GalopptipsVåga se potentialen i att leka med den förvända galoppen för att stärka och lösgöra hästen. Dressyrryttaren Lina Dolk tipsar om tre övningar för att utveckla galoppen.
Lina Dolk förklarar hur du lösgör med förvänd galopp

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.
Redan prenumerant?
Aldrig skapat ett digitalt konto?
Lina Dolk använder sig av förvänd galopp i sin träning för att stärka och förbättra kvaliteten på galoppen. Hon upplever att många ryttare inte ser möjligheten i att använda sig av den förvända galoppen i sin dagliga träning.
– Många, kanske specifikt ponnyryttare, rider bara en övning med förvänd galopp, ofta på diagonalen. Har man inte jobbat med den förvända galoppen är det vanligt att hästen slår om till rätt galopp, tappar galoppen eller att det blir en kraftig försämring av galoppkvaliteten när man rider den.
Av ryttaren krävs det noga planering av väg och tajming för att sätta hästen i rätt position. Genom att rida förvänd galopp på rätt sätt får du en lösgjord och mjuk häst.
– Som ryttare måste du också ta ett ansvar i att läsa av vad hästen är mogen för. Du ska alltid ge hästen en uppgift som den klarar av.

1 Bygg hästen med serpentiner
Med hjälp av tre serpentinbågar kan du långsamt bygga upp hästens fysik och självförtroende i den förvända galoppen. Börja med att galoppera hästen på fyrkantsspåret och känn att du kan ställa den utåt.
För att komma in i övningen, rid sedan en svag båge in från spåret. Var noga med att ge hästen förutsättningar med hjälp av sits och blick. Planera vägen noga, annars är det lätt att hästen byter eller tappar galoppen. Ställ gärna ut koner så att det blir lättare att följa din bestämda linje.
Ju starkare hästen blir, desto tydligare serpentinbågar kan du rida.
Gör det lätt för hästen och bygg dess självförtroende. Ha som delmål att först kunna rida den svaga bågen. Efter två veckor kanske du kan rida en skarpare båge för att efter ytterligare några veckor kunna rida tre serpentinbågar.

2 Lek med hjälp av kortare diagonal
Rid en kortare diagonal mot långsidan. Men i stället för att komma ut på spåret – jobba i början med lite snällare bågar efter diagonalen för att göra det lätt för hästen i den förvända galoppen. Så småningom kommer du att kunna göra snävare bågar eller följa spåret.
I bågen efter diagonalen kan du låta hästens rumpa gå mot kortsidan med hjälp av den yttre skänkeln. Det blir lättare att vända och behålla den förvända galoppen.
Lina Dolk uppmanar även till att variera och leka med galoppen.
– Man har ofta sitt tempo som man känner sig bekväm i. Men våga prova att ändra både tempo och längd på galoppsprången. Jobba med registret. När jag till exempel rider tre serpentinbågar kan jag använda mig av upp emot fyra tempon även om det inte syns utåt. Det gör att det ser väldigt balanserat och avvägt ut.

3 Förvänd galopp på volt
När du känner att du behärskar den förvända galoppen i de andra övningarna är det dags för övning tre. Här ska du rida i förvänd galopp på stora mittvolten. På volten ska du variera mellan att ställa hästen utåt och inåt. Jobba gärna som i de andra övningarna med att variera och leka med tempot för att få hästen lyhörd och mjuk.
I den här övningen får du stor kontroll över hästens bogar och bakben. Övningen är väldigt pedagogisk. Blir det rätt känns allt väldigt lätt. Blir det fel blir det riktigt svårt.
– Det är heller inte meningen att man ska sitta för länge och nöta. När hästen känns mjuk, lösgjord och har slappnat av i övningen är det dags att låta den få galoppera i rätt galopp och få sin belöning. Var alltid noga med belöningen oavsett övning, säger Lina Dolk.
Fakta
Tränaren
Lina Dolk är dressyrryttare med meriter både nationellt och internationellt. Hon har bland annat tagit YREM-brons och vunnit Lövsta Future Challenge. Hon är uttagen till utmanartruppen i U25-landslaget. Hemma på gården i Sparreholm driver hon Dolk Dressage.
Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 1 2020.
Så arbetar Ridsport
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.
Följ Ridsport på