Träningstips
17 mars 08:55
Ridsportplus

Laura Tomlinson: ”Jag är inte så strikt med mina hästar”

TräningsfilosofiDen brittiska dressyrryttaren och OS-medaljören Laura Tomlinson vill ha roligt med sina hästar. Hon är tålmodig, uppmuntrar att hästarna busar under ridpassen och är noga med att förenkla träningen för att göra sig förstådd.

Laura Tomlinson: ”Jag är inte så strikt med mina hästar”
”Jag kan ärligt säga att jag behandlar mina hästar ungefär som jag behandlar mina barn”, säger Laura Tomlinson. Här på Vivaldi-sonen Fallatijn van Kairos. Foto: Arnd Bronkhorst

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Laura Tomlinson, 39, var tidigare välkänd tävlingsryttare under namnet Bechtholsheimer tillsammans med danskfödde Mistral Højris. De ingick i det brittiska guldlaget och tog brons individuellt vid OS i London 2012. När vi börjar prata om träningsfilosofi säger Laura direkt att hon lärt sig väldigt mycket både av Klaus Balkenhol, som hon tränat för under många år, och sin pappa Wilfried Bechtolsheimer (också kallad doktor B). 

    Laura bor på Cranmore Farm i England med maken, polospelaren Mark, barnen Annalisa 9 år, Wilfred 6 år,  Hanni Rose 4 år och Tommy 1,5 år.

    Hon tog guld med laget och brons individuellt med Mistral Höjris vid OS i London 2012. Nu satsar hon åter mot en plats i landslaget.

    Faderns inflytande

    Pappan, som gick bort 2020, har haft ett enormt inflytande både på Lauras ryttarkarriär och hennes inställning som hästmänniska. Laura växte upp på en häst-anläggning och satt framför pappan i sadeln innan hon kunde gå. Kärleken till hästarna föddes långt innan hon började tänka på en tävlingskarriär. Just kärleken till och kontakten med hästen är något hon bär med sig varje dag sedan dess.

    Klaus Balkenhol
    Laura inspireras av tränaren Klaus Balkenhol. ”Han är min mentor och nära vän. Han har varit ett stort stöd för mig med hästarna sedan min pappa dog. ”
    Foto: Kim C Lundin

    – Min pappa och jag har alltid haft som mål att visa att man kan rida på toppnivå och samtidigt ha en kärleksfull inställning till hästarna och vara både juste och rättvis mot dem. Det här är något jag stått för hela tiden, dels i min dagliga träning men också i min hästhållning.

    Hon är noga med att lägga upp ett varierande träningsschema för hästarna, där dressyrpassen varvas med uteritter, långa sträckor i galopp, bomarbete, longering och träning på vattenband. Hon är också noga med att aldrig be om mer än hästarna är villiga att ge.

    – Det här gäller så klart i den dagliga träningen, men det handlar också om att känna av när hästen gjort nog och behöver gå i pension. Jag vill njuta av mina hästar så länge de vill tävla, men sedan vara snabb på att låta dem gå i pension och ha en bra ålderdom när de är klara. Det här lärde jag mig av min pappa och det håller jag hårt på. 

    Fakta

    Lauras favoritövning

    Favoritövningen som Laura Tomlinson återkommer till varje dag handlar om att få hästarna mjuka och följsamma genom hela kroppen och den är något hon gör redan i början av passet. Efter framskrittning värmer hon upp i galopp och när hon sedan lägger in travarbetet är det första hon gör att känna var hon har hästen.

    – Jag rider hästen i öppna längs långsidan, går in några steg i sluta och sedan tillbaka till öppna. Jag  upprepar det här några gånger och på det sättet får jag hästarna väldigt mjuka i hela kroppen.

    Hon tycker att hon alltför ofta ser ryttare böja åt höger och vänster för att försöka få hästen att mjukna i nacken, men att den metoden är dömd att misslyckas.

    – I själva verket behöver hästarna oftast slappna av och bli mjuka i ryggen och sidorna. Det kommer du inte åt genom att böja dem i nacken. Min favoritövning ger hästar som blir mjuka kring revbenen och hela vägen bak i kroppen.

    Expandera

    Tålmodig och tillåtande

     Som ryttare är Laura tålmodig, kanske till och med lite för tålmodig ibland. När hon ska förklara säger hon att det känns fel att säga att hon är för mjuk. Mjukhet är något att eftersträva så att vara för mjuk är inte möjligt. Men kanske att hon är lite väl tillåtande och förlåtande ibland.

    – Jag är snabb med att hitta på ursäkter för mina hästar och kanske inte så strikt med dem som jag skulle kunna vara. Men jag tycker om att ha roligt ihop med dem. Jag vill att de ska känna att de får busa och bocka om de känner för det, så länge vi samtidigt utvecklas tillsammans.

    Hon föredrar korta, effektiva pass och tycker inte om att nöta övningar. Om hästen gör bra ifrån sig avslutar hon, det finns ingen anledning att rida samma moment tio gånger på raken.

