Hästägartips
20 oktober 2020 15:08
Ridsportplus

Liten pryl som kan 
lugna hästen

Ridsport testarHästar som blir oroliga vid skoning eller när de blir lämnade i stallet, kanske finns det en enkel lösning? Ridsport har testat Relaxopet.

Liten pryl som kan 
lugna hästen
Relaxopet är en liten högtalare som sänder ut ljudvågor. Foto: Sandra Nordin Johansson

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Den lilla högtalaren Relaxopet ska sända ut ljud och ljudvågor som ska lugna hästen. Ljudvågorna ska sträcka sig tre meter utomhus och fem meter inomhus. Den är utvecklad av ett tyskt företag som bland annat varit med i den tyska varianten av tv-programmet Draknästet.

Men funkar den då?

Jannica Wadell driver utbildnings- och tävlingsstall i Strömnäsbruk utanför Markaryd. Hon har testat produkten på flera av sina hästar, bland annat det 6-åriga stoet High Competence, ”Marie” som hon också kallas.
– Marie blir väldigt orolig när hon blir lämnad ensam i stallet. När jag började använda Relaxopet startade jag högtalaren redan innan jag tog in henne så att den var på när hon kom in i stallet. Jag har haft både ljudvågorna och musiken på. Jag har märkt en otrolig skillnad — numera kan hon stå och sova i boxen, säger Jannica Wadell.

Fungerar även i transporten

Jannica Wadell har även testat högtalaren på hästar som blir oroliga i transporten på tävlingsplatsen, även där märker hon skillnad.
– Numera är det alldeles tyst i transporten när jag lämnar dem. Jag tycker att Relaxopet funkar superbra. Det enda negativa var att det inte följde med någon liten stöttålig påse eller liknande.

Hiss eller diss?

Tummenupp
Hiss

Redaktionens omdöme: Hiss. Högtalaren har visat effekt på flera av hästarna den testats på. Liten och enkel att ha med sig. Nackdelar är att det inte följde med någon påse att ha den i och att effekten bara räcker ett par meter.

Fakta

Relaxopet Pro Horse System

Vad? Relaxopet Pro Horse System.

Funktion? En slags högtalare med inspelat ljud och ljudvågor som ska göra hästen lugnare.

Pris? Från cirka 1 445 kronor och uppåt.

Finns var? I flera webbshopar, bland annat petster.se.

Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 17/2020.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 120 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden