och ryttarkombinationer upplever sin värld olika. Dogmatik avseende betsling är alltid av ondo. Detta gäller naturligtvis även anspänning av en hävstång, säger Torbjörn Lundström, tandläkare på Djurtandvårdskliniken.

    Äldre rekommendationer brukar lyda att kindkedjan ska sträckas vid 45 grader, men i dag säger en del annorlunda, bland annat Djurtandvårdskliniken.
    – Utgångspunkten 30 grader är just en utgångspunkt eftersom man får en bättre stabilitet, framför allt i kombination med en korrekt applicerad skumrem. På de flesta hästar behöver man justera efter häst och ryttares olika förutsättningar och ett exakt gradtal är alltså inte hugget i sten, säger Torbjörn Lundström.

    Vad är tungfrihet?

    Ett bett med tungfrihet  har en båge mitt på bettet, som kan vara större eller mindre. Ju större tungfrihet desto skarpare bett.

    Vad är skumrem?

    Skumremmen fästs i ringarna på stångens underskänkel. Remmen dras genom den utstående mittringen på kindkedjan så att den hamnar bakom hästens haka. Skumremmen hindrar att skänklarna dras framåt, vilket kan skada hästen i munnen.

    30-45 grader är vinkeln då ryttaren tar i tygeln så att stången förs bakåt. Då sträcks kindkedjan och hästen känner ett tryck under hakan.

    Bett4-170420-rt
    Kimblewickbett Foto: Roland Thunholm

    Prova effekten själv!

    Sätt ett hävstångsbett på foten (med kindkedjan under foten). Ta i tyglarna; bara ett litet tag behövs för att det ska kännas.

    Ofta brukar det sägas att skarpare bett bara ska användas av skickliga ryttare. Talesättet är att bettet aldrig är skarpare än ryttarens hand.

    Källor: Metmuseum.org, Bit Bank Australia, Gateway Gazette, Faktorer som utgör ryttarens val av bett till häst – En enkätstudie om bett (SLU), Equineman.com, Equisearch.com, Djurtandvardskliniken.se, Equibit.se, dressyrtränaren Ulf Lind, tandläkaren Torbjörn Lundström.

    Fakta

    Olika typer av hävstångsbett

    Pelham

    Bör användas med kindkedja och skumrem. Välj mellan deltatygel och två tyglar. Pelhambett finns i oledade, tvådelade och tredelade varianter.

    Babypelham

    Har kortare skänklar än vanliga pelhambett, vilket gör bettet mildare.

    Kimblewickbett

    Har mindre hävstångseffekt än pelham och kandar, ska användas med kindkedja. Det finns ledade varianter och stångbettsvariant med tungfrihet. Kallas även jaktbett eftersom det använts under engelska jakter.

    Flippanbett

    Heter på engelska Kimblehook, men har i Sverige fått sitt namn efter att Butterfly Flip ofta reds på bettet. Lite mer följsamt än kimblewickbettet på grund av hur tygeln fästs.

    Kandar

    Består av två bett, ett bridongbett och ett stångbett. Om stångbettet har tungfrihet blir bettet skarpare. Används med kedja och helst också skumrem.

    Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 4/2022.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden