Blogg
14 februari 2014 12:05

Låt hästvärlden vara en fredad zon

Somebody stop this. Det tänker jag all oftare. Jag pratar om sexualiseringen av småtjejer, som går allt längre ner i åldrarna och nu även syns bland ponnytjejer.

Än i dag är stallen något av en fredad zon där tjejer kan vara osminkade, handlingskraftiga och lite skitiga. Inte objektifierade utan agerande. De sover över på loftet i höet på somrarna, rider, har kul och leker. De får vara starka och vilda. Framför allt får de vara barn.

Men mycket har hänt de senaste åren. Titta in bland alla hästbloggar skrivna av barn. Redan för flera år sedan kunde man se 11-åringar pluta med läppglansmunnar och fota sig själva i linnen som de hasade ner över ena axeln. Ena dagen något om ponnyn, nästa dag något om smink, prylar, kläder och utseende. Sen ponnyn igen.

På en italiensk ridmodesajt ser jag bilder där en ung tjej iklädd ridbyxor med svankande rygg och putande rumpa klänger på en manlig ryttare. Hennes skjorta är uppknäppt och bysten framskjuten. Än så länge anspelar svensk ridreklam inte så jättemycket på sex. Låt oss hoppas att det får fortsätta vara så.

Igår brakade det loss då en känd ryttare och bloggare i pubertsåldern sminkad, tansprayad och i skyhöga klackar och bikini lät sig fotas med vuxna män ur en tv-såpa som handlar om -nu får jag hejda mitt språkbruk här- att supa och kopulera. Bilderna gick som en löpeld över nätet och antagligen har varenda tjej över åtta år sett dem vid det här laget. Samt en väldig massa killar och män. Kommentarerna stod som spön i backen, en av dem var att hon har ju inga bröst! Nej -hon är ju inte färdigvuxen.

Alltså, vad är det här? Är detta plötsligt okej? Ingen vettig människa dömer en flicka i den åldern. Men de vuxna i hennes omgivning, vad tänker de på? En psykolog sa att förmågan att bedöma konsekvenserna av sitt handlande är som sämst vid 13-14 år. Det är därför vi som är vuxna måste vara just det -vuxna.

Det är allvarligt när flickor i yngre pubertetsåldern sexualiseras. Gör de det på eget bevåg i bloggar och i sociala medier kan man säga att det är beklagligt och att de nog kommer ångra det senare. Är det genom andra eller till och med med föräldrars godkännande -ja då blir man mållös.

Alla föräldrar vet att det är omöjligt att hålla koll på allt de unga gör på nätet. Men vi kan prata med dem. Vi kan göra dem medvetna genom att prata om värderingar och rätt och fel.

I stallen är tjejerna ännu någorlunda befriade från allt det här. Pryl- och modefixeringen finns där, det har jag redan skrivit om, men det är i regel inte så många killar där att försöka impa på, och hästen bryr sig ju inte om hur man ser ut. Hos den finns kärlek att hämta under alla förutsättningar. I stallen måste man lägga bort elektroniken ett tag, där är andra saker viktiga.

Det är min förhoppning att inte bara stallen, utan hela hästvärlden kan få fortsätta vara en sfär fri från sexualisering och sexism. Jag hoppas att unga ryttare kan fortsätta att få vara just bara barn. Fria, starka, härliga barn.

/Ulrika

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 85 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 115 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

Nu från endast 39:-