    – Jag tycker inte om att pressa mina hästar. Känns de bra för dagen så räcker det. 

    230805032_abfa4
    Laura red sin pappas uppfödning Full Moon II
    till fjärdeplats i lilla finalen vid unghäst-VM 2023. Foto: Arnd Bronkhorst

    Gillar utmanande hästar

    Laura gillar lite skarpa, alerta hästar med mycket karaktär. Hon säger att hon uppskattar utmaningen hon får av att jobba inte bara med hästens fysik utan också med hästens inställning.

    – Jag vill bygga upp en kontakt och ett partnerskap med mina hästar. Jag har fyra barn och jag kan ärligt talat säga att jag behandlar mina hästar ungefär så som jag behandlar mina barn. Det finns många likheter. Du kan inte tråka ut dem genom att öva samma sak om och om igen, du måste hålla övningen intressant och få dem att vilja göra saker snarare än att de bara gör det för att du säger åt dem att göra det. 

    Fakta

    Hästar som Laura tävlat

    Mistral Højris (Alf), DWB val f -95 e Michellino-Ibsen. Tävlade Grand Prix fram till 2013.
    – Han var ”the golden boy”, hästen som gav mig mest självförtroende som ryttare. Inte bara för att han var framgångsrik utan också för att han var en väldigt svår häst. Han var het och flyktbenägen, så när jag hade framgångar med honom efter den resa vi gjort för att nå dit fick jag verkligen respekt från mina medtävlare. Vi tog guld med laget och brons individuellt under OS i London 2012. Det var ikoniskt! Att uppleva ett OS på hemmaplan var mer än man kan drömma om. 

    Sir Thomas 
    – Han var min drömponny. Jag hade honom när jag var mellan nio och 14 år och han var min bästa vän. Det här var innan jag började tävla och jag bara var en unge som hade roligt med sin ponny.  

    Full Moon II, Old val f -16 e Fürstenball-Gribaldi, uppfödd av Lauras far. Fyra i lilla finalen vid UVM 2023. Har startat S:t Georges 2024.

    Fallatijn van Kairos, KWPN val f -10 e Vivaldi-Cabochon. Tävlade Grand Prix 2023.

    Rose of Bavaria (Betty), Bav sto f -10 e Bordeaux-Florestan I. Tävlade Grand Prix 2023.
    – Vi har inte haft riktigt så stora framgångar än, att lyckas som mamma till fyra är svårare. Det tog ett tag att förtjäna Bettys förtroende men hon har en karaktär jag aldrig stött på hos en häst förr. Om jag aldrig fick tävla igen skulle jag fortfarande vara lycklig bara jag fick fortsätta rida henne varje dag. Hon är fantastisk. Som människa skulle hon vara min ultimata bästa vän. 

    Duval’s Capri Sonne Jr, KWPN val f -07  e Rhodium-San Remo. Tävlade internationell Grand Prix fram till 2019.

    Andretti H (Andy), Han val f -95 e Aarking  xx-Cavalier. Tävlade Grand Prix fram till 2014.

    Expandera

     Även det här är en lärdom hon har med sig från sin pappa.

    – När pappa tränade yngre hästar sa han alltid att man måste ta dem lite som barn. Du måste förklara så de förstår, för om de förstår kommer de göra allt du ber om. 

    – När mina hästar gör fel antar jag att det är för att jag inte varit tillräckligt tydlig. Att bli frustrerad eller arg kommer inte att hjälpa. Om jag stöter på problem försöker jag i stället förenkla så mycket jag kan så att hästen kan förstå vad det är jag vill.

    Förstå vad hästen tänker

    Det kanske viktigaste rådet som Laura har att ge andra ryttare är att alltid sätta sig in i hästens situation. När du förstår vad hästen tänker och känner så kan du också förstå vilka svårigheter den kämpar med.

    – Hästar säger inte nej utan anledning. De är fantastiska djur och de njuter för det mesta av jobbet. Om hästen säger nej är det alltid något som är fel, slår hon fast.

    Laura Bechtolsheimer-mistral Höjris3 120809 Rt
    Laura, som då hette Bechtolsheimer, på Mistral Höjris vid OS 2012, då de tog guld med laget och brons individuellt. Foto: Roland Thunholm

    De senaste åren har det inte blivit några mästerskap för Laura, i stället har hon gång på gång hamnat på reservlistan. Nu vill hon tillbaka till sporten på hög nivå.

    – Det är frustrerande att inte ha tävlat mästerskap på ett tag, men det driver mig också att koma tillbaka. Med fyra små barn är det inte lika lätt men jag vill samtidigt visa mina barn, och framför allt mina döttrar, att du kan göra allt. 

    Nu jobbar hon hårt för att komma med till OS i Paris 2024.

    – Det brittiska laget ser starkt ut så jag hamnar nog som reserv igen, haha. OS är ett tufft mål men inte omöjligt.

    Denna artikel publicerades först i Ridsport nr 3/2024.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden