Hästägartips
30 maj 2021 10:20
Ridsportplus

”Låt bli betet tills hästen bantat”

Hästen på beteLåt hästen vänja sig vid gräs i minst tre veckor – och var noga med vilka hästar som får gå på bete över huvud taget. Det är experten Maria Wilhelmssons råd.

”Låt bli betet tills hästen bantat”
Fundera på hästens hull innan du släpper den på bete. Kanske bör hästen faktiskt inte gå bete om trivselvikten blivit lite för stor efter vintern. Foto: Ann-Sofi Hjärn

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    En frisk stor häst i normalhull kan må bra av att gå på bete. Men det finns hästar som inte bör få fri tillgång till gräs, om ens någon. Det säger foderrådgivaren Maria Wilhelmsson. Vi börjar med hästar i normalhull.
    – När det gäller en helt vanlig ridhäst av varmblodstyp som är normalfödd eller smal, behöver vi tänka på betet som ett foderbyte, det vill säga ta det lugnt och försiktigt. Börja med småpromenader till gräs, en kvart-tjugo minuter, och öka på tiden, säger Maria Wilhelmsson.

    Hon rekommenderar att alla foderbyten, även byte till bete, sker under en period på tre till fyra veckor.
    – Det som kan hända vid snabba byten är att magen blir i total obalans. Hästens matsmältningssystem är väldigt beroende av mikroorganismer i grovtarmen och de tar lång tid på sig att ställa om sig. Du kan få jättekraftiga kolikanfall om tarmfloran får en chock.

    Vänta med att släppa på bete

    Maria-wilhelmsson
    Maria Wilhelmsson är legitimerad djursjukskötare med en MSc i hästvetenskap. Har arbetat som foderrådgivare och är i dag utbildningsansvarig på Swevet.

    När det gäller tidpunkt att släppa på bete kan det vara bra att vänta om hästen ligger på gränsen till överkänslig.
    – Ju äldre gräset är, alltså ju längre det fått växa utan att betas, desto mindre socker innehåller det. När gräset gått i frö innehåller det mer fibrer och mindre socker.

    En kraftigt överviktig häst bör inte släppas på bete, enligt Maria Wilhelmsson.
    – Det finns två skäl. Dels att hästen riskerar att bli ännu fetare, det går inte att banta en häst medan den går på bete. Dels att en överviktig häst löper större risk för fång, även om den aldrig drabbats förut. Låt bli betet tills hästen bantats ner till fint hull, säger Maria Wilhelmsson.
    – Har den haft fång nyligen eller får det återkommande, är det inte säkert att den kan gå på bete över huvud taget. Det är så klart individuellt vad varje häst tolererar men det är samtidigt ganska grymt att testa gränsen, för när fången kommer är den väldigt plågsam.

    Även hästar som inte haft fång eller inte är särskilt feta kan behöva extra försiktighet när det kommer till bete. Det handlar bland annat om islandshästar, fjordhästar och ponnyer som har lätt att lägga på sig för mycket vikt.
    – Många hästar balanserar på gränsen. Det gäller att göra en individuell bedömning och fråga en veterinär eller foderrådgivare om du är osäker.

    Risken är att det smäller en dag

    Det finns hästägare som testar hästen för insulinresistens innan de bestämmer sig, något de bör diskutera med sin veterinär om de känner sig osäkra.
    – Insulinrestens är inget som syns utanpå, och risken är att det smäller en dag.

    Fakta

    Maria Wilhelmsson om…

    … hästar i mellanviktsklassen
    ”Hästar som ligger och väger mellan normal- och övervikt bör hållas smärta och tränas mycket.

    Glöm inte bort sällskapsponnyerna, de behöver också motion. Det finns många som bara går i hage och får avlivas alltför tidigt.

    Fundera över om det finns magrare bete, som skogsbete.”

    …hästar och jojo-bantning
    ”Hästens kropp är anpassad för att bli fet på sommaren och mager på vintern, till skillnad från människans kropp, men det förutsätter också att hästen svälter på vintern – något vi absolut inte ska utsätta våra hästar för. Se till att hästen har bra hull hela året istället.

    Det är okej att en normalviktig häst blir lite fet på sommaren, bara den blir smal på vintern.”

    Betesslapp2-170622-rt
    Se till så att hästen har samma hull hela året. Foto: Roland Thunholm

    Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 7/2021.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden