HovarVid torka och varmt väder är det inte ovanligt med torra hovar som lätt kan spricka. Hovslagaremästaren Rickard Svärd berättar hur du kan parera en ibland besvärlig årstid.
Lås in fukten i sommarhovarna
Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.
Redan prenumerant?
Aldrig skapat ett digitalt konto?
90 procent av fukten i hoven kommer inifrån, med hjälp av blodkärl och lymfkanaler. Det berättar hovslagaremästare Rickard Svärd.
– När det blir torrt och varma sommardagar gäller det att låsa in så mycket som möjligt av fukten i hoven, säger han.
Oftast blir det bara ytliga sprickor.
– De syns ganska mycket men det brukar inte vara någon fara så länge man har en hyfsat ren miljö. Det gäller att mocka i boxen eller lösdriften, annars kan bakterier ta sig in i hoven via sprickan, säger Rickard Svärd.
Fakta
Som naglar
Hovkapseln innehåller mineraler, den består av keratinbaserade proteiner. Precis som människans nagel.
Fukt i hovarna
- Hovväggen har ungefär 20-25 procent fuktighet.
- Sulan har cirka 30 procent.
- Strålen har en fuktighetsgrad på mellan 40 och 45 procent.
- Graden påverkas av vilket klimat hästen vistas i. Ofta är inte torrt klimat något problem om hästen vistas där jämt, det är växlingarna mellan årstider som kan ställa till det.
Hovarna ställer om efter klimatet
Hästar som vistas i samma typ av klimat länge blir anpassade efter det, och hovarna ställer om.
– Men vi har ju årstider i Sverige, tyvärr. Då blir det så att hoven sväller och krymper. Ofta är det torrt på sommaren och faktiskt även på vintern, medan det är fuktigare höst och vår.
Det finns tre olika sorters horn i hovväggen. Tubulärt horn, intratubulärt horn och intertubulärt horn.
– Vid torka förlorar hornet sambandet, visst horn sväller och annat horn hänger inte med.
För att motverka sprickor och torra hovar gäller det att behålla fuktigheten inne i hoven. Bästa sättet är att försöka ha hoven i samma miljö hela tiden. Men om eller när det inte går kan fukten låsas in med hjälp av syntetiska preparat eller olja.
– I dagens läge finns det nya preparat som hoof conditioners. De är syntetiska och passar hovarna, inte som de gamla, som var gjorda av olja, säger Rickard Svärd som i nästa ögonblick motsäger sig själv:
– En studie på SLU visade att matolja funkar lika bra som något annat.
Individuella behov
Han vill inte rekommendera ett särskilt märke eller någon variant.
– Det finns så mycket som spelar in, det är så individuellt när vi pratar om hovar. Det har med genetik och ålder att göra – vissa säger att det till och med handlar om kön.
Viktigt att notera är att den som behandlar hovarna inte bara ska tänka på hovväggen, utan även stryka på sulan och strålen. En annan framgångsfaktor är att borsta hovarna innan medel stryks på.
En risk med att behandla hovarna för att de ska hålla fukt är att de blir för mjuka. Detta kan uppkomma genom vattenbad, eller för frekvent användning av medel.
– Då blir hovarna för elastiska och förlorar sin styrka och blir sämre på stötdämpning. Även sulan och strålen blir mjuka, det kan bli så att hästen går på en sten och blir halt.
Mineraler påverkar hovens tillväxt
Hur ofta medel ska sättas in är individuellt. Med mycket problematiska hovar kan en gång om dagen funka, annars kan två dagar i veckan vara lagom. Den som har stora problem med torra hovar bör ta hjälp av en expert, menar Rickard Svärd.
– Det är också viktigt att hästar får mineraler, det påverkar hovens tillväxt och styrka.
Fakta
Experten
Rickard Svärd är hovslagaremästare, och en av sex hovslagare i Sverige som kan titulera sig Associate of Worshipful Company of Farriers, en titel som innehas av 330 hovslagare i världen. Detta efter att han avlagt en examen motsvarande Level 5 of Occupational Qualification i England. Han jobbar på Djursjukhuset Strömsholm.
Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 12/2022.
Så arbetar Ridsport
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.
Följ Ridsport på