Stafettpinnen"Studierna har lett till att vi lär oss mer om teknik och metoder för att analysera krafter inne i hästens kropp." Det säger Lars Roepstorff, när han pratar om bland annat Barfotaprojektet.
Lars Roepstorff: ”En individuell bedömning om hästen ska skos”
Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.
Redan prenumerant?
Aldrig skapat ett digitalt konto?
I Ridsports serie ”Stafettpinnen” skickade veterinär Peter Kallings pinnen vidare till professor Lars Roepstorff. Hans fråga löd:
Hur går det med Barfotaprojektet?
– Intresset har varit väldigt stort, jag har föreläst om det bland annat i USA. Vi har inte gjort några revolutionerande nya rön men vi har rätat ut en del när det gäller hur lätt hovmekaniken påverkas av skoning och hur hoven extraheras och expanderas när den belastas.
Borde man varna för barfotaskor på fibersand, de ger så bra grepp?
– Vi har inget ordentligt underlag för att säga att greppet är si eller så beroende på om hästen är skodd eller ej. Fibersand kan variera i hur mycket fiber underlaget innehåller och hur underhållet är gjort. ”Take home message” är att vi alltid måste göra individuella bedömningar. Om en häst sliter sina fötter, blir ömfotad eller inte har det grepp den behöver måste den skos med lämpligt beslag, och den bedömningen måste man göra på individnivå.
Vad leder forskningen till?
– Vi hittar inte på nya metoder utan tillför kunskap så att träningen, omgivningen och utrustningen bättre kan anpassas till individerna. Det jag tycker är mest spännande är det som ligger framför oss, studier har lett till att vi lär oss mer om teknik och metoder för att analysera krafter inne i hästens kropp.
– Nästa stora steg är att utifrån rörelseanalys kunna beräkna hur en oskodd hov, underlaget eller verkningstypen påverkar olika delar i anatomin, till exempel hovled, kotled, böjsena eller andra delar hästarna får skador i.
Lars Roepstorff skickar pinnen till forskaren Marie Rhodin.
Fakta
Lars Roepstorff
- Namn: Lars Roepstorff.
- Ålder: 63 år
- Bor: Kolbäck.
- Gör: Veterinär och professor i hästens funktionella anatomi, SLU.
Den här artikeln publicerades först i Ridsport nr 21/2023.
Så arbetar Ridsport
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.
Följ Ridsport på