Blogg
3 oktober 2014 08:29

Laser och kiropraktik

Som jag berättade i förra veckan, så hade vi en jättespännande dag för veterinärstudenterna i skolan i torsdags, där en massa företag som på ett eller annat sätt har en veterinäranknytning besökte skolan för att visa upp sig och hålla kvällsföreläsningar.

Jag passade på att gå på två föreläsningar som handlade om för mig ganska ”obekanta” ämnen – nämligen laser och kiropraktik. Laser-föreläsningen ville jag mest gå på för att se om jag kunde lära mig grunderna om laser och varför man använder det. Vi har t.ex en hel rehab-avdelning på jobbet, som bland annat använder laser som hjälpmedel, men mycket mer än så visste jag tyvärr inte om lasern och vad den faktiskt kan användas till.

Kiropraktik, som den andra föreläsningen handlade om, intresserade mig främst därför att jag känner till många som använt sig av kiropraktor inom häst och att många hästar har haft stor hjälp av det. Så där har vi definitivt ett område som jag vill lära mig mer om.

Leg. vet Lasse, från företaget Eickemeyer, föreläste om laserbehandlingens bakgrund och utveckling, hur en laserbehandling verkar och de fördelar som finns med laserbehandlingar. Laser är ju ett väldigt gott hjälpmedel, som varken är medicinskt eller kirurgiskt och som används vid exempelvis rehabilitering.
 
Men till det viktigaste först, VAD är LASER? Det står för Light Amplificationof Stimulated Emission of Radiation. Eller som Lasse förklarade det: ”En förstärkning av ljus vid stimulerat utskick av strålning”.

Laserbehandlingar som används vid till exempel rehabilitering använder en sk. low-level-laser. Man skiljer alltså på low-level- och high-level-laser.  Anledningen till detta är att den så kallade high-level lasern är den som utstrålar de cellskadliga strålarna- de hög-energirika fotonerna = de joniserade strålarna, t. ex gamma-, och x-ray (röntgenstrålar). Low-level lasern däremot innehåller låg-energirika fotoner = icke joniserade = icke cellskadliga strålar, t ex som infrarött ljus-, och radiovågor.

Det laser sedan gör är att den ger en sk ”biostimulation” – alltså:

– Ökad temperatur  i ett lokalt område (= då ökas blodtillförseln lokalt till området som behandlas)
– Konformationsändring i hemoglobin (= det syrebärande proteinet på de röda blodkropparna) vilket leder till frigöring av syre i det lokala området.
– Ökad funktion av cytokrom-c-oxidase (ett enzym som finns i ett transmembralt proteinkomplex, i bl.a. mitokondrierna och är med i respirationskedjan i cellen, som i sin tur är med och skapar cellens energi, ATP)
Nu kanske det blev lite väl mycket kemi här, men summa summarum är att resultatet blir en ökad bildning av ATP (cellens energi).

Varför är då detta bra? Den extra energi som skapas och tillförs kroppen, kan nu användas på olika sätt. Det är främst dessa tre sätt som den kan användas för att hjälpa:
– Anti-inflammatoriskt (reducerar inflammation)
– Analgetiskt (= smärtreducerande)
– Sårläkande (en accelererad läkning av vävnad)

Det jag främst såg som det positiva med lasern, var att den fungerar ungefär som en donation, tänk er att man ger en donation till en organisation, man skänker pengar – därefter är det upp till organisationen att fördela medlen rätt. Förenklat, är principen den samma med lasern, man ger kroppen en ”donation” – en ökad mängd energi, sedan är det upp till kroppen att använda den där det behövs!

Som alltid är det viktigt att komma ihåg, som veterinär, att lasern bara är ett  hjälpmedel, den ska används vid rätt situation. Det krävs att veterinären är kritisk, att man ställer rätt diagnos, utvärderar sina behandlingar – gick det bra/dåligt – varför?

Nu har jag mest nämnt fördelarna med laser, men faktum är att jag frågade föreläsarna om nackdelarna, men de är inte speciellt många. En nackdel som det talades om är att ljuset, vid direktkontakt med ögonen, kan vara skadligt för både oss och djuren, därför skall man alltid bära skydd för ögonen när man använder  laser, det gäller såväl djuret, som veterinären och djurägaren.

Föreläsning nr två handlade som sagt om kiropraktik. Det är främst använt inom häst, eftersom hästarna utsätts för ett helt annat arbete och belastning, då vi rider på dem, jämfört med smådjur. Det är inte alls ovanligt att hästarna får olika låsningar på grund av. felbelastningar, osv. Maja Guldborg som är kiropraktor och veterinär, pratade om kiropraktikens effekt på nervsystemet och därmed kroppen samt om varför de två behandlingarna (laser & kiropraktik) fungerar så bra ihop. Maja använde dessa metoder bland annat. till hästar som var ”muskelfattiga”, hade problem med sina ligament samt till de hästar som hade spondylose (= sammanväxt av ryggkotor) och kissing spines.

Det var med andra ord en mycket spännande och intressant dag. Lärde jag mig något?
Absolut! Men mest lärde jag mig om hur mycket (för mig) nya och spännande områden det finns inom veterinärmedicinen, och hur mycket jag fortfarande har att lära innan jag så småningom får kalla mig för veterinär.

Nu måste jag till skolan! Hörs snart igen.

/Nathalie

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 102 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden