Sport
27 juni 2012 14:32

Läs mer om OS-ryttarna i fälttävlan

Fyra ryttare klara, en återstår. Här kan du läsa längre intervjuer med de fyra fälttävlansryttare som idag blev klara för OS i London.

Läs mer om OS-ryttarna i fälttävlan
Linda Algotsson tar med sig La Fair till London.

Sara Algotsson-Ostholt och Linda Algotsson

I fälttävlan blir det familjärt värre med systrarna Algotsson som dessutom rider mor och dotter från den egna uppfödningen.
Sara Algotsson-Ostholt rider den eleganta och säkra Wega, dotter till Linda Algotssons OS-häst La Fair.

Sara Algotsson-Ostholt rider sitt andra OS i och med starten i London. Senast det begav sig var i Aten. Också där var Linda med i laget och också där red systrarna egna uppfödningar, den gången halvbröderna Robin des Bois och Stand By Me.
Uppladdningen till OS i Aten är det Sara Algotsson-Ostholt egentligen minns bättre än själva OS.
– Det var sådan hets och sådan urladdning att jag skulle hinna kvala efter ett nyckelbensbrott på våren innan OS, att jag när väl kom till Aten så var jag glad bara att vara på plats, minns Sara.

OS i London blir en annan historia. Sara Algotsson-Ostholt och Wega får nog finna sig i att vara medaljhopp efter ett framgångsrikt år. Och Sara är också inställd på en helt annan tävling.
– Den här gången vill jag vara väl förberedd och fokuserad på ett helt annat sätt. Hittills har allt känts bra och jag har kunnat träna alla tre delmomenten helt enligt plan.

Sista start innan OS var den trestjärniga tävlingen i Luhmühlen där Sara och Wega blev tvåa.
OS i London blir egentligen det tredje Olympiska spelet för Sara. I Hongkong, där ridsporten avgjordes under OS i Peking, var hon med som partner, till maken Frank Ostholt, och syster, till Linda Algotsson. Så hon är förtrogen med atmosfären på världens största tävling.
– Det är en helt annan uppståndelse och mycket mer media än det brukar vara, säger Sara.
Därför är det skönt att så mycket annat är sig likt.
– Det är samma ryttare, samma funktionärer och man känner de flesta från andra internationella tävlingar. Det känns tryggt och det ger också att hästarna en känsla av trygghet. De blir ju påverkade av din egen oro och dina egna nerver.

Till att börja med var inte Wega något självklart val för Sara.
– Nej det tog några år innan poletten trillade ner ordentligt men nu är hon en fantastisk individ. Träningsvillig, kvick att lära och stadig i alla tre delmomenten. Jag kunde inte ha en bättre häst!

La Fair började sin tävlingsbana hos Sara Algotsson-Ostholt och Sara red henne fram till 2009 då hon blev gravid och maken Frank red La Fair, bland annat i världscupen på Malmö City Horse Show.
– Sedan försökte vi få in henne i avelsboxen, men hon blev inte dräktig och det var kanske någon mening med det, säger Sara med ett skratt.

Nu är La Fair istället OS-uttagen med Linda Algotsson.
Linda Algotsson gör sitt fjärde OS i London. Hon var med 1996 i Atlanta, 2004 i Aten och 2008 i Hongkong. Det har varit långväga resor för at starta i OS.
I Hongkong var Linda med och red laget till en fjärdeplats, bästa placering för ett fälttävlanslag på OS sedan 1952.

Niklas Lindbäck

Det är om några veckor det gäller för Niklas Lindbäck och Mister Pooh. Det är då de ska göra sitt livs insats på OS-banorna i Greenwich Park i östra London.
– OS är ju självklart årets stora mål och det är då vi ska formtoppa, säger Niklas Lindbäck.
Mister Pooh vann världscupen och SM under Malmö City Horse Show förra året men  missade EM ett par veckor senare. Mister Pooh hade en smärre skada och för att inte riskera att den skulle bli värre fick Mister Pooh stanna hemma när resten av laget åkte för att OS-kvala.

Nu är Mister Pooh tillbaka i toppform.
– Sedan december har vi tränat för fullt, berättar Niklas Lindbäck.
Två internationella starter har det blivit som uppladdning mot OS i London. I Luhmühlens trestjärniga klass för några veckor sedan var Niklas Lindbäck fyra.

Niklas Lindbäck hör till de starkaste svenska OS-hoppen i fälttävlan. Och nu har SOK skickat en London-biljett till fälttävlansduon från Össjö i norra Skåne. Tack vare SOKs talangsatsning får Niklas hjälp ett par dagar i veckan med dressyren, grundplåten i sporten. Det är på dressyrbanan Mister Pooh gymnastiseras för att bli avspänd och elastisk men också kvickfotad och snabb i reaktionerna inför hoppmomenten.
– Mister har utvecklat sin galopp jättemycket och har fått en luftigare och bärigare trav.

För att vara med i matchen i ett eventuellt OS krävs en fläckfri inledning under 40 straff. På VM i Lexington gick ekipaget in på 39,5 och både svenska laget och Niklas hade häng på medalj inför terrängen. Men på hinder 25 brast drömmen när Mister Pooh bröt ut.
– Jag blev för girig och jagade sekunder. Men jag red ju för medalj, inte för att sitta där på söndagen som felfri fyra. Nu spelar det ingen roll att jag blev 30. Det var surt men lärorikt.
Det är OS i London har funnits som ett glödande hett mål för Niklas sedan fyra-fem år tillbaka.
– Jag har satsat allt på ett kort. VM i alla ära, men OS är ändå den yttersta utmaningen. Det är då vi ska vara i toppform, varken förr eller senare.

Fälttävlan vilar framförallt på ett hundraprocentigt förtroende mellan häst och ryttare. Något man bygger efter hand.
– I början gäller det att inte missbruka det på tävling. Alltid välja rätt väg och rätt hinder i terrängen. En etablerad häst tål ett misstag. Men för de yngre kan det vara förödande.

Mister Pooh kom till Niklas första gången som 3-åring. Idag har ekipaget bland annat seger i unghäst-VM, tre SM-guld, VM-start och en historisk svensk femteplats i Badminton, världens tuffaste fälttävlan, bakom sig.
Mister Pooh har egenskaper av världsklass.
– Framförallt den mentala styrkan, säger Niklas och fortsätter; – Han är en riktig tävlingsindivid, har en otrolig träningsvilja och kan fokusera på jobbet.

OS i London kommer att bli en tuff match och terrängen en kamp mot klockan. Mötet med terrängen på testtävlingen förra året blev en smärre chock. Knixigt, backigt och fullt med vegetation som kräver cirka tio minuters superfokus från ryttarhåll och en häst i toppkondition. Men Niklas och Mister vet hur Londons backar ska tas. Var fjärde dag står galoppträning på schemat, gärna med någon stock eller annat hinder i vägen. Det gäller att kunna variera galoppen.
– Hästen ska kunna gå uppför utan att ta i max och nedför utan att bromsa, förklarar Niklas.

Malin Petersen

Från Gotland till Tyskland och nu till London och Greenwich Park.
– Det ska bli så kul och jag ser verkligen fram emot det, säger Malin Petersen som gör OS-debut med svenska fälttävlanslaget i London.

Malin Petersen bor i Meyn, Tyskland, sedan 2000 och det är där hon har sina hästar. I stallet finns bland andra Piccadilly Z och Sofarsogood, två damer som är lika gamla och följt varandra i utbildning och utveckling. Hittills är det Piccadilly Z fått gå de stora mästerskapen, VM i USA och de två senaste Europamästerskapen. Men nu är det Sofarsogood, Sophie, som blir OS-häst.

– Sophie skulle egentligen gått EM 2009 men blev skadad och då fick Piccadilly rycka in i stället. Och sen har hon hållit sig kvar i rampljuset, säger Malin Petersen med ett skratt.
Och det var vid EM i Fontainebleau 2009 som Malins OS-dröm vaknade på allvar.
– Jag kände att jag nog både hade kapacitet och något att tillföra ett OS-lag, säger Malin.
– Efter EM kände jag att det faktiskt var realistiskt att drömma om en OS-start.
Och nu är det alltså bara några veckor kvar.

Förra året var det testtävling på banan i Greenwich Park och svenska fälttävlanslandslaget var på plats för att rekognoscera. Alla utom Malin.
– Ja, jag gifte mig den helgen, så det gick ju inte.
Men sedan dess har Malin Petersen varit i London tillsammans med förbundskapten Gunilla Fredriksson.
– Hindren är inte uppbyggda men det gick att följa bansträckningen i det gröna gräset. Och det är skönt att ha varit på plats. Det är väldigt backigt men inte riktigt så som jag föreställt mig…

Men ett eller annat extra galoppjobb sitter inte i vägen för att öka på konditionen hos Sophie inför OS-terrängen.
– Det är kul att hon får chansen, hon har ju kommit lite i skuggan av Piccadilly. Och jag tror den här banan passar henne bra. Sophie är mer fullblod och lite lättare i typen.

Vem som blir femteryttare i fälttävlan avgörs efter tävlingarna i Aachen nästa vecka – det står mellan Niklas Jonsson och Ludwig Svennerstål.

Källa: Svenska Ridsportförbundet

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 102 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden