EM i hoppningInför EM styrde Lennart Lindelöw sin motorcykel mot Rotterdam för att stötta Danmarks hopplandslag. Sedan i våras är han knuten till teamet som assisterande coach. Målet är att kvala till OS 2024. "Det är ett kul uppdrag det här," säger han.
Lennart Lindelöw coachar danskarna med OS som mål
Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.
Redan prenumerant?
Aldrig skapat ett digitalt konto?
I skuggan av laghoppningens tunga elefanter stod Danmark för en egen liten skräll genom att sluta tia av från början femton lag.
— De har gjort det bra här. Att komma med till sista rundan har inte hänt ofta, säger Lennart Lindelöw vars roll på plats varit att ge lite support och se vad de behöver jobba med för att komma vidare.
Det började i våras med att de danska seniorernas nye förbundskapten Bo K Möller anlitade Lennart Lindelöw för en två dagar lång landslagsträning. Ett 20-tal ryttare hade slutit upp, mest seniorer från A- och B-truppen, men även några yngre ryttare. Kursen gav Lennart Lindelöw, svensk hopptränare och tidigare landslagryttare, mersmak.
”Helt prestigelösa”
— Jag blev imponerad och glad. Alla, från 23 till 55 år, var helt prestigelösa. De lyssnade och försökte köra efter mitt grundkoncept och system. Alla fick någon slags känsla. Det är ett kul uppdrag det här, säger han.
Systemet finns beskrivit i appen Simply Jumping, som Lindelöw utvecklat tillsammans med den mentala coachen Mikaela Palmlid. Grundprincipen är att ryttarnas ska rida i rytmen, med betoning på i, för att maximera hästarnas förmåga att hoppa felfritt – och inom tiden.
— Det är ett bekymmer många orutinerade har. De blir stressade av tiden och river, säger Lennart Lindelöw.
Låta hästarna jobba med hindret
Känsla och att i det undermedvetna veta vad man ska göra, är något som han återkommer till flera gånger.
— Man måste styras av känslan, leva lite i galoppen och låta hästarna jobba med hindret själva, säger Lindelöw.
Danmark och de danska ryttarna tror han har goda förutsättningar att komma ikapp Sverige, tycker han.
— Det finns bra ryttare, bra hästar och en tillräckligt god privatekonomi. Baksidan är att dressyren får de mesta av resurserna. Hoppryttarna behöver vara ute mer, få mer rutin. Mental träning är också en viktig del som det behövs mer resurser.
Danskarnas grundridningen i markarbetet är bra, menar Lindelöw. Men inställningen behöver bli en annan.
— Jag vill lätta upp ridningen lite. På den här nivån går det inte att bli kvar i grundridningen och bli för noggrann. Man måste gå in, våga, köra på, våga prova.
Fokus på Danmark
Frågan är vilka han ska heja på om sonen Douglas Lindelöw rider i ett svenskt lag, mot Danmark.
— Det är två skilda saker. Klart man vill att det ska gå bra för pojken. Men jag känner även helhjärtat för Danmark. Jag är anställd av Danmark och måste ha mitt fokus där. Douglas har ju sin mamma.
I det danska EM-laget fanns två hästar med svenskanknytning. Dels Rolf-Göran Bengtssons tidigare häst Todt Un Prince Ask, nu riden av Stutteri Asks egna beridare Sören Möller Rodhe. Dels familjen Wests produkt A-Girl, tidigare riden av Helena Persson och med Westlife-hingstarna A-Dur och Careful som pappa och morfar. A-Girl reds i Rotterdam av Andreas Schou som fick till en felfri runda i laghoppningen.
De två andra i det danska laget var Kim Kristansen och Nikolaj Hein Ruus, beridare på Spruce Meadows i Kanada. Danmark slutade tia. Kim Kristiansen är närmast den individuella finalen i morgon, söndag, med sin 29:e plats. De 25 bästa rider final och hästarna ska besiktigas innan dess.
Så arbetar Ridsport
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.
Följ Ridsport på