Avelsnyheter
27 april 2022 19:50
Ridsportplus

Lisen om att välja hingst: ”Jag gillar att se hingstarna tävla”

HoppavelBetäckningssäsongen är här och med den allt huvudbry kring vilken hingst som passar bäst. På Bollerup inseminerar man just nu ett flertal av de 3-åriga stona med hingstar som väljs ut av Lisen Bratt Fredricson och Peder Fredricson. Ridsport har pratat avelssamarbeten och hingstval med Lisen.

Lisen om att välja hingst: ”Jag gillar att se hingstarna tävla”
Lisen Bratt Fredricson har ett antal olika hingstar på sin lista. Foto: Emelie Samuelsson Radell

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    ”Ett kärleksbarn”, skriver Lisen Bratt Fredricson under en bild av Bollerup Cuckoo Flip på Instagram. Det 3-åriga stoet är Sparvens, Flip’s Little Sparrows (SWB sto f-06 e Cardento u Butterfly Flip ue Robin Z, uppf Kristina Larsson, äg Astrid Ohlin), avkomma efter Grevlundas egen Crusader Ice (SWB hingst f-11 e Cabachon-Corland, uppf Thina Stigsson, äg Grevlundagården i Vitaby AB).

    ”Underbart temperament och hoppar så fint”, skriver Lisen vidare på Instagram. ”Nu ska vi bara välja hingstar …” Det är ett huvudbry som hon och maken tillika världsettan i hoppning Peder Fredricson delar med de flesta som just nu planerar att betäcka.

    Blev Cuckoo Flip som du hade tänkt dig?
    – Hon kanske är lite tyngre än vad jag hade tänkt mig, men hon löshoppar väldigt bra. Hon har en väldigt fin hinderuppfattning. Jag tror att det mödernet lämnar väldigt ambitiösa hästar, man kan se att de har väldigt bra inställning, säger Lisen.

    Bollerupcuckooflip
    Bollerup Cuckoo Flip är ett av två kärleksbarn med Sparven och Crusader Ice som föräldrar. Bollerup Crystal Flip är det andra. Foto: Privat
    Stephanie-holmén-flip´s-little-sparrow-1-210716-rt
    Stephanie Holmén och Flip’s Little Sparrow. Foto: Roland Thunholm

    ”Att gå på magkänslan är bra”

    Grevlunda har sedan 2015 ett samarbete med Bollerups naturbruksgymnasium, ett led i att aktivt bygga framtidens Grand Prix-hästar underifrån.
    – Vi brinner för det här med avel, men tyckte att det var svårt att kombinera det med ett aktivt tävlingsstall. Vi var tvungna att släppa det helt eller hitta något nytt sätt att bedriva avel på, sa Lisen Bratt Fredricson i en intervju när samarbetsavtalet skrevs.

    – Bollerup föder upp alla hästar, sedan har vi ett avtal om hur vi löser ut vissa hästar, säger Lisen, som i år tillsammans med Peder väljer hingstar till mellan 10 och 12 unga ston på Bollerup.

    Föl tas på de flesta 3-åringarna, innan de så smått börjar tävla som 5-åringar.

    De bästa parningarna är när man har sett en hingst på tävling – när man känner ”oj, vad fin den här är”.

    Hur tänker ni generellt när ni väljer hingst?
    – De bästa parningarna är när man har sett en hingst på tävling – när man känner ”oj, vad fin den här är”. Jag minns första gången jag såg Kannan (KWPN f -92 e Voltaire u Cemeta ue Nimmerdor) och Cornet (Obolensky) tävla, redan som unghästar såg man att de hade något extra. Att gå på magkänslan är bra, och jag tycker om att se hingstarna tävla, berättar Lisen.

    – Vi försöker ta hingstar som både har presterat i sporten och förhoppningsvis lämnat lite avkommor. Ibland kan man ta någon ung hingst, men då vet man inte riktigt vad det kommer att bli av den och vad den lämnar.

    Det finns också en affärsmässig aspekt när man väljer hingst, menar Lisen.
    – När hingsten tävlar Grand Prix och börjar bli framgångsrik kan det göra att avkommorna blir extra intressanta som unghästar. Det blir så att säga en business i businessen.

    Väljer både far och son

    Själv var hon tidigt ute med Bamako de Muze (BWP hingst f-01 e Darco u Fragance de Chalus ue Jalisco B, uppf De Brabander), som hon såg tävla i Lummen när hingsten var sju år.
    – Den är otroligt häftig men väldigt ful. Den hoppade på ett sätt där den väldigt snabbt fick undan frambenen. Nu kan man se vad han har gjort i sporten och vilka avkommor han har lämnat, säger Lisen.

    Det tog sig inte med Bamako de Muze då, men i år är det ett av de självklara hingstvalen tillsammans med sonen Kasanova de la Pomme (BWP hingst f-10 e Bamako de Muze-Malito de Reve, uppf Haras de la Pomme).
    – De har det man vill ha i den moderna hopphästen, där man ser att frambenen kommer undan snabbt.

    Spektakulär bakbensteknik är inget som Lisen trånar lika mycket efter.
    – Frambenen är viktigast och kapaciteten.

    Bamako
    Bamako de Muze med Karline De Brabander i sadeln. Foto: Stal de Muze
    Kasanovadelapomme
    Kasanova de la Pomme med Karline De Brabander vid spakarna. Foto: Stal de Muze

    I en tidigare intervju om några av de yngre förmågorna i stallet på Grevlunda talade både Lisen och Peder om att Cardento-blod är väldigt positivt. Det gäller fortfarande.
    – Vi har väldigt många ston efter Cardento som vi betäcker. Vi hoppas att det ska vara bra i andra ledet också.

    På hingstsidan finns exempelvis Grand Slam (BWP hingst f-11 e Cardento-Heartbreaker, uppf Frans Kenis) att tillgå när det gäller Cardento-blod. Men han finns inte med på hingstlistan just nu.
    – Det är svårt att veta om hans söner kommer att förvärva sig lika bra.

    Ett av avelsstona är Carma (SWB sto f-04 e Cardento-Ralmé, uppf Eva Ohlsson och Björn Lundgren) som tävlat framgångsrikt med Stephanie Holmén och delägs med Pernilla Wassberg.
    – Vi tar vartannat föl på henne, det är ett väldigt bra möderne, säger Lisen.

    180714_falsterbo_fotojennyschwielerstaaf_stephanieholmenimg_0036
    Stephanie Holmén och Carma i Hickstead. Foto: Jenny Schwieler Staaf

    ”Du måste känna ditt sto”

    På tal om ston slänger Lisen in en brasklapp, det handlar förstås inte bara om hingsten.
    – Alla gamla uppfödare som kan det här, de säger alltid att du måste känna ditt sto. I början vet du inte vad ett sto eller en stolinje lämnar, men allteftersom det kommer avkommor klarnar det.
    – Du kanske också har sett andra hästar ur samma mödernelinje och vet ungefär vad de lämnar för typer – och vad de behöver.

    Hur mycket ska man kompensera för?
    – Jag tror inte så mycket på det egentligen. Jag ser hellre ett riktigt bra sto med en bra hingst, stoet får inte ha för många minus. Har man ett sto som hänger med frambenen, ska man nog inte avla på det om man vill ha fram en topphopphäst.

    Grand Prix-hingstar lämnar Grand Prix-hästar.

    Även om det finns vissa favoriter, som Kashmir Van Schuttershof som är far till All In, vill vare sig Lisen eller Peder låsa sig för mycket vid några hingstar. Att Comme Il Faut (e Cornet Obolensky u Ratina Z ue Ramiro Z, uppf Ludger Beerbaum) och Emerald (BWP hingst f-04 e Diamant de Semilly-Carthago, uppf Bert van den Branden) finns med bland hingstvalen är dock inga högoddsare.
    – Tittar du på en startlista i en femstjärnig Grand Prix eller i världscupfinalen, då ser du att 80 till 90 procent av hästarna är efter hingstar som själva har gått det. Det säger någonting. Du hittar inte 30 hästar efter hingstar som man aldrig har hört talas om. Grand Prix-hingstar lämnar Grand Prix-hästar, säger Lisen.

    Att hästarna har stor galopp var ett annat önskemål i intervjun om de yngre förmågorna, och det ger sig självt vid hingstvalet, menar Lisen.
    – En hingst som går på högsta nivå har ju en effektiv galopp. Man vill inte ha de där ”långsamgalopperande” hästarna som hoppar tiomässigt, man vill ha de där som kommer snabbt undan med frambenen och är snabba över hindret – och helst att de nedärver det också.

    Equestrian Sport
    Många frågar efter Crusader Ice men han ska tävla i år. Här syns han i 1,50-debuten i Oslo 2019. Foto: Roland Thunholm

    Avelssamarbete i Belgien

    Förutom Bollerup har Grevlunda även ett sport- och avelssamarbete med Belgien-baserade Haras de Prepinson och svenska Eva Schiller Ruggieri sedan ett antal år. Eva ringde helt enkelt upp Lisen och sa att de ville ta fram och köpa hästar ihop med Grevlunda.

    De köpte en häst ihop och sålde den och tjänade pengar, sedan köpte de en till och sålde den och på den vägen är det, berättar Lisen. Nyligen såldes topphästen Comete Saint Just (SF sto f-12 f Kannan-Quidam de Revel), som även den tävlats framgångsrikt av Stephanie Holmén och ingick i landslagets utvecklingsgrupp i år.

    Vill man skapa lönsamhet behöver man satsa lite större.

    Bollerup Believer (SWB val f-16 e Bengt Nabab u Carma ue Cardento, uppf Bollerup), som står hos Grevlunda, är en av hästarna som ägs tillsammans med Haras de Prepinson. Nyligen köptes också en 5-årig valack efter Canturano in, men den befinner sig än så länge i Belgien. Utöver dessa och några till pågår även ett avelssamarbete, där Lisen och Peder är involverade i hingstvalen till avelsstona och de 3-åriga stona som är intressanta. Några embryon har dessutom köpts in på auktion.

    ”Våga se utanför boxen”

    Slutligen slår Lisen ett slag för att våga satsa större för bättre lönsamhet.
    – Jag gillar att vi gärna avlar lite känslomässigt i Sverige, och att man gärna vill ha en avkomma efter ett sto som man tycker väldigt mycket om. Samtidigt tror jag att fler skulle kunna satsa mer professionellt med ett större antal hästar och prestationshästar. Det hade lönat sig bättre. Men då måste man verkligen syna sitt avelsmaterial. Man behöver ha ett sto med riktigt bra mödernelinje, det räcker inte att det har gått 1,50 internationellt. Det måste finnas två till tre generationer med bra blod bakom.

    – Det kan bli bra ändå, men om man vill sälja föl och unghästar på auktion är det lättare med ett starkt möderne. Vill man skapa lönsamhet behöver man satsa lite större. Man måste våga se utanför boxen och hur man tar fram bra hästar.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 99 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden