Träningstips
3 februari 2018 11:08
Ridsportplus

Lär dig belasta hästen på rätt sätt

AvvägningGränsen mellan träning som stärker och överbelastning som leder till skador kan vara hårfin. Men hur vet man vad som är rätt? Här är metoderna som visar vad just din häst tål.

Lär dig belasta hästen på rätt sätt
För att en häst ska tränas behöver den belastas, men avvägningen mellan effektiv träning och överansträngning som kan leda till skador är hårfin. Bilden är tagen i ett annat sammanhang. Foto: Roland Thunholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    All träning innebär en form av belastning. Vid en positiv träningseffekt anpassar sig kroppen till belastningen och då läker eventuella mikroskador av och stärker hästen. Eller också kan det leda till en förvärrad skada och i värsta fall en kronisk sådan.

    – Det är ett komplext samspel mellan olika faktorer som avgör om hästen presterar som man tänkt utan att gå sönder, sa professor Lars Roepstorff vid SLU på Hippocampusdagen 2017. Många vill ha ett recept, men biologi är aldrig svart eller vitt.

    En bra grundkondition är en av förutsättningarna för att hästen ska kunna utföra det ryttaren begär, oavsett användningsområde. Mjölksyramätning hos hopphästar har visat att de hästar som fick mest rivningar under ett krävande meeting, hade mest mjölksyra. Konditionen var för dålig och den anaeroba kapaciteten, då musklerna arbetar utan syre, för dåligt tränad.

    Mjölksyramätning hos hopphästar har visat att de hästar som fick mest rivningar under ett krävande meeting, hade mest mjölksyra.

    God kondition minskar risken för skador och ökar chansen till god prestation. Utöver allmänt förbättrat flås behöver hästen träna upp muskler och stödjevävnader, som avlastar skelettet och därmed förhindrar ledskador.

    Lägga upp en plan
    Först måste ryttaren fråga sig vad hästen behöver kunna och lägga upp en plan. Lika viktigt är det att lära känna hästen, för att kunna upptäcka tidiga tecken på om den inte tål träningen.

    En viktig aspekt är hästens hull, eftersom en överviktig häst utsätter kroppen för större påfrestningar. Genom regelbunden mätning får man koll på detta. Engelska veterinären och forskaren Sue Dyson uppger att var åttonde patient vid Animal Health Trust i Newmarket är överviktig. Det är oftast dressyrhästar, tävlingshästar på lägre nivåer och ponnyer, enligt henne.

    Orsaken är för lite motion i kombination med för mycket foder och en överanvändning av täcken. Om hästen inte behöver använda energi för att hålla värmen, omvandlas energin till fett.

    Varje extra kilo som hästen bär på innebär större belastning. Trycket i hästens ben kan vara fyra gånger hästens vikt vid landningen efter ett hinder. En övervikt på 25 kilo betyder alltså 100 kilos extra belastning i onödan.

    Varje extra kilo som hästen bär på innebär större belastning.

    Öva upp känslan för hästens kropp genom att få koll på puls och temp, samt daglig visitation. Genom att lära känna sin hästs normalvärden är det lättare att upptäcka en överbelastning i tid.

    20180203_visitering_af
    Om du inte redan har vanan att visitera din häst är det dags att börja nu om du vill ha koll på hur din häst svarar på träning. Foto: Annelie Frank

    Känn igenom hela hästkroppen vid visitationen. Notera eventuella fettdepåer, om någon muskel verkar stel och hård, om det känns ömhet eller vätskeansamling i benen och ge akt på hästens hållning, blick och allmänna uppträdande.

    Ha koll på puls och temp
    Den som känner till hästens värden i puls och temp, kan tidigt kan upptäcka om hästen har en infektion i kroppen eller känner smärta någonstans.

    Börja med att fastställa vilopulsen. Den ligger oftast runt 44 slag per minut men är mycket individuell och kan variera mellan 28 och 48 slag per minut. För att få fram normalvärdet kontrolleras pulsen vid samma tidpunkt under några dagar i följd, gärna på morgonen innan hästen utfodras eller arbetar. Värdet är utgångspunkten för vidare pulstagning. Förbättrad kondition sänker vilopulsen.

    20180203_visitering2_af
    Hästens puls kan tas på flera sätt, bland annat på insidan av ganascherna. Foto: Annelie Frank

    Puls kan tas med handen, till exempel under ganaschen, eller med stetoskop lite innanför armbågen. Räkna antalet pulsslag under en minut. För att se vilken puls hästen har under arbete, krävs en pulsmätare.

    Återhämtningspulsen är viktig
    Det viktigaste värdet är återhämtningspulsen, som tas tio till tolv minuter efter avslutat arbete och görs direkt efter att hästen skrittats av. Återhämtningspulsen bör vara under 80 slag per minut, helst ner mot 60 slag per minut. Om den överstiger 80 slag per minut har ansträng- ningen varit för hård.

    Genom att regelbundet notera återhämtningspulsen kan man se hur konditionen förbättras och när hästen är mogen för hårdare arbete. En häst som klarar en timmes lågintensivt arbete med en stadig återhämtningspuls på 60 till 80 slag per minut kan börja med styrketräning och galopparbete. En plötsligt förhöjd återhämtningspuls är en indikation på att hästen inte mår bra, därför är det ett bra redskap för att tidigt upptäcka skador eller sjukdom.

    En häst som klarar en timmes lågintensivt arbete med en stadig återhämtningspuls på 60 till 80 slag per minut kan börja med styrketräning och galopparbete.

    På samma sätt kontrolleras hästens normala kroppstemperatur några morgnar i sträck. Normal temperatur för en vuxen häst är mellan 37,5 och 38 grader Celsius.

    Skaffa vanor
    Ta för vana att alltid tempa hästen före ett ansträngande arbete som klättring i brant backe eller galopp i hög fart och tävling, för att undvika att den ansträngs med feber i kroppen.

    En häst som arbetar med begynnande infektion kan drabbas av hjärtmuskelinflammation, vilken kan utvecklas till en besvärlig åkomma.

    En häst som haft infektion bör vara feberfri i två veckor innan den ansträngs hårt.

    Varningstecken:
    • Plötsligt uppkomna gallor i en led.
    • Värme i benen.
    • Stelhet i en muskel.
    • Förhöjd återhämtningspuls.
    • Ovilja att arbeta. Hästen blir ”stum” i steget, är ovillig att gå fram, känns ojämn vid ridning på volt, börjar vägra på hinder eller vill inte fatta ena sidans galopp.

    Denna artikel var första gången publicerad i pappersupplagan av Ridsport, nr 2/2018. 

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden