Hästägartips
29 september 2015 18:52
Ridsportplus

Så tar du kommandot

Springer din häst över dig, vägrar gå framåt eller blir den rädd för allt som rör sig? Då bör du testa någon av dessa ledarskapsövningar som kan underlätta den dagliga hanteringen.

Så tar du kommandot
Några enkla ledarskapsövningar kan reda ut vem som bestämmer av dig och hästen.

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

En lugn och harmonisk häst är lättare att ha och göra med i vardagen. En lydig häst är även bättre för humöret, för finns det något mer irriterande än att bli omsprungen av hästen varje gång den ska till hagen? Här kommer några konkreta tips att träna på när kommunikationen med hästen inte fungerar fullt ut.

Min häst springer över mig
En häst som gärna går på dig eller förbi dig när du leder den ser sig själv som ledare. Du behöver återfå ledarrollen över hästen så att den väntar och lyssnar på dig. När du leder hästen ska den gå bakom dig eller vid din sida. Den ska även stanna när du stannar och inte fortsätta framåt. För att träna på detta kan du börja med att göra halt och berömma hästen direkt när den lyssnar. Höj ena armen för att markera ett stopp och sträck på dig. Gå sedan framåt igen och gör halt igen.

Om hästen inte stannar får du påminna den genom att dra i grimskaftet. Var konsekvent i övningen och tillåt inte att hästen rusar på som vanligt. Upprepa övningen och ha lite energi i stegen när du går och stannar för att få hästen fokuserad.

Min häst vägrar gå framåt
Vill hästen inte lämna stallplanen eller vägrar den bli ledd från hagen? Att skapa en dragkamp med hästen kommer inte att fungera, din häst kommer alltid att vara starkast. Om hästen fryser fast i backen gör du klokast i att försöka vända den. På så vis får du hästen i rörelse och spärren brukar lossna. Gå ett varv runt och dra lätt i grimskaftet för att uppmana hästen att följa dig. Belöna så fort hästen rör sig framåt. Att backa hästen kan också fungera, vänd rumpan åt det håll du vill så kommer du en bit på vägen.

Min häst blir rädd för allt som rör sig
En fladdrande plastpåse på stallplanen eller ensilageplast som flaxar i vinden kan få många hästar skrämda. Genom att miljöträna din häst slipper du otrevliga överraskningar och din häst blir inte lika lättskrämd. En vanlig presenning är ett bra verktyg till att träna hästen med. Lägg presenningen på marken och få din häst att gå över den. Du kan dra presenningen bredvid er när du leder din häst och även lägga den över hästens rygg.

Läs av din häst under träningen och sluta när det går som bäst. Pressa inte hästen mer än nödvändigt utan bygg på övningen istället och dela upp den i olika steg.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 100 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 122 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

59:- i månaden