Boktips
22 november 2021 20:00
Ridsportplus

Lena Särnholm: ”Halvvägs in i boken händer något”

RecensionKan man skriva en självbiografi om man är 30 år? Ja, om man heter Carl Hedin, är framgångsrik dressyrryttare och har 345.000 följare på Instagram. Och den här killen har verkligen historier värda att berätta, vilket journalisten Frida Bank förmedlar med ett flytande språk som växer med Carl Hedins erfarenheter. Ridsports Lena Särnholm har läst boken.

Lena Särnholm: ”Halvvägs in i boken händer något”
Ryttaren Carl Hedin släppte nyligen boken Hästpojken. Ridsport har läst den. Foto: Zandra Ahl Olausson/Roland Thunholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Redan i det första kapitlet framgår att Carl Hedin inte har glidit fram på en räkmacka i livet; det som fått honom att kämpa på är ett starkt psyke och en okuvlig kärlek till djur. Med boken hoppas han motivera andra att våga följa sin dröm och passion, och framför allt – våga vara sig själv.

Boken är en spegel av hans liv, som böljar fram i takt med tiden. Det börjar lite stolpigt, så som man kan tänka sig att ett barn ser på tillvaron. Visserligen välformulerat och lättläst, men med väl många detaljer. Det är redovisande, snarare än reflekterande, även om känslorna skiner igenom i finurliga liknelser som när Carl Hedin som femårig grabb blir sparkad av ridskolehästen Strawberry: ”Det känns som om mina lungor blir helt platta, som en pruttkudde någon satt sig på.”

Fakta

Carl Hedin ”Hästpojken”

353469
Ville är den som pryder omslaget till ”Hästpojken” – boken där Carl Hedin delar med sig av sin personliga resa dit där han är idag. Foto: Zandra Ahl Olausson

Berättat för Frida Bank

Bokförlaget Forum

Men – halvvägs in i boken händer något. I samband med att Carl flyttar hemifrån för att läsa på Strömsholm ändrar också berättandet karaktär. Plötsligt följs skildringarna av eftertanke, man märker hur Carl formas som människa och detaljerna fördjupas till konkreta tips om horsemanship. Det är som om han inte kan hejda sig, att han bara måste förmedla det som han har lärt sig.

Hans genuina känsla för hästar blir särskilt tydlig under tiden utomlands, först hos Hasse Hoffmann i Danmark, sedan i Tyskland. Frimodigt ifrågasätter han varför hästarna inte rids i vattnet när man som Hoffmann har havet om knuten, och det är befriande att höra någon ta bladet från munnen och säga det som många vet men inte vill klä i ord: ”På min tyska arbetsplats fanns inte utrymme att se varje häst som en individ och anpassa träningen därefter. Snarare var det så att alla hästar skulle stöpas i samma form, på löpande band.”

Parallellt med hästlivet får vi följa hans resa i sociala medier, hur han målmedvetet och strategiskt jobbar sig fram till dessa flera hundra tusen följare på Instagram. Hur han ibland har tvivlat, rädd för att bara bli sedd som spelevink, men sedan fått respons och respekt.

Sist men inte minst knyts historien ihop med en naken öppenhet jag inte vill avslöja här. Som han skriver: ”Det är därför jag delar med mig av min resa och kommer att fortsätta göra det. För det här är bara början.”

Jag följer gärna med på fortsättningen, och hoppas att han även då har Frida Bank vid tangenterna.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

79:- i månaden